Контент

Простий шоколадний торт

Порцій: 10-12  
Калорійність: ккал  
Час приготування: 1 година

Опис

Обожнюю шоколадні торти! Саме вони найсмачніші та найчарівніші. Тільки подивіться на це пухке тісто, темне та запашне, немов південна ніч; із контрастним прошарком ніжного білого крему!

простий шоколадний торт

А чи відомо Вам, що вдома можна легко спекти шоколадний торт чудового смаку, кращий, ніж у крамниці? Такий домашній шоколадний торт - один з найулюбленіших у нашій родині, я печу його за цим рецептом до Днів Нарождення та інших свят вже понад 5 років, та із задоволенням поділюся з Вами.

як спекти  шоколадний торт вдома

Є ще один улюблений рецепт шоколадних коржів - на окропі, але цей мені подобається навіть більше,бо коржі виходять ніжнішими.

рецепт шоколадного торта

Ви будете здивовані, наскільки простий рецепт шоколадного торта і яким смачний він виходить! З пропиткою, кремом та прикрашенням можна експериментувати. Просочити шоколадні коржі можна ароматним вином (для дорослих) чи сиропом з варення, розведеного водою (для діток) або чаєм; крем сюди підійде вершковий, масляний зі згущеним молоком чи просто збиті вершки або сметана; до крему можна додавати ягоди чи сухофрукти - вишні, полуниці, чорнослив. Уявляєте, який безкраїй простір для кондитерської творчості!

домашній шоколадний торт

Я розповім вам базовий рецепт шоколадного торта, а Ви фантазуйте далі!

інгредієнти для шоколадного торта

Інгредієнти:

На форму діаметром 24 см: Для тіста:
  • 2 яйця;
  • 180 г цукру (1 неповна склянка);
  • 150 г вершкового масла;
  • 1 склянка молока (200 мл);
  • 1 столова ложка оцту (9%);
  • 50 г какао-порошку;
  • 1,5 чайних ложки розпушувачу;
  • 1 чайна ложка харчової соди;
  • 200 г борошна (півтори склянки ємністю 200 мл).

Інструкція:

Для пропитки:
  • 100 мл солодкого чаю з лимоном (дитячий варіант);
  • Біле вино чи ром, розведений кип’яченою водою (дорослий варіант).
Для крема: Варіант 1 -
  • 300 мл густих домашніх вершків;
  • Цукрова пудра за смаком (2-3 столові ложки).

Збиваємо вершки з цукроовою пудрою, тільки дуже обережно і недовго, бо вершки можуть перетворитися на масло. Якщо вони дуже густі, можна додати трошечки холодного молока.

Варіант 2 -
  • 300 мл жирної густої сметани (20-25%);
  • 2-3 столові ложки цукрової пудри.

Так само збиваємо сметану із цукровою пудрою; кількість пудри залежить від Ваших уподобань та смаку сметани. Сметану можна збивати сміливіше та довше, ніж вершки.

Варіант 3 -
  • 100 г вершкового масла;
  • 100 мл води;
  • 100 г цукру;
  • 2 столові ложки борошна.
Вершковий заварний крем без яєць

Цукор всипаємо до кастрюльки, вливаємо половину води (50 мл, тобто чверть склянки), та нагріваємо, помішуючи, до розчинення кристалів цукру.

У скляночку всипаємо борошно та вливаємо другі 50 мл води, розтираємо до рівномірного розчинення борошна.

Коли цукровий сироп закипить, поволі вливаємо воду із борошном, увесь час помішуючи, щоб не утворилися грудки. Помішуючи, проварюємо 1-2 хвилини - допоки загусне і почне булькати. Знімаємо з вогню та даємо вистигнути до кімнатної температури.

Додаємо розм’якшене масло та збиваємо міксером упродовж 3-4 хвилин, допоки крем набуде світлого кольору, стане густим та триматиме форму. Якщо крем рідкуватий - охолодіть його у холодильнику 15-20 хвилин. Якщо все одно рідкий - можливо, Вам трапилось не масло, а спред.

Варіант 4 -
  • 100 г вершкового масла;
  • 100 г згущеного молока.

Збиваємо розм’якшене вершкове масло міксером до пишності, продовжуючи збивати, тонкою цівкою вливаємо згущене молоко тазбиваємо усе разом.

