Сира ікра з баклажанів
Опис
Це мій найулюбленіший рецепт з баклажанів! Обожнюю цю смачнющу ікру, можу їсти її просто ложкою з салатнику, із шматком хліба - ням-ням... Пам'ятаю, ще в дитинстві з нерепіння чекала серпня, коли настане сезон "синеньких", як лагідно називають баклажани в Херсоні, куди ми їздили щоліта, і можна буде смакувати баклажанною ікрою!
«Сирою» ця ікра називається тому, що, по-перше, в неї кладуть свіжі помідори та цибулю, а по-друге, ікра не проходить термообробку - її їдять у сирому вигляді.
Тому таку ікру не закривають на зиму, для цього існують інші рецепти, наприклад, баклажанно-кабачкове рагу, яке ми з вами також невдовзі приготуємо.
Інгредієнти:
- 2 великі баклажани чи 4 маленькі;
- 1 цибулина;
- 3-4 середніх помідорів чи 2 величеньких;
- 3-4 столові ложки духмяної олії;
- Сіль та мелений чорний перець за смаком.
Інструкція:
Баклажани миємо, очищуємо від хвостиків. Далі є два варіанти: відварити чи запекти їх. Якщо обираєте другий - загортаємо баклажани у фольгу, викладаємо на лист та запікаємо при 200С близько 40 хвилин. Потім охолоджуємо та очищуємо від шкірки.. Або відварюємо баклажани у киплячій підсоленій воді до м’якості, тоді заливаємо холодною водою, а через 5 хвилин відкидаємо на дуршлаг. Далі треба позбутися зайвої вологи, яка потрапляю у баклажани під час відварювання. Викладаємо їх на дошку, зверху кладемо другу дощечку та ставимо щось важке - наприклад, каструлю із водою чи банку із консервацією. Хай баклажани з півгодини постоять під пресом. Стають вони ось такі:
![підготуємо баклажани підготуємо баклажани](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/10/ikra-baklazhanna-2.jpg)
Тепер очистимо їх від тоненької, але жорсткою шкірки, та мілко посічемо ножем.
Подрібнені до стану пюре баклажани поєднуємо із дрібно нарізаною цибулею та помідорами, тертими на великій тертці (без шкірок).
![змішуємо баклажани, цибулю та помідори змішуємо баклажани, цибулю та помідори](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/10/ikra-baklazhanna-3.jpg)
Перемішуємо, додаємо сіль та перець. Знов перемішуємо та пробуємо, чи не треба додати ще спецій. А вже тоді,коли Ви задоволені смаком, можна заправити іку з баклажанів запашною нерафінованою соняшниковою олією. Справа в тому, що, як спочатку заправити, то олія не дасть солі та перцю проникнути до овочів і весь час буде здаватися, що ікра несолона.
![додаємо спеції та олію додаємо спеції та олію](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/10/ikra-baklazhanna-4.jpg)
Ще раз перемішуємо, прикрашаємо страву свіжою зеленню - і можна пригощатися! Цю чудову баклажанну ікру можна їсти просто так, ложкою, подавати до гарніру з картоплі чи намащувати на хліб. Особливо смачно із білим батоном.
![рецепт ікри з баклажанів рецепт ікри з баклажанів](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/10/ikra-baklazhanna-7.jpg)