Смачний кетчуп в домашніх умовах
Опис
Нещодавно ми із Вами готувати смачнющу домашню аджику, а нині я розкажу Вам, як зробити кетчуп в домашніх умовах!
От скажіть, ви частенько купуєте у крамниці кетчуп до різних страв? Аякже, і шашлик, і м’ясо, і навіть смажена картопля із томатним соусом смакують набагато яскравіше! Так ось, буде ще смачніше, та ще й корисніше, якщо Ви зробите домашній кетчуп. Він дійсно буде із найкращих стиглих помідорів! Дбайливо відібраних Вами, а не кимось там. Помідори, літо, сонце та трохи запашних спецій - ось рецепт домашнього кетчупу на зиму! І ніякого ГМО, ароматизаторів «ідентичних натуральним» та консервантів! Тільки справді натуральні інгредієнти входять до складу цієї апетитної заготівлі, яку ми час від часу робимо вже років 15. Робили б кожної осені, зупиняє лише один трудомісткий момент - щоби надати кетчупу консистенції соусу, його треба протирати крізь сито. А всі інші моменти приготування кетчупу прості.
Інгредієнти:
- 2 кг помідорів;
- 250 г яблук жовто-зелених сортів;
- 250 г болгарського перцю;
- 250 г цибулі;
- 2 столових ложки крупної столової солі;
- ¾ склянки цукру (150 г);
- 1 чайна ложка меленої кориці;
- 0,5-1 чайна ложка меленого червоного гострого перцю;
- 8 шт. гвоздики (спеція);
- 10 шт. перцю-горошка;
- 2-3 шт. лаврового листа;
- 2/3 склянки оцту 3%.
Інструкція:
Миємо, ретельно перебираємо та очищуємо овочі. Ріжемо такими шматками, щоб зручно було пропустити крізь м’ясорубку. Прокручуємо помідори, цибулю та яблука та варимо у емальованому посуді на невеличкому вогні протягом 40 хвилин. Час від часу помішуємо дерев’яною ложкою.


Далі бажано протерти томатну масу крізь сито чи дуршлаг, аби кетчуп набув пастоподібної консистенції. Хоча це й потребує зусиль та часу, раджу протерти, бо тоді буде і більш схоже на заводський кетчуп, і смачніше, і корисніше - у соусі не будуть траплятися насіння та шкурки.


До протертої маси додаємо спеції: цукор, сіль, корицю, перець мелений та горошок, гвоздику (для яскравішого аромату краще її подрібнити).

Знов ставимо на вогонь та проварюємо на маленькому вогні без кришки, щоб випаровувалась волога, до потрібної густини.

Коли кетчуп майже готовий, додаємо лавровий лист та вливаємо оцет.

Проварюємо ще 5 хвилин, тоді розливаємо кетчуп у стерильну тару та закручуємо метавлевими кришками.

Перевертаємо та залишаємо під теплим килимом до вистигання.

Зберігаємо домашній кетчуп у сухому прохолодному місці.