Контент

Смачні вергуни на молоці

Порцій: 40-50 штук  
Калорійність: ккал  
Час приготування: 1 година

Опис

Мабуть, багато хто з дитинства пам'ятає цю смакоту — хрусткі вергуни у солодкій цукровій пудрі!

Для мене вергуни, або як ми їх звемо — хрустики, - це смак дитинства! Ось зараз згадала той рецепт та вирішила приготувати:)

Це рецепт вергунів на молоці: бувають також на кефірі та на пиві. Але самі ці — найсмачніші, ті самі!

Вони розлітаються як насіння:))

Вергуни хрусткі зразу після приготування, як постоять, вони робляться м'якшими.

Інгредієнти:

  • 2 жовтки;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 1 столова ложка сметани;
  • 50 мл молока (чверть склянки);
  • дрібка солі;
  • 1 столова ложка коньяку;
  • 1,5 склянки борошна (200 г, тому що в 1 склянці 200 мл без верху 130 г борошна);
  • 1 склянка олії для фритюру.

Інструкція:

Розтираємо жовтки із цукром. Білки можна використати для іншої страви — наприклад, омлету чи безе.

Додаємо сметану.

Перемішуємо, тоді просіюємо борошно, додаємо сіль, вливаємо молоко та коньяк, котрий надає вергунам хрусткості. Також алкоголь у випічці часто відіграє роль розпушувача.

Замішуємо м'яке тісто. Воно має бути настільки еластичним, щоб тоненько розвалковуватись, та при цьому не прилипати до рук.

Притрушуємо стіл борошном та розвалковуємо тісто якомога тонше, в ідеалі — десь 2-3 мм.

Зручно перевертати тісто з одного боку на інший, кожного разу трохи притрушуючи борошном. Якщо розкачати товще — вергуни будуть більш м'якими; якщо тонше — більш хрусткими.

Розкачане тісто нарізаємо спочатку смужками десь 2 см завширшки, а тоді — навскоси ромбиками 10 см завдовжки.

Посередині кожного ромбика робимо надріз, у який продіваємо один з його кінців.

Можна закрутити двічі, тоді вергуни матимуть більш вигадливу форму.

Розігріваємо у сотейнику або чавунці олію. Я використовую для фритюру ось такий чавунець. Він зручний, бо неширокий, тому не треба наливати багато олії, щоби вийшов достатній шар для смаження пампухів чи вергунів. На цю порцію тіста достатньо однієї склянки. У гарячу олію обережно опускаємо заготовки та смажимо на середньому вогні, допоки стануть золотистими знизу.

Перевертаємо виделкою та ще кілька секунд смажимо з другого боку.

Як вергуни набудуть золотавого кольору з обох боків,виловлюємо їх шумівкою з фритюру та викладаємо на паперові рушники.

Як серветки всотають зайвий жир, перекладаємо вергуни на тацю.

Та притрушуємо крізь ситечко цукровою пудрою.

Смачного чаювання!

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(5 голосів, в середньому: 5 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів