Простий та смачний яблучний пиріг
Опис
Цей простий яблучний пиріг печу майже 10 років. Він є одним із улюблених в нашій родині рецептів випічки з яблуками. Готується тісто для пирога дуже просто: із яєць, вершкового масла (та сметани, за бажанням), борошна та цукру. Додаємо трохи прянощівв (кориці, ваніліну) та багато яблук - і маємо великий, гарний, смачний яблучний пиріг!
Половину масла,ю вказаного в інгредієнтах, можна замінити на сметану. Тобто замість 225 г масла берете по 110-115 г масла та сметани. Тоді тісто буде менш жирне, вийде варіант-лайт пирога з яблуками.
Інгредієнти:
- 225 г вершкового масла
- 280 г цукру
- 2 столові ложки лимонного соку
- 4 великих яйця
- 300 г борошна
- 2 чайні ложки розпушувача
- 1 чайна ложка кориці
- 1/4 чайної ложки солі
- 6-8 великих яблук
- пакетик ванільного цукру
Інструкція:
Підготуймо яблука: помийте їх, розріжте на чвертинки, очистіть від серцевини (а якщо хочете, щоби пиріг вийшов ніжнішим, - то й від шкірки). Гаріжте яблука тонкими скибочками та скропіть соком лимону, аби не темнішали.
Масло треба дістати із холодильника за півгодини до приготування, щоби воно розм'якшилося за кімнатної температури. Збиваємо міксером м'яке масло та цукор (а задля більшої ніжності тіста можна взяти цукрову пудру).Додаємо до збитої маси яйця по одному і теж збиваємо до однорідної кремоподібної маси. Якщо випікаєте зі сметаною, то додаємо її на цьому етапі.
За 3-4 рази просіюємо в миску із збитою масою борошно, щоразу перемішуючи, у борошно додаємо розпушувач (вже після просіювання, щоби у ситі не застрягли кристали лимонної кислоти, які є у складі розпушувача - бо, як вони не потраплять у тісто, розпушувач не зможе подіяти). Також у борошно додаємо ванільний цукор та сіль. Тісто має вийти не крутим і не рідким, а середньої кокнсистенції, густішим, ніж на оладки: приблизно як домашні вершки.
Форму для пирога (круглу 24-26 см або квадратну) застеляємо пергаментом, змащуємо папір тонким шаром олії. Розподіляємо по дну форми половину тіста. На тісто рівнмірно викладаємо яблука та притрушуємо корицею. Поверх яблук розподіляємо другу половину тіста.
Ставимо форму із яблучним пирогом у розігріту духовку та випікаємио за 180-190 градусів упродовж 50-60 хвилин (в електрчній духовці буде швидше). Перевіряємо, чи проікся пиріг, дерев'яною паличкою: якщо до неї не прилипає тісто, пиріг готовий. А ще у пирога має зявитися рум'яна скоринка. Якщо бажає\те отримати більш яскравий колір, незадовго до готовності змастіть верх пирога жовтком, збитим із чайною ложкою молока.
Смачного чаювання!