Французьке Різдвяне поліно
Опис
Подивіться, яке гарне поліно, припорошене сніжком, подекуди вкрите смарагдовим мохом... нумо відріжемо шматочок та скуштуємо! Поласувати шматочком цього поліна цілком можливо, адже воно насправді — бісквітний рулет з шоколадним кремом, ніжний та напрочуд смачний!
Рецепт “Різдвяного поліна” родом із Франції. Самому ж звичаю, пов'язаному з поліном, дуже багато років. Навіть століть! Бо традиція спалювати велику колоду з дуба, в'яза чи вишні буkа ще у кельтів. Так вони святкували День Зимового Рівнодення, і палання колоди уособлювало повернення сонця та світла, відродження дня.
У Середні віки цей звичай в різних варіаціях зберігався в багатьох країнах Європи. Англійці починали готувати різдвяне поліно аж за рік до свята. В Греції та Сербії поліно не просто шанобливо заносили до хати, а ще й поливали вином, маслом та медом. В італійців воно мало горіти аж до Водохреща, тому дбайливо підтримували вогонь в печі. В Німеччині обирали таку здоровенну колоду, що її доводилось везти кіньми. А попіл з поліна потім розвіювали по полях для гарного врожаю. А французи клали усередину поліна подарунки та солодощі для дітей.
Але з часом комини та великі печі поступалися місцем невеличким, у які не засунеш колоду, а зрештою й сучасному опаленню. Тому різдвяне поліно спочатку перемістилося на святковий стіл у вигляді декору — невеличкого полінця, гарно оздобленого та прикрашеного. А тоді взагалі перетворилося на їстівне — рулет з кремом, який в розрізі дуже нагадує деревний зріз із кільцями.
Є не одна варіація рецепту: шоколадний рулет із шоколадним кремом або білий із шоколадним ганашем; “поліна” розмаїто прикрашають, малюючи візерунки на кремі, щоб було схоже на кору, виліплюючи сучечки та гілочки, виготовляючи їстівні грибочки та мох. Спробуйте й ви приготувати такий цікавий та ефектний тортик за французькою традицією!
Інгредієнти:
- 3 яйця;
- 1 столова ложка меду;
- 100 г цукру;
- дрібка солі;
- 1 склянка борошна (130 г);
- 1 чайна ложка соди (врівень з краями).
- 250 мл вершків 33-35%;
- 200 г темного шоколаду.
- 100 мл чаю з лимоном чи кави з 1 ст.л. коньяку.
- цукрова пудра;
- ягоди журавлини;
- бісквітний мох.
Інструкція:
Спочатку приготуймо шоколадний крем, бо його треба охолоджувати щонайменше дві години. Вершки нагріваємо, але не доводимо до кипіння! Краще брати посуд з товстим денцем та стінками. В гарячі вершки додаємо шматочки шоколаду. Я взяла одну плитку екстрачорного (80% какао) та ще одну 56% какао, бо мені хотілося отримати крем насиченого шоколадного кольору, якнайбільше схожий на кору дерева. Втім, можна взяти й молочний шоколад, або ж навпіл з темним. Розмішуємо, доки шоколад розчиниться. Даємо охолонути до кімнатної температури та ставимо в холодильник на 2 години.

Ближче до завершення цього терміну починаємо випікати бісквіт для рулету. Дуже зарані не варто, бо тоді корж вистигне та може тріскатися при загортанні. Загортати рулет краще, коли корж щойно спечений і трошки охолов.
Розігріваємо духовку до 200-210С, застеляємо деко пергаментом та змащуємо папір олією — не сильно, проте рівномірно.
Поєднуємо в мисці яйця, сіль, цукор та мед і збиваємо на низькій швидкості міксером упродовж 5 хвилин. Маса стане пишною, посвітліє, збільшиться в об'ємі, на ній залишатимуться сліди від вінчиків, що повільно тануть.
Просіюємо туди 130 г борошна (200 мл склянка без верху) із чайною ложкою соди (врівень з краєчками).
Акуратно вмішуємо рухами по колу сухі інгредієнти до збитої суміші.

Виливаємо бісквітне тісто на деко та розподіляємо лопаткою.

Ставмо в розігріту духовку та випікаємо від 7-10 хвилин (електродуховка) до 12-15 (газова),до яскраво-золотистого кольору. А ми поки що заваримо чай чи каву для просочування бісквіту.
Виймаємо корж, хай трохи вихолоне, хвилин 5, а тим часом беремо з холодильника крем, що вже загус, та збиваємо міксером 1-,15 хвилини. Крем дещо посвітлішає та стане пишним.
З ложки просочуємо корж — не надто сильно, щоб не розкис, але рівномірно, приділяємо увагу краєчкам. Змащуємо корж кремом (зручно розподіляти крем ножем). Третину крему залишаємо для оздоблення.

Загортаємо рулет та обмащуємо хз усіх боків рештою крему. Виделкою проводимо смужки, малюючи візерунок кори дерева. Краєчки рулету можна обрізати та приліпити по боках, імітуючи сучки.

Прикрашаємо поліно ягодами журавлини та бісквітним мохом (який, до речі, дуже просто робити), притрушуємо “сніжком” - цукровою пудрою, а ми ще й довкола справжні шишки поклали.

Щасливого Різдва!
