Простий та смачний торт Наполеон

Порцій: 10-12   Час приготування: 1,5 години 13. 05. 2018 г.

Мабуть, усі знають один із найсмачніших десертів - торт Наполеон із листкових коржів із заварним кремом! Він тане у роті, такий напрочуд ніжний цей тортик.

торт наполеон

До речі, в Італії його називають Napolitano - є версія, що саме від цього походить назва десерту. А у Франції його звуть mille-feuilles (мільфей), що означає «тисяча листків». Дуже поетична назва! А українською вона перекладається дослівно як «деревій» (тисячолистник):)

рецепт торта наполеон

Торт Наполеон для мене - це смак дитинства, саме його я просила маму спекти на мій День Народження, коли була маленькою. А нині вже й сама навчилася пекти цей смачний торт, і вас навчу!

простий та смачний торт

Є багато рецептів торта Наполеон: з листкового тіста, з пісочного, але найкращий з-поміж усіх варіацій - саме цей.

листковий торт наполеон

Він простий та бюджетний, а виходить великий та дуже смачний торт!

інгредієнти для торта наполеон

Інгредіенти:

Для коржів:
  • 3 склянки борошна (в одній 200-мл склянці без верху - 130 г борошна, тобто нам треба 390-400 г);
  • 250 г вершкового масла;
  • 100 мл холодної води.
Для заварного крему:
  • 1 пакет молока (0,9 - 1 л);
  • 2 середніх яйця;
  • 300 г цукру (1,5 склянки);
  • 2 пакетика ванільного цукру чи ванілін на кінчику ложки;
  • 2 столових ложки з гіркою борошна.
Раджу брати для тіста не маргарин і не спред, а вершкове масло, хай і недороге. Так буде краще та корисніше.

Процес приготування:

Тісто робиться дуже просто: просіюємо до миски борошно, натираємо туди на великій тертці охолоджене масло...

поєднуємо просіяне борошно та натерте масло

Перетираємо масло з борошном руками у крихту та вливаємо холодну воду.

перетираємо та вливаємо воду

Швидко замісимо тісто, зібравши інгредієнти докупи. Довго місити не треба: зліпилося й досить. Спочатку може здатися, що тісто липке, але далі Ви зрозумієте, що сухі та рідкі компоненти якраз у рівновазі. Втім, борошно буває різне, тому можна підсипати трішечки.

замішуємо тісто

Загортаємо тісто у плівку чи пакет та ставимо на 30 хвилин до холодильника.

Підготуємо два листи пергамента, качалку, ніж та кришку від каструлі чи тарілку, або інший шаблон, за яким Ви будете обрізати коржі. Торт можна зробиити круглим, квадратним чи прямокутним, або навіть вигадликовї форми - у вигляді метелика, серця тощо.

Діставши тісто з холодильника, формуємо з нього ковбаску та ріжемо на 8 частин. Духовку час розігріти до 200 С.

ділимо тісто на частини

На стіл стелемо лист пергаменту, притрушуємо борошном, викладаємо одну частину тіста і зверху також трохи притрушуємо.

розкачуємо коржі

Розвалковуємо шматочок тіста у тонкий корж, час від часу перевертаючи та притрушуючи борошном, щоб не прилипав. Що тонше - то краще! Зручно накривати корж другим листом паперу для випікання та розкачувати коржі між двома листами пергамента: тоді вони не прилипають ні до качалки, ні до столу.

притрушуємо борошном

Обрізати за шаблоном можна ще не спечений корж.

обрізаємо корж

Разом із нижнім листом паперу переносимо корж на деко, наколюємо корж виделкою та ставимо до розігрітої духовки.

перекладаємо корж на деко

Випікаємо коржі для торта по 5 хвилин кожен. Печуться вони швидко: стали світло-золотистими, і можна виймати! Тому, поки перший корж у духовці, підготовуємо другий.

випікаємо до золотистого кольору

Складаємо готові коржі на тарілку, а обрізки - окремо. Вони нам знадобляться для оздоблення. Коли спечете усі коржі, можна робити крем.

коржі для торта наполеон

Півлітру молока ставимо нагріватися у каструльці, що не пригорає.

додаємо до половини молока цукор, яйця, борошно

До других півлітру молока додаємо цукор, яйця, ванілін, борошно та збиваємо міксером, щоб не залишилося грудок.

збиваємо молоко із цукром, яйцями та борошном

Коли молоко на плиті почне закипати, тонкою цівкою увіллємо туди збиту суміш, увесь час помішуючи.

варимо заварний крем

Варимо крем на невеличкому вогні до загустіння, повсякчас помішуючи. Це триватиме близько 6-7 хвилин. Спочатку крем рідкий, майже як молоко; далі він стає густішим та починає булькати, як манна каша. Гарячий крем рідкуватий, але коли він охолоне, то ще загусне та набуде якраз потрібної консистенції.

Перелийте заварний крем із каструльки до широкої миски, аби скоріше вихолов. Коли він набуде кімнатної температури, промащуємо коржі та збираємо.

промащуємо коржі кремом

Обрізки коржів кришимо руками у мілку крихту та обсипаємо торт зверху та з боків.

обсипаємо торт крихтою

Тепер треба, щоби торт настоявся хоча б пару годин, а в ідеалі - до ранку. Зрозуміло, що хочеться скоріше спробувати! Але просочений торт смачніший та ніжніший, тож наберіться терпіння та зачекайте...

як спекти торт наполеон

Аж ось вже можна дегустувати домашній торт Наполеон!

торт наполеон фото

Готуймо чай чи каву та частуймо родину та гостей чудовою випічкою!

найсмачніший домашній торт

Приємного Вам чаювання!

як приготувати смачний та простий торт
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(2 голоса, у середньому: 5 из 5)
Позначки запису: ,
Напишіть коментар до цього рецепту ↓

Ви можете додати фото до коментаря. Ширина фото бажано 500 пікселів, формати jpg, gif, png.
* Обов`язкові для заповнення поля
Увага: всі коментарі проходять модерацію.