Макова начинка для завиванців, пиріжків, штруделів
Опис
Не знаю навіть, що я найбільше люблю: пиріжки з вишнями чи з маком! Мабуть, те і те. І що більше маку, то краще! А щоб їх спекти, треба знати, як зробити вдома макову начинку. Зараз я Вам це розповім.
Домашню макову начинку можна зробити двома способами:
- Запарити мак та додати щось до смаку;
- Запарити суху суміш для макової начинки (продається в пакетиках).
Я спробувала обидва варіанти, ділюсь спостереженнями.
Отже, домашня начинка з маку змагається із начинкою з готової суміші! Поїхали:)
Інгредієнти:
- 1 склянка маку (150 г);
- 2 склянки води (400 мл);
- 50-100 г родзинок;
- 2-3 столові ложки меду або цукру.
Інструкція:
Як правильно запарити мак для начинки?
Я пробувала різні рецепти, і найкращим виявився той, де мак треба не просто запарити, а трохи проварити. Отже, беремо гарний, не гіркуватий мак, заливаємо водою у співвідношенні 2 частини води на 1 частину маку. Проварюємо на середньому вогні під кришкою упродовж 5 хвилин, вимикаємо та залишаємо настоюватись під кришкою ще 10 хвилин.
А от родзинки не треба заливати окропом - якщо хочете зберегти більше користі, промийте їх та залийте теплою кип’яченою водою на 5-10 хвилин. По тому воду можна злити й випити, вона смачна та корисна.
По тому проціджуємо мак. Щоб добре злити воду, постеліть у дуршлаг марлю та вилийте мак, зачекайте 7-10 хвилин.
Тепер, щоб начинка вийшла смачна, треба мак подрібнити: чи стовкти у ступці (це старовинний спосіб та дуже ефктивний, але довгий та вимагає сили й терплячості). Чи збити погружним блендером - це сучасний спосіб та на диво теж цілком придатний. Погружний блендер чудово виконав свою задачу - з мака виділилося макове молочко, бачте, білий став. Саме макове молочко - солодке та найсмачніше у начинці. А ось м’ясорубка так не може, я колись пробувала.
Беспосередньо перед тим, як ліпити пиріжки, додаємо до маку родзинки та цукор, або, краще, мед. Якщо додати цукор зарані та зилишити начинку, виділятиметься сироп та вона стане надто рідкою.
Перемішуємо, пробуємо на солодкість - та можна робити завиванці з маком, пиріжки чи штруделі.
А ще, окрім родзинок, можна додавати до макової начинки подрібнені горіхи, в’ялену журавлину, вишню.
Тепер спробуємо готову суміш. Згідно інструкції, заливаємо суміш окропом та перемішуємо. Готово! Але почитаємо її склад. Там, окрім маку, є крохмаль, що виступає в ролі загущувача. Але я не люблю продукти, де є крохмаль, бо не завжди вказують, чи він не модифікований.
Теперь порівняємо.
Макову начинку з готової суміші робити набагато швидше та легше.
Вона має більш в’язку консистенцію, тому зручніше начиняти пиріжки.
Виходить 225 г з пакетика 150 г.
Приготування домашньої макової начинки потребує більше часу, але має більш натуральний склад. Виходить розсипчатою, тому не дуже зручно наччиняти. Але гадаю, це можна виправити додаванням картопляного чи кукурудзяного крохмалю.
З 1 склянки маку (150 г) виходить 300 г начинки.
Я гадаю, що краще таки готувати макову начинку власноруч, бо вона корисніша, ліпша за складом, та й до того ж, смачніша! І виходить більше.
А якшо нема коли чи дуже ліньки, я купую вже готову начинку, яку не треба запарювати, ось тут: http://shoko-style.at.ua/shop/352/desc/makovaja-nachinka. Вона смачна, недорога, без консервантів та завжди свіжа. Неодноразово купували там різні смачні речі, незвичайне борошно, шоколад. Тому це не реклама, а дружня порада для вас, шановні читачі:)
Щиро дякую))) Вдалих вам рецептів, Юліє)))
І Вам дякую! 🙂