Контент

Соус із жовтої аличі

Порцій: 350 мл  
Калорійність: ккал  
Час приготування: 1 година
Українська

Опис

Пам'ятаєте захопливу історію про те, як я варила соус зі слив? Спочатку заблукала, надибала червону аличу, принесла здобич додому і ледь не зіпсувала соус, додавши туди оцту - втім, з нього потім вийшов гарний маринад. Із другого разу сливовий соус таки удався, але на цьому я не зупинилась. Тепер мені стало цікаво приготувати ще й соус із жовтої аличі.

жовта алича

Рецепт знайшла там, де й попередній - на сайті у Оленки. А жовтої аличі у нас повно росте у полях та на узбіччях доріг. Звісно, краще обирати такі дороги, де мало автівок і пилу. Взагалі, я гадала, що доки збиралася шукати жовті сливи, то їх сезон вже минув, але... Поїхала ровером у село збирати яблука та кизил, а шляхом бачу - ось вони, жовті сливи! Та ще й не одне дерево! Тож я назбирала і на соус, і на варення.

соус із жовтої аличі

Якщо вам теж цікаво спробувати соус із жовтих слив замість кетчупу - гайда!

Інгредієнти:

На 2 маленькі баночки, десь 350 мл:
  • 500 г жовтої аличі (вага без кісточки)
  • 1 столова ложка солі чи за смаком
  • 4-5 столових ложок цукру
  • 2-3 зубка часнику
  • 1 чайна ложка коріандру (якщо любите)
  • 0,5 чайної ложки сухого меленого імбиру
  • 2-3 шт. перець духмяний
  • 0,25 чайної ложки суміші перців
  • 0,25 чайної ложки кардамону
  • 1 лавровий лист
Набір спецій можна змінювати за вашим смаком. Я не додавала коріандр, а цукру та солі спочатку поклала трохи менше, щоби потім відрегулювати смак.

Інструкція:

Отож, найбільш трудомісткий етап - це очистити жовті сливи від кісточок. Тому що вони не відділяється легко, а точніше, зовсім не хочуть того робити. Тож найефективніший спосіб їх дістати - обрізати жовті сливи ножем з 3-4 сторін, кісточки викидати, а м'якуш складати в миску. Одна слива важить близько 5 г, тож з урахуванням кісточок на соус треба почистити понад 100 штук, десь 125. Тому вмикайте приємну музику чи пізнавальне відео - і незчуєтеся, як усі сливи будуть почищені.

очистити сливи від кісточок

Тепер буде просто: змеліть їх у блендері чи на м'ясорубці до стану більш-0менш однорідного пюре (я не протираю соус, бо не хочу з цим возитися, та й вихід готового соусу більше). Викладіть сливове пюре в каструльку (краще з неіржавіючої сталі, що не пригорає) та нагрівайте, час від часу помішуючи, на маленькому вогні.

перемеліть сливи у пюре

Коли закипить, додайте сіль та цукор і проваріть хвилин 10-15, раз у раз помішуючи.

додайте спеції

Тепер додайте прянощі, перемішуйте та варіть ще 15 хвилин, зрідка помішуючи.

соус із жовтих слив

Розкладіть у стерильні маленькі слоїчки, для соуса краще брати невеличку тару, то 150 мл - та загвинтіть стерильними кришками. До вистигання вкутайте рушником.

соус із аличі рецепт

Смачного!

жовта алича
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(1 голос, в середньому: 5 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів