Печиво Грибочки

Порцій: 25   Час приготування: Випікання 30 хвилин, підготовка 45 хвилин 19. 11. 2017 г.

Це смачне та гарне печиво у вигляді грибочків у дитинстві було моїм найулюбленішим! Ми купували його у кулінарії неподалік від дому. Згодом кулінарію перетворили на кафе-ресторан, а я виросла та переїхала до іншого міста. Але не полишала мрії відтворити ласощі з дитинства, і тому дуже зраділа, коли знайшла стару газетну вирізку із рецептом печива «Грибочки»!

печиво грибочки

Зручно те, що формочки у цьому рецепті не потрібні - ви зможете зробити грибочки вручну - гарненькі, із шоколадними капелюшками та білими ніжками, майже точнісінько такі, як у лісі! Звісно, доведеться трохи повозитися на кухні, але захоплення діток та гостей того варті.

печиво грибочки без формочок

Печиво грибочки - один з тих рецептів, що я повторюю час від часу протягом кількох років, разом із "каштанчиками" та горішками, які незмінно мають успіх як у домашніх, так і у гостей.

як спекти печиво грибочки

З наведеної порції виходить цілий кошик грибочків - 2,5-3 десятки.

інгредієнти для печива грибочки

Інгредіенти:

Для тіста:
  • 1 жовток;
  • 100 г цукру (півсклянки);
  • 100 мл сметани (півсклянки);
  • 100 г вершкового масла;
  • 0,5 чайной ложки соди;
  • 1 столова ложка оцту 6-9% чи лимонного соку;
  • 2-2,5 склянки борошна (260-325 г).
Для глазурі:
  • 1 яєчний білок;
  • Пакетик білої глазурі (як для пасочок).
Для оздоблення:
  • 2-3 столові ложки маку;
  • Плитка чорного чи молочного шоколаду;
  • 1-1,5 столові ложки вершкового масла або молока.

Процес приготування:

Жовток розтираємо із цукром. Яйце має бути найсвіжішим, бо потім білок додається до глазурі, яка не проходитиме термообробку. Шкаралупу яйця треба ретельно вимити з господарчим милом.

розтираємо жовток з цукром

Додаємо сметану, перемішуємо.

додаємо сметану

Додаємо розм’якшене за кімнатної температури масло, знов перемішуємо.

додаємо масло

Просіюємо до тіста борошно, змішане із содою - не все зразу, а за 2-3 рази. Додаємо до тіста оцет чи сік лимона.

додаємо борошно

Замішуємо не липке, м’яке тісто.

Робимо ніжки грибочків - невиличкі ковбаски з тіста, що з одного боку звужуються.

ніжки грибочків

Робимо капелюшки - невеличкі кульки завбільшки з волоський горіх притискаємо, щоб вони стали напівкульками. Тоді пальцем робимо заглиблення із плаского боку - туди будемо вставляти ніжки грибочків. А щоб заглиблення не зникли під час випікання, вкладаємо до них кульки пергаментного паперу, змочені в олії. Олія потрібна, щоб паперові кульки можна було легко видобути з тіста.

капелюшки грибочків

Викладаємо заготівлі на листі, застеленом пергаментом, що трохи змащений олією.

викладаємо на лист

Ставимо до розігрітої духовки та випікаємо за 180-190С близько 30 хвилин, до золотистого кольору. Перевіряємо на готовність шпажкою. Готове печиво зсипаємо до миски, хай охолоне. Тоді витягаємо папір.

заготовки для печива

Збиваємо яєчний білок із вмістом пакетику згідно інструкції, до густої білої маси.

Обмащуємо нижній бік капелюшків та ніжки грибочків глазур'ю, нижнім кінцем ніжки вмочуємо у мак, а верхній встромляємо у капелюшки. Встановлюємо грибочки на столі, застеленому папером, догори ніжками, щоби глазур схопилася та застигла. Потрібно десь півгодини, прискорити процес можна за допомогою фену, якщо дуже поспішаєте.

декоруємо глазур'ю та маком

Коли біла глазур висохне, час готувати шоколадну. Для неї розтоплюємо шоколад на водяній бані. Кришимо шоколад у невеличку миску, яку ставимо у кастрюльку побільше із водою, та нагріваємо на вогні, помішуючи, доки шоколад розтане. Густину глазурі регулюємо додаванням молока чи масла.

розтоплюємо шоколад

Змащуємо верх капелюшків розтопленим шоколадом за допомогою кулінарного пензлика. Викладаємо грибочки на тарілку, хай шоколад застигне.

рецепт печива грибочки

Ось печиво грибочки і готове!

печиво грибочки фото

Ефектна подача вийде, якщо скласти грибочки до кошику, нібито ви назбирали їх у лісі, і поставити цей кошик на стіл.

печиво у вигляді грибочків
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(1 голос, у середньому: 5 из 5)
Позначки запису: ,
Напишіть коментар до цього рецепту ↓

* Обов`язкові для заповнення поля
Увага: всі коментарі проходять модерацію.