Калина із цукром, смачна та корисна
Опис
Восени красуня калина вбралася у червоне намисто з ягід, і скрізь у садках по Україні радують зір та душу ці чудові калинові коралі. І звісно ж, Вам відомо, що калина не тільки гарна, а ще й дуже корисна рослина. А знаєте, чим саме?
Ягідки калини містять багато аскорбінової кислоти - вітаміну С, тому є відмінним засобом для профілактики та лікування застуд у холодну пору. Калиновий чай лікує від нежитю та кашлю, знижує тиск, заспокоює нерви, а ще він дуже корисний для жінок. Взимку калина зміцнює імунітет, а навесні постачає організм вітамінами, допомагаючи перебути пору до свіжих ягід та фруктів.
Ось яка цінні ягідки! Тому восени доцільно заготувати хоча б 1-2 баночки калини із цукром на зиму. Це холодна заготовка, на кшталт протертої чорної смородини: припас не треба варити, тому у ягодах зберігається максимум корисних речовин. Калину можна заготувати двома способами: протерти із цукром чи просто викласти шарами до слоїків. Я робила за другим варіантом.
Інгредієнти:
- Калина;
- Цукор.
Інструкція:
Ягодки калини миємо - зручно покласти пучечки до сита та промити під проточною водою.

Трохи обсушуємо та оббираємо ягоди з гілочок.

Розсипаємо на паперових рушниках, аби обсушити.

Складаємо ягоди до стерильних, сухих слоїків, чергуючи із цукром. Шар ягід - шар цукру, не доходячи 2 см до плечиків банки. Зверху досипаємо на ці 2 см цукру та накриваємо стерильними пластиковими кришками. Зберігаємо у холодильнику. Заготовка з калини зберігається протягом року.

Ягоди виділятимуть сік, і через деякий час цукор розтане, у і банці утвориться калиновий сироп. Він має дуже гарний, прозоро-рубіновий колір. Калина не всім до вподоби через свій гіркуватий присмак, але як на мене, у ньому є щось особливе, якийсь той самий калиновий «характер». А ви як вважаєте?

Якщо ж Ви хочете не чекати, доки ягоди пустять сік, а зробити протерту калину з цукром, тоді після миття та просушування розтираємо ягоди дерев’яною ложкою до стану пюре. Блендером теж можна, але, по-перше, не бажано, щоб кислий ягідний сік контактував із металевими предметами, по-друге, у блендері не дуже зручно прокручувати ягоди із кісточками. Можна потовкти толкучкою для пюре, але знов-таки краще пластиковою, ніж металевою. І обов’язково вдягніть фартух, аби не забризкати одяг соком. Пюре з ягід змішуємо із цукром та наповнюємо банки, зверху знов на 2 см насипаємо цукру.