Контент

Пиріжки з маком

Порцій: 30  
Калорійність: ккал  
Час приготування: 2 години

Опис

Часто купуєш у крамниці маківник, їси його, їси, а де ж мак? Нарешті знаходиш усередині три макових зернятка. Було, еге ж? Трапляються, звісно, і гарні маківники, але завжди краще спекти пиріг вдома. Домашнє набагато смачніше. Тож пропоную Вам приготувати домашні пиріжки з маковою начинкою. Їх можна робити у вигляді порційних пиріжечків, як з вишнями, булочок-рулетиків або великих завиванців.

пиріжки з маком

Колись на Різдво, як мені було років 10, ми пішли в гості до бабусиної подруги, і вона пригостила нас пиріжками з маком. Що то були за пиріжки! Трохи тіста й багато смачнющої макової начинки! Поки дорослі сиділи за столом, ми з онуком бабусиної подруги, хлопчиком на рік старше за мене, присіли коло миски з пиріжками... і гарно пригостилися. Повернувшись додому, я проспала цілу добу. Мама не знала, що й думати, доки не згадала про пиріжки з маком. Ось такі я й намагаюся спекти нині, хоча ті пиріжки були неперевершені...

пиріжки з маковою начинкою

інгредієнти для пиріжків з маком

Інгредієнти:

Для тіста:
  • 50 г свіжих дріжджів;
  • 100 мл молока (півсклянки);
  • 150 г цукру (3/4 склянки);
  • 5 яєць;
  • 200 г вершкового масла;
  • 0,5 склянки олії (100 мл);
  • 1 чайна ложка солі;
  • 5 склянок борошна (приблизно), може знадобитися більше чи менше.
Для начинки:
  • 3 склянки маку;
  • 6 склянок води;
  • Мед чи цукор, родзинки - за смаком.

Інструкція:

Як готувати макову начинку, я розповідала у окремій публікації. Треба залити мак водою 1:2, проварити 5 хвилин, настояти під кришкою ще 10 хвилин, відцідити через сито з марлею, зтовкти у ступці чи змолототи блендером, безпосередньо перед тим, чк ліпити пиріжки, додати мед та родзинки.

Можна купити готову начинку, це простіше та швидше.

Для тіста розтираємо дріжджі із 2 ложками цукру, вливаємо тепле молоко, розмішуємо, просіюємо трохи борошна (півсклянки), іще розмішуємо та ставимо у тепле місце на 15 хвилин. Для цього рецепту бажано брати неодмінно свіжі, не сухі, а пресовані дріжджі.

Борошно треба просіювати, щоб збагатити його киснем, який необхідний для бродіння дріжджів - тісто краще підніматиметься.

Холодного й гарячого дріжджі не люблять. Тому всі інгредієнти, що додаєте у тісто, мають бути кімнатної температури (яйця, олія) або теплими 36-37С (молоко, масло).

розтерти дріжджі з цукром влити молоко просіяти борошно опара

Поки опара підходить, розтопимо вершкове масло, щоб воно встигло трохи охолонути. Яйця зарані дістанемо з холодильника та зіб’ємо із цукром.

розтопити масло та збити яйця із цукром ставимо у тепло

Коли тісто підніметься шапочкою, час додавати збиті яйця та частину борошна.

додаємо яйця підсипаємо борошно

Перемішуємо, тоді додаємо розтоплене масло і ще частину борошна - приміром 1 склянку.

додаємо розтоплене масло

Знов перемішуємо, додаємо сіль. Можна дрібку ваніліну та куркуму - для запашного тіста сонячного відтінку.

додаємо спеції

Вливаємо олію. Найсмачніше поєднання - соняшникова та гірчична, завдяки останній дріжджове тісто набуває особливо здобного смаку. Далі підсипаємо потроху борошно, замішуючи тісто. Воно має бути м’яким та приємним, не крутим та не липким.

додаємо олію дріжджове тісто

Вимісимо хвилин 5-10 та поставимо у тепло, накривши рушником, на 45 хвилин чи годину - доки збільшиться у 2 рази.

тісто для пиріжків тісто та начинка для пиріжків з маком

Обережно обімнемо тісто та почнемо ліпити пиріжки! Ділимо тісто на невеликі частини, робимо лепішки, накладаємо макову начинку - побільше, скільки вміститься, щоб можна було добре заліпити краєчки, як на вареники. Викладаємо пиріжки швом донизу на лист, застелений пергаментом, що змащений олією. Даємо розстоятися хвилин 10-15, доки розігрівається духовка.

ліпимо пиріжки викладаємо на лист

Потім ставимо на середній рівень та випікаємо при 180С упродовж 25-30 хвилин, до сухої шпажки.

змащуємо яйцем

Коли побачите, що верх зарум’янюється, змащуємо збитим яйцем та ще на 5 хвилин повертаємо у духовку, збільшивши темпратуру випікання до 200С. Пиріжки матимуть гарну блискучу скоринку.

як спекти пиріжки з маком

Викладаємо пиріжки на столі, хай охолонуть, та можна пригощатися!

рецепт пиріжків з маком пиріжки з маком фото
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(1 голос, в середньому: 5 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів