Печиво горішки зі згущенкою

Порцій:   Час приготування: 1 година 17. 11. 2017 г.

Ви теж пам’ятаєте з дитинства смачне домашнє печиво Горішки, яке пекла мама чи бабуся, а може, й Ви самі з братами або сестричками?

печиво горішки

Смакота ці горішки, а як цікаво їх готувати! У Вас є форма для випікання горішків? То гайда до кухні:) Нещодавно ми ласували пісочними каштанчиками, а сьогодні у нас буде до чаю печиво горішки!

рецепт горішків зі згущенкою

Звісно, такі горішки є у крамниці, але можу Вас запевнити - домашні набагато смачніші! Це небо і земля, як-то каже мій тато. Домашнє завжди смачніше, а особливо, якщо воно приготоване своїми руками. Вам із задоволенням допоможуть дітки - вони обожнюють як пекти горішки, так і їсти печиво!

як спекти горішки

Існують різні рецепти печива горішки - із різноманітних видів тіста: м’яке - немов бісквітне, розсипчате пісочне та хрустке, мов домашні вафлі. Я обрала другий вид - пісочне тісто на жовтках, бо вважаю, що горішки мають бути крихкими та розсипчастими.

інгредієнти для печива

Інгредіенти:

Пісочне тісто для горішків:
  • 1 склянка цукру (200 г);
  • 3 жовтки;
  • 200 г вершкового масла;
  • 3-4 столові ложки сметани;
  • Дрібка солі;
  • 2,5-3 склянки борошна (склянка 200 мл=130 г борошна, усього 325-390 г).
Для крему:
  • 1 баночка іриски (вареного згущеного молока = 380 г);
  • 100 г вершкового масла.
До крему можна додати подрібнені горіхи, крихту з печива, шматочки сухофруктів - родзинки, курагу, чорнослив, в’ялену журавлину чи вишню. Раджу брати для тіста, а особливо для крему, якісне вершкове масло, не спред і не маргарин - тоді склад печива буде кориснішим, а смак - кращим!

Процес приготування:

Жовтки відділяємо від білків. Яєчні білки можна викосритати для омлету чи приготування безе, для котрого якраз треба 3 штуки (згодом поділюся рецептом).

Цукор розтираємо із жовтками.

розтираємо жовтки із цукром

Додаємо розм’якшене за кімнатної температури масло та знов розтираємо ложкою чи збиваємо міксером.

додаємо масло

Додаємо сметану.

кладемо до тіста сметану

Перемішавши, просіюємо борошно (не усе зразу, а кількома порціями) та замішуємо тісто.

додаємо борошно

Воно має бути м’яке та приємне.

пісочне тісто для горішків

Перед розігріванням горішниці злегка змащуємо її внутрішні поверхні тонким шаром олії. Надалі змащувати не треба, бо тісто і так достатньо жирне завдяки маслу. Прогріваємо горішницю на вогні. Викладаємо у лунки невеличкі кульки з тіста - їх розмір підбирається щляхом експерименту. Приблизно трохи більші за вишню, але менші за волоський горіх.

викладаємо кульки до горішниці

Щільно закриваємо форму та печемо на середньому вогні з одного та з іншого боку, десь по 1-1,5 хвилини. Перша партія буде пектися трохи довше, потім горішниця гарно розігріється та час випікання зменшиться. Щоб перевірити, чи готове печиво, розкриваємо форму - половинки горішків мають стати золотистого кольору.

випікаємо до золотистості

Витрушуємо їх до миски, щоб охололи, а тим часом випікаємо наступну порцію.

викладаємо половинки до тарілки

Найсмачніший крем для печива горішки - із вареного згущеного молока із вершковим маслом. Розм’якшене за кімнатної температури масло збиваємо міксером 1-2 хвилини, додаємо іриску та збиваємо разом ще пару хвилин, до отримання ніжного пишного крему.

збиваємо вершкове масло зі згущеним молоком крем для горішків

Наповнюємо половинки горішків кремом.

печиво горішки з вареною згущенкою

Та накриваємо другими половинками. Також можна наповнювати горішки заварним кремом чи варенням.

як зробити печиво горішки

Викладаємо горішки на тацю.

печиво горішки з пісочного тіста

І притрушуємо через сито цукровою пудрою.

домашнє печиво горішки

Запрошуємо родину на смачне чаювання!

пісочне печиво горішки
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(0 голосів, у середньому: 0 из 5)
Позначки запису: ,
Напишіть коментар до цього рецепту ↓

* Обов`язкові для заповнення поля
Увага: всі коментарі проходять модерацію.