Літній червоний борщ з буряковою гичкою
Опис
На початку літа так гарно варити літні борщі із ранніх овочів: молодої хрумкої моркви, ніжної капусти, яскравого бурячка! Усе таке свіже, вітамінне! А який чудовий рубіново-червоний борщ виходить, просто казкового кольору.
Ми з Вами вже варили пісний борщ з молодого буряка, готували й класичний червоний український борщ, але цей рецепт інший. По-перше, тут є м’ясо, та нема квасолі; а по-друге - є секретний інгредієнт! Знаете, що це? Бурякова гичка!
Справді, молоде бурячиння так само придатне до їжі, як шпінат чи квасок. І не просто придатне, а ще й дуже корисне! У буряковому листі більше вітамінів та важливих для організму речовин, ніж у коренеплоді. Ми з вами це знаємо з рецепту голубців з бурякового листя. А тепер зготуємо смачний літній борщ з буряковим бадиллям!
Інгредієнти:
- 300 г м’яса (свинина);
- 5 невеликих або 3 середніх молодих картоплини;
- 2-3 молодих моркви;
- 1-2 молодих буряки із гичкою;
- 0,5 качана молодої капустини;
- 1 цибулина з пір’ям;
- 2-3 столові ложки томатної пасти;
- 2 столові ложки олії;
- 1 столова ложка яблучного оцту 9%;
- 1 столова ложка солі;
- Кілька зубків молодого часнику;
- Пучок свіжої зелені: кропу, петрушки.
Інструкція:
Оскільки борщ із м’ясом, яке готується найдовше, спочатку його й відварюємо. Ріжемо шматочками 2х2 см, кладемо у холодну воду і доводимо до кипіння, зливаємо першу воду, набираємо нову і варимо майже до готовности, хвилин 40.
Пока м’ясо вариться, підготуємо овочі, помиємо, очистимо та сполоснемо.
Бурякове листя занурюємо у прохолодну воду, а через 5 хвилин прополіскуємо під проточною. Теперь бадилля чисте.

Цибулю подрібнюємо та обсмажуємо на олії впродовж 2-3 хвилин.
Коли вона почне прозорішати та м’якшати, додамо половину моркви, терту на тертці із великими вічками.

Обсмаживши моркву з цибулею 1-2 хвилини, додаємо томатну пасту, перемішуємо. Якщо томат надто густий, можна розвести його ¼ склянки води. Ще пару хвилин протушкуємо - і засмажка для борщу готова.

Картоплю ріжемо невеличкими шматочками, другу моркву - кружечками, капусту тонко шаткуємо.

По черзі додаємо до каструлі, де на середньому вогні вариться вже м’яке м’ясо:
Картоплю та моркву;

Через 3-4 хвилини - капусту;

Через 1 хвилину, бо молода капуста дуже швидко вариться, - додаємо засмажку.

Бачте, якого гарного червоно-золотистого кольору набуває борщ? Час додати сіль, ось таку ложку я кладу, а Ви регулюйте за смаком.

Тремо на великій тертці буряк та додаємо до борщу. Він стає ще гарнішим!

Вливаємо до каструлі ложку оцту або лимонного соку: кислота закріпить рубіновий колір, що надає борщу буряк.

Подрібнюємо гичку, зелень та часник і також додаємо до борщу за кілька хвилин до готовності.

Хай покипить ще 3-4 хвилини, і червоний борщ з буряковим листям готовий!


Подаємо літній борщик неодмінно зі сметаною!

