Медове печиво на пательні
Опис
Виявляється, до чаю можна приготувати смачне печиво без духовки, просто на плиті - головне, аби була пательня! Найкраще - чавунна, проте, гадаю, і на інших теж вдасться. Рецепт печива на сковороді дуже простий, смажиться воно без жиру всього по 5 хвилин з кожного боку, тож за 10 хвилин матимете що погризти до філіжанки кави! А у духовці пеклося б щонайменше хвилин 20.
Я печу різні смаколики вже понад 10 років, але цей рецепт мене здивував. Не гадала, що медове печиво на сковороді вийде таким смачним, незгірш, ніж випечене у духовці. Навіть і не здогадаєшся, що воно не печене, а смажене!
Рецепт печива знайшла у Лілії Цвіт та трошки змінила: по-перше, окрім розпушувача, додала дрібку соди (бо мед - кисле середовище, тому додавання невеличкої кількості соди зробить печиво більш розсипчастим. По-друге, борошна знадобилося не 300 г, як у оригіналі, а 260 (це 2 склянки місткістю 200 мл, в такій вміщується 130 г борошна). Хоча кількість борошна може змінюватися, зважаючи на його вологість, розмір яйця, яке ви покладете в тісто.
Печиво чудово пропеклося, незважаючи на те, що воно не пеклося, а смажилося:)
А ще без духовки можна приготувати до чаю вергуни-хрустики чи горішки (якщо є форма).
Інгредієнти:
- 50 г вершкового масла,
- 100 г меду,
- 1 велике яйце,
- 260 г борошна,
- 1 чайна ложка розпушувача,
- дрібка харчової соди,
- дрібка солі.
Інструкція:
Мед розтопіть на водяній бані (поставте мисочку з медом на декілька хвилин у ємність із гарячою водою). Масло хай полежить за кімнатної температури, аби розм'якшилося. Тоді поєднайте масло та мед і перемішайте.
Додайте яйце і знов перемішайте.
Частинами просіюйте борошно: спочатку половину, тоді додайте розпушувач, соді та сіль, перемішайте лопаткою.
Далі продовжуйте замішувати тісто руками, просіюючи решту борошна, допоки вийде не липке, але і не надто круте, м'яке медове тісто.
Розкачайте тісто 3-4 мм завтовшки та формочками виріжте печиво.
Викладіть печиво на суху холодну пательню та смажте на найменшому вогні без кришки.
Готуйте 5 хвилин з одного боку, допоки печиво стане золотисто-коричневим.Переверніть виделкою та готуйте з другого боку, теж до золотаво-брунатного кольору.
Перекладіть медове печиво зі сковороди на тарілку та смажте наступну партію. Зважаючи на розмір форм, вийде від 3,5 до 4,5 десятків печива. Смакуйте на здоров'ячко!
До речі, гадаю, з такого тіста можна робити не тільки печиво на сковороді, але й торт медівник. Треба тільки розкатати круглі коржі десь 2-3 мм завтовшки та посмажити їх так само, як печиво. А потім промастити сметаною, збитою з цукром.