Пиріжки з маком
Опис
Часто купуєш у крамниці маківник, їси його, їси, а де ж мак? Нарешті знаходиш усередині три макових зернятка. Було, еге ж? Трапляються, звісно, і гарні маківники, але завжди краще спекти пиріг вдома. Домашнє набагато смачніше. Тож пропоную Вам приготувати домашні пиріжки з маковою начинкою. Їх можна робити у вигляді порційних пиріжечків, як з вишнями, булочок-рулетиків або великих завиванців.
Колись на Різдво, як мені було років 10, ми пішли в гості до бабусиної подруги, і вона пригостила нас пиріжками з маком. Що то були за пиріжки! Трохи тіста й багато смачнющої макової начинки! Поки дорослі сиділи за столом, ми з онуком бабусиної подруги, хлопчиком на рік старше за мене, присіли коло миски з пиріжками... і гарно пригостилися. Повернувшись додому, я проспала цілу добу. Мама не знала, що й думати, доки не згадала про пиріжки з маком. Ось такі я й намагаюся спекти нині, хоча ті пиріжки були неперевершені...
Інгредієнти:
- 50 г свіжих дріжджів;
- 100 мл молока (півсклянки);
- 150 г цукру (3/4 склянки);
- 5 яєць;
- 200 г вершкового масла;
- 0,5 склянки олії (100 мл);
- 1 чайна ложка солі;
- 5 склянок борошна (приблизно), може знадобитися більше чи менше.
- 3 склянки маку;
- 6 склянок води;
- Мед чи цукор, родзинки - за смаком.
Інструкція:
Як готувати макову начинку, я розповідала у окремій публікації. Треба залити мак водою 1:2, проварити 5 хвилин, настояти під кришкою ще 10 хвилин, відцідити через сито з марлею, зтовкти у ступці чи змолототи блендером, безпосередньо перед тим, чк ліпити пиріжки, додати мед та родзинки.
Можна купити готову начинку, це простіше та швидше.
Для тіста розтираємо дріжджі із 2 ложками цукру, вливаємо тепле молоко, розмішуємо, просіюємо трохи борошна (півсклянки), іще розмішуємо та ставимо у тепле місце на 15 хвилин. Для цього рецепту бажано брати неодмінно свіжі, не сухі, а пресовані дріжджі.
Борошно треба просіювати, щоб збагатити його киснем, який необхідний для бродіння дріжджів - тісто краще підніматиметься.
Холодного й гарячого дріжджі не люблять. Тому всі інгредієнти, що додаєте у тісто, мають бути кімнатної температури (яйця, олія) або теплими 36-37С (молоко, масло).




Поки опара підходить, розтопимо вершкове масло, щоб воно встигло трохи охолонути. Яйця зарані дістанемо з холодильника та зіб’ємо із цукром.


Коли тісто підніметься шапочкою, час додавати збиті яйця та частину борошна.


Перемішуємо, тоді додаємо розтоплене масло і ще частину борошна - приміром 1 склянку.

Знов перемішуємо, додаємо сіль. Можна дрібку ваніліну та куркуму - для запашного тіста сонячного відтінку.

Вливаємо олію. Найсмачніше поєднання - соняшникова та гірчична, завдяки останній дріжджове тісто набуває особливо здобного смаку. Далі підсипаємо потроху борошно, замішуючи тісто. Воно має бути м’яким та приємним, не крутим та не липким.


Вимісимо хвилин 5-10 та поставимо у тепло, накривши рушником, на 45 хвилин чи годину - доки збільшиться у 2 рази.


Обережно обімнемо тісто та почнемо ліпити пиріжки! Ділимо тісто на невеликі частини, робимо лепішки, накладаємо макову начинку - побільше, скільки вміститься, щоб можна було добре заліпити краєчки, як на вареники. Викладаємо пиріжки швом донизу на лист, застелений пергаментом, що змащений олією. Даємо розстоятися хвилин 10-15, доки розігрівається духовка.


Потім ставимо на середній рівень та випікаємо при 180С упродовж 25-30 хвилин, до сухої шпажки.

Коли побачите, що верх зарум’янюється, змащуємо збитим яйцем та ще на 5 хвилин повертаємо у духовку, збільшивши темпратуру випікання до 200С. Пиріжки матимуть гарну блискучу скоринку.

Викладаємо пиріжки на столі, хай охолонуть, та можна пригощатися!

