Простий та смачний торт Наполеон
Опис
Мабуть, усі знають один із найсмачніших десертів - торт Наполеон із листкових коржів із заварним кремом! Він тане у роті, такий напрочуд ніжний цей тортик.
До речі, в Італії його називають Napolitano - є версія, що саме від цього походить назва десерту. А у Франції його звуть mille-feuilles (мільфей), що означає «тисяча листків». Дуже поетична назва! А українською вона перекладається дослівно як «деревій» (тисячолистник):)
Торт Наполеон для мене - це смак дитинства, саме його я просила маму спекти на мій День Народження, коли була маленькою. А нині вже й сама навчилася пекти цей смачний торт, і вас навчу!
Є багато рецептів торта Наполеон: з листкового тіста, з пісочного, але найкращий з-поміж усіх варіацій - саме цей.
Він простий та бюджетний, а виходить великий та дуже смачний торт!
Інгредієнти:
- 3 склянки борошна (в одній 200-мл склянці без верху - 130 г борошна, тобто нам треба 390-400 г);
- 250 г вершкового масла;
- 100 мл холодної води.
- 1 пакет молока (0,9 - 1 л);
- 2 середніх яйця;
- 300 г цукру (1,5 склянки);
- 2 пакетика ванільного цукру чи ванілін на кінчику ложки;
- 2 столових ложки з гіркою борошна.
Інструкція:
Тісто робиться дуже просто: просіюємо до миски борошно, натираємо туди на великій тертці охолоджене масло...

Перетираємо масло з борошном руками у крихту та вливаємо холодну воду.

Швидко замісимо тісто, зібравши інгредієнти докупи. Довго місити не треба: зліпилося й досить. Спочатку може здатися, що тісто липке, але далі Ви зрозумієте, що сухі та рідкі компоненти якраз у рівновазі. Втім, борошно буває різне, тому можна підсипати трішечки.

Загортаємо тісто у плівку чи пакет та ставимо на 30 хвилин до холодильника.
Підготуємо два листи пергамента, качалку, ніж та кришку від каструлі чи тарілку, або інший шаблон, за яким Ви будете обрізати коржі. Торт можна зробиити круглим, квадратним чи прямокутним, або навіть вигадликовї форми - у вигляді метелика, серця тощо.
Діставши тісто з холодильника, формуємо з нього ковбаску та ріжемо на 8 частин. Духовку час розігріти до 200 С.

На стіл стелемо лист пергаменту, притрушуємо борошном, викладаємо одну частину тіста і зверху також трохи притрушуємо.

Розвалковуємо шматочок тіста у тонкий корж, час від часу перевертаючи та притрушуючи борошном, щоб не прилипав. Що тонше - то краще! Зручно накривати корж другим листом паперу для випікання та розкачувати коржі між двома листами пергамента: тоді вони не прилипають ні до качалки, ні до столу.

Обрізати за шаблоном можна ще не спечений корж.

Разом із нижнім листом паперу переносимо корж на деко, наколюємо корж виделкою та ставимо до розігрітої духовки.

Випікаємо коржі для торта по 5 хвилин кожен. Печуться вони швидко: стали світло-золотистими, і можна виймати! Тому, поки перший корж у духовці, підготовуємо другий.

Складаємо готові коржі на тарілку, а обрізки - окремо. Вони нам знадобляться для оздоблення. Коли спечете усі коржі, можна робити крем.

Півлітру молока ставимо нагріватися у каструльці, що не пригорає.

До других півлітру молока додаємо цукор, яйця, ванілін, борошно та збиваємо міксером, щоб не залишилося грудок.

Коли молоко на плиті почне закипати, тонкою цівкою увіллємо туди збиту суміш, увесь час помішуючи.

Варимо крем на невеличкому вогні до загустіння, повсякчас помішуючи. Це триватиме близько 6-7 хвилин. Спочатку крем рідкий, майже як молоко; далі він стає густішим та починає булькати, як манна каша. Гарячий крем рідкуватий, але коли він охолоне, то ще загусне та набуде якраз потрібної консистенції.
Перелийте заварний крем із каструльки до широкої миски, аби скоріше вихолов. Коли він набуде кімнатної температури, промащуємо коржі та збираємо.

Обрізки коржів кришимо руками у мілку крихту та обсипаємо торт зверху та з боків.

Тепер треба, щоби торт настоявся хоча б пару годин, а в ідеалі - до ранку. Зрозуміло, що хочеться скоріше спробувати! Але просочений торт смачніший та ніжніший, тож наберіться терпіння та зачекайте...

Аж ось вже можна дегустувати домашній торт Наполеон!

Готуймо чай чи каву та частуймо родину та гостей чудовою випічкою!

Приємного Вам чаювання!

Наполеон вийшов шикарним!!! Дякую!!!
Ірино, на здоров'ячко! Дуже рада, що тортик удався! 🙂