Гарбузово-горіхові тістечка: Смакота!
Опис
А ви знали, що з гарбуза можна приготувати... тістечка! Та ще й такі, що ніхто не здогадається, що там за секретний інгредієнт! Домашні не хочуть гарбузової каші? Готуймо ці гарбузово-горіхові тістечка:) Вони ще й шоколадно-апельсинові при цьому. Куди там енергетичним батончикам з крамниці — отаке тістечко одне з'їв та наївся! Тістечка з гарбуза та горіхів не просто смачні та поживні, а ще й корисні. І діткам, і дорослим!
Горіхи можна будь-які, як нема алергії — волоські, можна замінити мигдалем, фундуком чи кеш'ю. А гарбуз краще яскраво-помаранчевий, такий найсолодший. Хоча й жовтий теж підійде.
В мене з наведеної кількості інгредієнтів вийшло 6 кексів-бісквітиків у порційних формочках та один великий корж у квадратній формі 24х24 см, який я нарізала на тістечка-ромбики.
А ще дуже смачним, на диво, виходить пиріг з гарбузом без яєць, масла, олії та борошна. Спробуйте!
![гарбузовий манник](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2022/11/harbuzovyi-mannyk-11.jpg)
Інгредієнти:
- 4 яйця
- 150 г цукру
- дрібка солі
- 150 г очищених горіхів
- 250 сирого гарбуза
- 2 столові ложки соку з помаранча
- апельсинова цедра
- 150 г борошна
- 10 г розпушувача
- ванілін на кінчику ножа
- за бажанням — дрібка кориці, куркуми
Для шоколадної глазурі:
- 3 столові ложки цукру
- 1 столова ложка какао-порошку
- 2-3 столові ложки молока
- за бажанням — шматочок вершкового масла
Інструкція:
Спочатку підготуємо горіхи та гарбуз, а тоді тісто, бо воно бісквітне, дуже пишне, не може чекати, щоби не осіло, тому пиріг треба ставити в духовку й випікати одразу.
Горіхи подрібніть (зручно в блендері, чи можна розкатати їх качалкою на дошці.
Сирий очищений гарбуз натріть на тертці з великими вічками.
Апельсин гарно вимийте у гарячій воді зі щіточкою.
Духовку вмикаємо, хай розігріється до 180-200 С.
Тепер розділіть яйця на жовтки та білки.
В одній мисці збиваємо міксером білки з дрібкою солі. Коли білкова маса стане густою та пишною, поступово всипаємо ПОЛОВИНУ цукру,, продовжуючи збивати.
В іншій мисці збиваємо жовтки з другою половиною цукру.
![збиваємо жовтки](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/Harbuzovi-tistechka-2.jpg)
Додайте до збитих жовтків тертий гарбуз та цедру з апельсина, натерту на дрібній тертці.
![додаємо до жовтків тертий гарбуз](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/Harbuzovi-tistechka-4.jpg)
Влийте свіжовижатий помаранчевий сік (2 ложки) та обережно перемішайте.
![додаємо апельсиновий сік](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/Harbuzovi-tistechka-3.jpg)
Додайте подрібнені горіхи та знов перемішайте.
![додаємо горіхи](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/Harbuzovi-tistechka-5.jpg)
Просійте борошно, додайте столову ложку розпушувача і ще раз перемішайте.
![просіюємо борошно](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/Harbuzovi-tistechka-6.jpg)
Тепер за 3-4 рази додаємо збиті білки, щоразу обережно вмішуємо по колу.
![додаємо збиті білки](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/Harbuzovi-tistechka-7.jpg)
Застеліть форми пергаментом, змоченим у воді: тоді бісквіт не прилипне, і олія не заважатиме йому підніматися, як могло б статися в разі змащування нею пергаменту. Силіконові формочки для кексів можна також змочити водою зсередини. Викладаємо тісто на 2/3 висоти форм та ставимо в розігріту до 180-100 С духовку.
![розподіляємо масу по формочках](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/Harbuzovi-tistechka-8.jpg)
Маленькі бісквітики випікаються швидше: 25-30 хвилин; великий — до 45 хвилин. Зазирніть до бісквітів хвилин через 15 після того, як поставите в духовку. Якщо вони стрімко піднімаються та вже почали набувати золотисто-карамельного кольору, та серединка ще рідка й сира — трошки зменшуємо температуру в духовці. Якщо навпаки, бісквіти не поспішають підніматися — трошки збільшуємо. Перевіряти готовність можна за допомогою дерев'яної палички. Якщо вона виходить з тіста сухою, отже воно пропеклося. Краще дати великому бісквіту постояти 10-15 хвилин у вимкненій духовці, щоби вен залишився більш пишним.
![випікаємо гарбузові тістечка](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/Harbuzovi-tistechka-9.jpg)
![випікаємо гарбузовий бісквіт](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/Harbuzovi-tistechka-10.jpg)
Доки бісквіти вистигають, приготуймо шоколадну глазур. Змішайте какао-порошок із цукром, додайте трохи молока, щоб суміш вийшла не надто рідкою, перемішайте гарненько та нагрівайте на слабкому вогні до закипання. Тоді зніміть з вогню, а коли глазур буде вже не гарячою, а теплою, можна додати шматочок вершкового масла та розмішати, доки він розтане. Масло додає глазурі приємного вершкового смаку, густішої консистенції та гарного матового блиску.
![готуємо шоколадну глазур](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/Harbuzovi-tistechka-13.jpg)
Готові бісквіти полийте шоколадною глазур'ю та прикрасьте горішками.
![поливаємо тістечка глазур'ю](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/Harbuzovi-tistechka-11.jpg)
Гарбузові тістечка готові!
![гарбузові тістечка з глазур'ю](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/Harbuzovi-tistechka-17.jpg)
Як ваші враження від рецепту! Чекаю на коментарі!
![запікаємо гарбузово-горіхові тістечка](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/Harbuzovi-tistechka-18.jpg)