Жовток розтираємо із цукром. Яйце має бути найсвіжішим, бо потім білок додається до глазурі, яка не проходитиме термообробку. Шкаралупу яйця треба ретельно вимити з господарчим милом.
Додаємо сметану, перемішуємо.
Додаємо розм’якшене за кімнатної температури масло, знов перемішуємо.
Просіюємо до тіста борошно, змішане із содою - не все зразу, а за 2-3 рази. Додаємо до тіста оцет чи сік лимона.
Замішуємо не липке, м’яке тісто.
Робимо ніжки грибочків - невиличкі ковбаски з тіста, що з одного боку звужуються.
Робимо капелюшки - невеличкі кульки завбільшки з волоський горіх притискаємо, щоб вони стали напівкульками. Тоді пальцем робимо заглиблення із плаского боку - туди будемо вставляти ніжки грибочків. А щоб заглиблення не зникли під час випікання, вкладаємо до них кульки пергаментного паперу, змочені в олії. Олія потрібна, щоб паперові кульки можна було легко видобути з тіста.
Викладаємо заготівлі на листі, застеленом пергаментом, що трохи змащений олією.
Ставимо до розігрітої духовки та випікаємо за 180-190С близько 30 хвилин, до золотистого кольору. Перевіряємо на готовність шпажкою. Готове печиво зсипаємо до миски, хай охолоне. Тоді витягаємо папір.
Збиваємо яєчний білок із вмістом пакетику згідно інструкції, до густої білої маси.
Обмащуємо нижній бік капелюшків та ніжки грибочків глазур'ю, нижнім кінцем ніжки вмочуємо у мак, а верхній встромляємо у капелюшки. Встановлюємо грибочки на столі, застеленому папером, догори ніжками, щоби глазур схопилася та застигла. Потрібно десь півгодини, прискорити процес можна за допомогою фену, якщо дуже поспішаєте.
Коли біла глазур висохне, час готувати шоколадну. Для неї розтоплюємо шоколад на водяній бані. Кришимо шоколад у невеличку миску, яку ставимо у кастрюльку побільше із водою, та нагріваємо на вогні, помішуючи, доки шоколад розтане. Густину глазурі регулюємо додаванням молока чи масла.
Змащуємо верх капелюшків розтопленим шоколадом за допомогою кулінарного пензлика. Викладаємо грибочки на тарілку, хай шоколад застигне.
Ось печиво грибочки і готове!
Ефектна подача вийде, якщо скласти грибочки до кошику, нібито ви назбирали їх у лісі, і поставити цей кошик на стіл.