Оскільки борщ із м’ясом, яке готується найдовше, спочатку його й відварюємо. Ріжемо шматочками 2х2 см, кладемо у холодну воду і доводимо до кипіння, зливаємо першу воду, набираємо нову і варимо майже до готовности, хвилин 40.
Пока м’ясо вариться, підготуємо овочі, помиємо, очистимо та сполоснемо.
Бурякове листя занурюємо у прохолодну воду, а через 5 хвилин прополіскуємо під проточною. Теперь бадилля чисте.
Цибулю подрібнюємо та обсмажуємо на олії впродовж 2-3 хвилин.
Коли вона почне прозорішати та м’якшати, додамо половину моркви, терту на тертці із великими вічками.
Обсмаживши моркву з цибулею 1-2 хвилини, додаємо томатну пасту, перемішуємо. Якщо томат надто густий, можна розвести його ¼ склянки води. Ще пару хвилин протушкуємо - і засмажка для борщу готова.
Картоплю ріжемо невеличкими шматочками, другу моркву - кружечками, капусту тонко шаткуємо.
По черзі додаємо до каструлі, де на середньому вогні вариться вже м’яке м’ясо:
Картоплю та моркву;
Через 3-4 хвилини - капусту;
Через 1 хвилину, бо молода капуста дуже швидко вариться, - додаємо засмажку.
Бачте, якого гарного червоно-золотистого кольору набуває борщ? Час додати сіль, ось таку ложку я кладу, а Ви регулюйте за смаком.
Тремо на великій тертці буряк та додаємо до борщу. Він стає ще гарнішим!
Вливаємо до каструлі ложку оцту або лимонного соку: кислота закріпить рубіновий колір, що надає борщу буряк.
Подрібнюємо гичку, зелень та часник і також додаємо до борщу за кілька хвилин до готовності.
Хай покипить ще 3-4 хвилини, і червоний борщ з буряковим листям готовий!

Наливаємо до тарілок та запрошуємо родину до столу.
Подаємо літній борщик неодмінно зі сметаною!