Жовтогаряча солодка картопля: як приготувати смажений батат
Опис
Що це? Морква? Гарбуз? Помаранчева картопля?
Майже вгадали! Адже батат називають “солодкою картоплею” через зовнішню подібність до картопляних бульб — хоча насправді батат з роду В'юнкових та садова іпомея, яка так гарно цвіте, - його ближчий родич, ніж картопля.
Мабуть, вам теж буде цікаво дізнатися, що батат розмножується не бульбами, а пагонами (от і ще одна відмінність від картопля). Якщо Ви посадите батат у землю, як картоплю, то отримаєте пучок стебел та купку дрібних бульбочок. Бо садити треба не бульби, а оті пагони, навіть шматочки пагонів, звані “сліпами” - ця розсада без коріння вкорінюється дуже швидко та легко.
Але зараз пропоную вам замість займатися вирощування батату спробувати його посмажити! Виходить щось цікаве та оригінальне, на любителя - на смак подібне до гарбуза чи солодкої моркви. Можна й зварити — батьки привезли нам на пробу кілька штук батату, які ми й посмажили, а самі вони зварили з батату солодке жовтогаряче пюре.
Тож, якщо у вас виникне питання, як приготувати батат — готуйте як картоплю. Варіть в мундирі чи на пюре, смажте та пишіть про ваші враження.
Інгредієнти:
- батат — 3 шт
- олія — 1-2 столові ложки
- сіль, спеції за смаком
Інструкція:
Батат твердіший за картоплю, тому його важче очищати від шкірки. Проте як очистите, матимете змогу помилуватися гарним кольором!
![очищаємо батат](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/07/iak-pryhotuvaty-batat-2.jpg)
Ще одна цікавинка — полежавши на повітрі, очищений батат не темнішає, як картопля, а навпаки, світліє.
![посвітлівший батат](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/07/iak-pryhotuvaty-batat-3.jpg)
Оскільки, як я вже писала, батат досить твердий, то моїй овочерізці, яка на ура ріже картоплю гарною соломкою, він виявився не до снаги, тому порізала ножичком на дощечці.
![нарізаємо солодку картоплю](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/07/iak-pryhotuvaty-batat-4.jpg)
А далі — все як із картоплею: розігріваємо олію у пательні, висипаємо “соломку” та смажимо під кришкою, час від часу помішуючи, на середньому вогні чи трохи меншому, до м'якості.
![висипаємо соломку в сковорідку](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/07/iak-pryhotuvaty-batat-5.jpg)
![обсмажуємо батат на пательні](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/07/iak-pryhotuvaty-batat-6.jpg)
Незадовго до готовності посоліть та притрусіть улюбленими спеціями за смаком: перцем, куркумою, паприкою тощо.
![притрушуємо батат спеціями](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/07/iak-pryhotuvaty-batat-7.jpg)
Дуже цікаво, ячи не так7 А от якби ще поєднати батат із фіолетовою картоплею... Уявляєте, яке барвисте асорті вийшло б?
![солодкий обсмажений батат](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/07/iak-pryhotuvaty-batat-9.jpg)
А ви пробували батат? І чи смакує вам “солодка картопля”?
![обсмажений батат соломкою](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/07/iak-pryhotuvaty-batat-13.jpg)