Для глазурі: Варіант 1 -
  • 50 г цукру (1/4 склянки);
  • 1,5 столові ложки молока;
  • 1 столова ложка какао-порошку.

Змішуємо цукор та какао, вливаємо молоко, розмішуємо до однорідності та нагріваємо на малому вогні, помішуючи, до закипання. Трохи даємо вистигнути та поливаємо торт.

Варіант 2 -
  • 50 г шоколаду, чорного або молочного;
  • 1-1,5 столові ложки молока, або вершків чи вершкового масла.

Шоколад для глазурі потрібен не пористий, без домішок (горіхи, ягоди тощо).

Шоколад кришимо на шматочки, ставимо ємність із ним на водяну баню, додаємо молоко чи масло та нагріваємо, помішуючи, допоки шоколад розтане. Густину глазурі регулюємо додавання молока.

Нарешті розповім Вам, як готується тісто для шоколадних коржів.

Просіюємо разом до миски какао-порошок та борошно, змішане із розпушувачем та содою.

змішуємо сухі компоненти тіста

В окремій мисці збиваємо розм’якшене масло та цукор.

збиваємо масло із цукром

По одному додаємо до масляної суміші яйця, кожен раз збиваючи.

додаємо яйця

До склянки з молоком вливаємо ложку оцту та із цікавістю чекаємо хвилинку - молоко екстрено зквашується! Краще, якщо молоко буде трохи теплим - тоді воно скисне швидше, ніж холодне. Але не гарячим! Бо тоді воно перетвориться не на кисляк, а на сир!

зквашуємо молоко

Час поєднати усі три складові тіста: до сухої суміші вливаємо масляно-яєчну, перемішуємо...

змішуємо усі складові тіста

Додаємо кисляк та знов перемішуємо. Шоколадне тісто готове! За густиною воно має бути, як домашня сметана.

виливаємо тісто до форми

Виливаємо його до форми, застеленої пергаментом та змащеної тонким, але рівномірним шаром олії. Ставимо до духовки, розігрітої до 180-200 С.

Випікаємо шоколадний окрж упродовж 10 хвилин, потім обережно зазираємо: якщо корж стрімко пінімається, але всередині сирий - трохи зменшуємо температуру випікання до 170С. Якщо навпаки, піднімається повільно - трохи збільшуємо.

Випікаємо корж до сухої палички - загалом близько 30-35 хвилин.

випікаємо шоколадний корж

Хай готовий корж вистигне у формі, щоб не поламався, поки теплий. Тоді розкриваємо форму, перекладаємо його на дощечку і розрізаємо на 2-3 коржі. Ось бачте, який пухкий шоколадний тортик усередині! А як пахне!.. Просочуємо коржі обраною пропиткою, поливаючи з ложки - потроху, щоб не розкисли, але рівномірно.

розрізаємо корж

Готуємо крем та промащуємо ним нижній корж.

промащуємо нижній корж кремом

За бажанням додаємо ягоди чи фрукти. Накриваємо верхнім коржем. Готуємо шоколадну глазур та поливаємо нею верх торта.

шоколадна глазур для торта поливаємо торт розтопленим шоколадом

Прикрашаємо торт, як Вам подобається: можна викласти ягоди, посипати подрібненими горіхами чи намалювати візерунки розтопленим чорним та білим шоколадом з кондитерскього пакету.

прикрашаємо торт

Я в цей раз зробила шоколадні листочки. Дуже просто та цікаво! Розтоплюєте шоколад та змащуєте ним лавровий лист за допомогою кондитерського пензлика. Ставите на 15 хвилин до холодильника, потім обережно відділяєте шоколад від листків.

як прикрасити торт

А щоб зробити шоколадні візерунки, малюємо з пакетика зі зрізаним кутком по пергаменту, також ставимо до холодильника, щоб шоколад застиг, а потім знімаємо. Таким чином можна зробити шоколадні квіти, метеликів тощо.

як приготувати шоколадний торт

Нарізаємо шоколадний торт на шматочки та пригощаємо домашніх та гостей!

шоколадний торт простий рецепт
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(6 голосів, в середньому: 3.7 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів