Гарбузові кекси
Опис
Ви гадаєте, з гарбуза готують тільки кашу? Насправді з цього справжнісінького жовтогарячого скарбу можна зробити безліч смачнющих страв, як-от шовковисті супи-пюре, чудову печеню та різноманітні кекси, хліб, печиво та навіть тістечка!
І почемо ми з Вами із рудих, мов осіннє листя, пухких, наче хмаринки, смачнючих гарбузових кексів! Тільки подивіться, які вони сонячні - такі кекси з гарбузом здатні осяяти похмурий день та розсіяти листопадовий серпанок.
Спечіть гарбузові кекси - і на кухні й у хаті стане тепліше та затишніше:) А ще рекомендую Вам спробувати гарбузові пампухи - смачнюча штука!
А ще спробуйте манник на кефірі із гарбузом, просочений лимонним сиропом, який вийшов неочікувано смачним.
Інгредієнти:
- 200 г гарбуза;
- 3 яйця;
- 125 г цукру;
- 100 мл олії (0,5 склянки);
- 200 г борошна (1,5 склянки);
- 2 столові ложки манної крупи;
- 10 г розпушувачу (1 столова ложка);
- ¼ чайної ложки солі;
- По дрібці кориці, ваніліну, імбіру, куркуми;
- Жменя родзинок.
Інструкція:
Спочатку нам треба зробити гарбузове пюре, яке додається до тіста, забарвлюючи його у приємний жовтогарячй колір - при тому кекси не мають присмаку гарбуза, хто не знає, той і не здогадається, що вони гарбузові. Для певності (якщо ваші домашні із подозрою відносяться до страв із гарбузом) можна додати до тіста помаранчевої цедри та потім із чистим сумлінням відповідати, що кекси апельсинові... а коли їх із задоволенням з’їдять, зізнатися у невеличкому секреті:)
Отже, чистимо гарбуз та ріжемо кубиками 1,5х1,5 чи 2х2 см. Викладаємо у каструльку, на дно якої налито трохи води - на 1-2 см, накрваємо кришкою та тушкуємо на середньому вогні до м’якості. Пильнуйте, щоб вода не випарувалася, бо гарбуз підгорить. Як треба, підлийте ще. Коли гарбуз буде готовий, зливаємо решту води, даємо охолонути та робимо пюре за допомогою блендера чи товкучки.
Родзинки тим часом промиємо та заллємо гарячою кип’яченою водою.
Тепер готуємо тісто. Спочатку збиваємо яйця із цукром до пінки, десь 1,5-2 хвилини.
Просіюємо до збитої маси борошно разом із розпушувачем, додаємо прянощі, сіль та манку. Перемішуємо.
До гарбузового пюре вливаємо олію та гарно перемішуємо чи збиваємо вінчиком або виделкою.
Додаємо пюре до тіста та знов перемішуємо.
Тепер віджимаємо родзинки від води (яку можна випиити, вона смачна і корисна), обкачуємо у борошні (щоб не скупчувались нанизу кексів, а розподілялись у тісті рівномірно) та додаємо до тіста.
Перемішуємо та розкладаємо тісто по формочках. Я використовую силіконові, у які ставлю паперові.
Розставляємо форми на листі та ставимо до духовки, розігрітої до 180-190С.
Випікаємо кекси з гарбузом 35-45 хвилин - до золотисто-рудого кольору, високих вершечків та сухої шпажки.
Виймаємо готові кексики із форм та розставляємо на таці, хай трохи охолонуть.
Кекси з гарбузовим пюре виходять напрочу смачні, так само і дріжджовому тісту на хліб пюре з гарбуза додає приємного смаку та гарного кольору. Якось ми з Вами спробуємо спекти такий хліб, та ще багато смачненького, тож заглядайте частіше до сайту!