Французьке Різдвяне поліно
Опис
Подивіться, яке гарне поліно, припорошене сніжком, подекуди вкрите смарагдовим мохом... нумо відріжемо шматочок та скуштуємо! Поласувати шматочком цього поліна цілком можливо, адже воно насправді — бісквітний рулет з шоколадним кремом, ніжний та напрочуд смачний!
Рецепт “Різдвяного поліна” родом із Франції. Самому ж звичаю, пов'язаному з поліном, дуже багато років. Навіть століть! Бо традиція спалювати велику колоду з дуба, в'яза чи вишні буkа ще у кельтів. Так вони святкували День Зимового Рівнодення, і палання колоди уособлювало повернення сонця та світла, відродження дня.
У Середні віки цей звичай в різних варіаціях зберігався в багатьох країнах Європи. Англійці починали готувати різдвяне поліно аж за рік до свята. В Греції та Сербії поліно не просто шанобливо заносили до хати, а ще й поливали вином, маслом та медом. В італійців воно мало горіти аж до Водохреща, тому дбайливо підтримували вогонь в печі. В Німеччині обирали таку здоровенну колоду, що її доводилось везти кіньми. А попіл з поліна потім розвіювали по полях для гарного врожаю. А французи клали усередину поліна подарунки та солодощі для дітей.
Але з часом комини та великі печі поступалися місцем невеличким, у які не засунеш колоду, а зрештою й сучасному опаленню. Тому різдвяне поліно спочатку перемістилося на святковий стіл у вигляді декору — невеличкого полінця, гарно оздобленого та прикрашеного. А тоді взагалі перетворилося на їстівне — рулет з кремом, який в розрізі дуже нагадує деревний зріз із кільцями.
Є не одна варіація рецепту: шоколадний рулет із шоколадним кремом або білий із шоколадним ганашем; “поліна” розмаїто прикрашають, малюючи візерунки на кремі, щоб було схоже на кору, виліплюючи сучечки та гілочки, виготовляючи їстівні грибочки та мох. Спробуйте й ви приготувати такий цікавий та ефектний тортик за французькою традицією!
Інгредієнти:
- 3 яйця;
- 1 столова ложка меду;
- 100 г цукру;
- дрібка солі;
- 1 склянка борошна (130 г);
- 1 чайна ложка соди (врівень з краями).
- 250 мл вершків 33-35%;
- 200 г темного шоколаду.
- 100 мл чаю з лимоном чи кави з 1 ст.л. коньяку.
- цукрова пудра;
- ягоди журавлини;
- бісквітний мох.
Інструкція:
Спочатку приготуймо шоколадний крем, бо його треба охолоджувати щонайменше дві години. Вершки нагріваємо, але не доводимо до кипіння! Краще брати посуд з товстим денцем та стінками. В гарячі вершки додаємо шматочки шоколаду. Я взяла одну плитку екстрачорного (80% какао) та ще одну 56% какао, бо мені хотілося отримати крем насиченого шоколадного кольору, якнайбільше схожий на кору дерева. Втім, можна взяти й молочний шоколад, або ж навпіл з темним. Розмішуємо, доки шоколад розчиниться. Даємо охолонути до кімнатної температури та ставимо в холодильник на 2 години.
![шоколадно-вершковий крем шоколадно-вершковий крем](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/12/shokoladno-vershkovyi-krem.jpg)
Ближче до завершення цього терміну починаємо випікати бісквіт для рулету. Дуже зарані не варто, бо тоді корж вистигне та може тріскатися при загортанні. Загортати рулет краще, коли корж щойно спечений і трошки охолов.
Розігріваємо духовку до 200-210С, застеляємо деко пергаментом та змащуємо папір олією — не сильно, проте рівномірно.
Поєднуємо в мисці яйця, сіль, цукор та мед і збиваємо на низькій швидкості міксером упродовж 5 хвилин. Маса стане пишною, посвітліє, збільшиться в об'ємі, на ній залишатимуться сліди від вінчиків, що повільно тануть.
Просіюємо туди 130 г борошна (200 мл склянка без верху) із чайною ложкою соди (врівень з краєчками).
Акуратно вмішуємо рухами по колу сухі інгредієнти до збитої суміші.
![рецепт бісквітного тіста рецепт бісквітного тіста](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/12/biskvitne-tisto.jpg)
Виливаємо бісквітне тісто на деко та розподіляємо лопаткою.
![як спекти бісквітний корж для рулету як спекти бісквітний корж для рулету](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/12/biskvitnyi-korzh.jpg)
Ставмо в розігріту духовку та випікаємо від 7-10 хвилин (електродуховка) до 12-15 (газова),до яскраво-золотистого кольору. А ми поки що заваримо чай чи каву для просочування бісквіту.
Виймаємо корж, хай трохи вихолоне, хвилин 5, а тим часом беремо з холодильника крем, що вже загус, та збиваємо міксером 1-,15 хвилини. Крем дещо посвітлішає та стане пишним.
З ложки просочуємо корж — не надто сильно, щоб не розкис, але рівномірно, приділяємо увагу краєчкам. Змащуємо корж кремом (зручно розподіляти крем ножем). Третину крему залишаємо для оздоблення.
![як приготувати рулет різдвяне поліно як приготувати рулет різдвяне поліно](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/12/rizdviane-polino.jpg)
Загортаємо рулет та обмащуємо хз усіх боків рештою крему. Виделкою проводимо смужки, малюючи візерунок кори дерева. Краєчки рулету можна обрізати та приліпити по боках, імітуючи сучки.
![як прикрасити різдвяне поліно як прикрасити різдвяне поліно](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/12/rizdviane-polino-12.jpg)
Прикрашаємо поліно ягодами журавлини та бісквітним мохом (який, до речі, дуже просто робити), притрушуємо “сніжком” - цукровою пудрою, а ми ще й довкола справжні шишки поклали.
![торт різдвяне поліно торт різдвяне поліно](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/12/rizdviane-polino-10.jpg)
Щасливого Різдва!
![французьке різдвяне поліно французьке різдвяне поліно](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/12/rizdviane-polino-11.jpg)