Зелений борщ зі шпинатом
Опис
Квітень, травень та червень - саме час готувати легкий, смачний та вітамінний суп зі шпинатом, який сподобається і діткам, і дорослим! Можна сказати, що цей той самий зелений борщ, тільки заміть кваску (щавлю) до нього додається шпинат.
Саме завдяки шпинату суп виходить ще більш корисним і можна його навіть малим діткам. Бо у листі кваску міститься щавлева кислота та багато оксалатів. У невеличкій кількості вони нешкідливі для організму, а щавлева кислота є необхідним для обміну речовин елементом, що допомагає засвоювати кальцій. Але це стосується органічної сполуки - тобто сирого, невареного листя. Коли ж щавель піддається термообробці, він втрачає цю властивість і натомість ускладнює засвоювання кальцію. А мікроскопічні кристали щавлевої кислоти, якщо їх концентрація в організмі висока, можуть стати причиною піска у нирках. Тому борщі з кваску не треба вживати надто часто, а дітям такий борщ можна лише з 3-х років. А шпинат у вигляді пюре можна вже з 6 місяців.
У шпинаті оксалати також є, але у набагато меншій кількости. До того же, шпинат, як Ви вже знаете із рецепту омлета з ним, відомий чудовою влативістю - вітаміни у ньому зберігаються навіть після термообробки. А варити ми будемо лише 1-2 хвилинки. Тому шпинатний суп буде практично такий самий корисний, як свіже листя. Тому раджу Вам частіше готувати зелений борщ зі шпинатом чи з кропивою, ніж зі щавелем - він і корисніший, і ще смачніший, бо не має кислуватого присмаку, характерного для кваску.
Інгредієнти:
- 200 г м’яса (свинини або курячого);
- 3 картоплини;
- 1 невеличка цибулина;
- Великий пучок шпинату (200 г);
- По невеличкому пучку свіжої зелені: петрушка, кріп, зелена цибуля;
- 1 столова ложка солі;
- Яйця та сметана для подачі.
Інструкція:
Спочатку відваримо м’ясо, бо воно готується найдовше. Помийте, наріжте шматочками, опустіть в холодну воду та доведять до кипіння. Потім воду злийте, наберіть нової та варіть хвилин 40. Тим часом можна підготувати інші продукти: почистити та помити картоплю, цибулю, зелень.

Шпинат миємо так: набираємо до миски холодної води та занурюємо туди листя. Чекаємо хвилин 5, доки відмокнуть та осядуть часточки землі з грядок, потім гарно промиваємо листя у проточній воді.

Кладемо у дуршлаг чи сито, хай трохи обсушиться.

Коли м’ясо майже готове, додаємо нарізану кубиками картоплю та варимо 5-7 хвилин.

Далі додаємо мілко нарізану ріпчасту цибулю та сіль. Готуємо ще 2-3 хвилини.

Ріжемо шпинат смугами, зелену цибулю також мілко ріжемо.

Висипаємо зелень до каструлі. Додаємо подрібнену петрушку і кріп, перемішуємо і даємо не сильно, але рівномірно прокипіти ще 1-2 хвилини, довго не треба - тоді зелень збереже яскравий корлір та корисні речовини.

Смачний суп зі шпинату готовий!

Покладіть у тарілочки відварене яйце та сметану і запрошуйте родину до столу.
