Гарбузовий манник без яєць і масла
Опис
Тримайте осінній рецепт: сонячний, золотистий, як кленове листя, напрочуд файний пиріг з гарбуза і манки на кефірі. Причому в його складі немає яєць, борошна та жиру: взагалі ніякого, ні вершкового масла, ні навіть олії. Тож можна сказати, це не просто смачна, але й корисна випічка! А ще гарбузовий манник без яєць дуже просто готувати: раз — усе змішали, два — поставили в духовку, три — просочили сиропом, і можна смакувати.
Спочатку я гадала, що ніц з того не вийде, запіканка якась, може, або й не пропечеться взагалі, бо пікся він не 45 хвилин, як мав би, а принаймні годину. проте, спробувавши шматочок, я не повірила своїм смаковим рецепторам та потяглася за другим шматком пирога... А потім заварила чай та не поспішаючи, смакувала третій. Тим часом донька, яка гарбуз та страви з нього терпіти не може, потяглася за добавкою пирога.
Отож, поки гарбузовий сезон у розпалі, яйця дорогі — печіть цей файний манник із гарбузом та смакуйте і пригощайте родину.
Фішка рецепта — у лимонному сиропі, котрим просочується манник. Завдяки цьому пиріг стає вологим та ніжним, лимонна нотка надає приємного смаку (гарбуз, до речі, зовсім не відчувається). А ще у мене були сумніви щодо кількості цукру, не люблю надто солодке. Проте пиріг вийшов на диво гармонійним: якраз такий смак, як треба. Це теж завдяки лимонній кислинці. Втім, гадаю, що і з апельсиновою пропиткою буде смачно. Тільки тоді беріть трошки менше цукру для сиропу.
А ще з гарбуза можна робити смачнющі кекси, печиво та навіть тістечка!
На круглу форму 24 см діаметром або квадратну 24х24 см, краще пекти в цільній формі, або, якщо печете у роз'ємній, потім перекласти у пательню, наприклад, щоби сироп під час просочування не тікав назовні.
Інгредієнти:
- 300 г сирого гарбуза
- 275 г манної крупи
- 250 мл кефіру
- 100 г цукру
- 1,5 чайної ложки розпушувача
- 0,25 чайної ложки харчової соди
- 0,25 чайної ложки куркуми
- дрібка солі
- дрібка ваніліну
- 100 мл води
- 6 столових ложок цукру
- сік лимона
Інструкція:
Гарбуз натріть на дрібній тертці (це найбіьш трудомісткий етап приготування). Змішайте манку, розпушувач, соду, сіль, цукор, тертий гарбуз. Я ще додала ваніліну на кінчику чайної ложки 09для аромату) та куркуми (для кольору).
Влийте кефір та перемішайте. Тісто готове!
Викладіть його у форму, застелену пергаментом та змащену олією.
Випікайте при 180С упродовж 45—55 хвилин, або ж допоки дерев'яна паличка виходитиме з тіста сухою.
Коли манник готовий, робимо сироп: у воду всипте цукор, додайте лимонний сік (у мене з половини великого лимона), нагрівайте до розчинення цукру, а коли закипить, зніміть з вогню. Пару хвилин охолоне — і гарячим сиропом просочіть пиріг. не хвилюйтеся, він увесь всотається вже за кілька хвилин.
Почекайте хвилин 20, а тоді можна нарізати гарбузовий пиріг на шматочки та ласувати!
Смачного чаювання!