Гарбузова каша з пшеничною крупою та молоком
Опис
Гарбузова каша - улюблена наша! І зараз я розповім Вам, як приготувати таку смачнющу гарбзову кашу - із мілкою, ніжною пшеничною крупою, солодким молочком та вершковим маслом, - що навіть ті, хто раніше не любив гарбуза, оближуть ложки та потягнуться за добавкою!
Головний секрет - щоб сам гарбуз був смачний. Знаєте, який сорт найсолодший? Отакий гарбуз у формі пляшки, його ще називають мускатний - він має найяскравіший колір та найкращий смак. Із яскраво-жовтогарячим гарбузом не тільки каша виходить смачнюща, але й кекси, хліб, печиво, якщо до тіста додати гарбузове пюре. До речі, можна робити навіть вареники з гарбузом.
І, звісно, для доброї каші треба молока та масла, а можна і цукру (тільки трошки, бо гарбуз сам досить солодкий). Таку гарбузову кашу ваші домашні їстимуть, мов ласощі! І це добре, бо вона дуже корисна.
Інгредієнти:
- Каша пшенична чи рисова;
- Гарбуз;
- Молоко;
- Цукор;
- сіль;
- Вершкове масло.
Інструкція:
Отже, спочатку варимо кашу (або беремо вже готову, якщо є). Я проммиваю пшеничну крупу близько 3 разів, тоді заливаю водою у співвідношенні 2:1 (2 склянки води на 1 склянку крупи), додаю сіль (1/4-1/2 ч.л. чи за смаком) та ставлю на середній вогонь. Коли закипить, зменшую вогонь та зсуваю убік кришку, щоб каша не втекла. Варимо, раз у раз помішуючи. Коли каша почне булькати та крупа вбере всю воду, перевірте, чи вона готова. Якщо ні, долийте ще трохи води, перемішайте та варіть до готовності, усього десь хвилин 25.

Рис варимо трохи інакше. Також заливаємо холодною очищеною водою, але у пропорції 3:1, далі доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь та варимо хвилин 10. Якщо треба, доливаємо води. Коли рис вже майже готовий, та трохи твердуватий, вимикаємо вогонь та залишаємо під кришкою, він дійде. Варити крупу краще у посуді з товстими стінками та дном, наприклад чавунному.
Гарбуз також треба проварити окремо. Чистимо його від грубої шкірки та серцевини. Насіння промиємо та підсушимо, потім його можна підсмажити. А гарбуз ріжемо кубиками 1,5-2 см. Наливаємо трохи води на дно каструльки, викладаємо гарбуз та тушкуємо під кришкою до м’якості.

Вчасно перевіряйте, чи не випарувалась вся вода, якщо треба, підлийте, щоб гарбуз не пригорів.

Ось каша і гарбуз готові. Поєднуємо їх у тарілці у такій кількості, як Вам подобається. Можна залишити шматочками або потовкти у пюре. Кладемо туди шматочок вершкового масла.


Доливаємо теплого кип’яченого молока та додаємо цукор чи мед за смаком.

Смачна гарбузова каша готова!