Салат з болгарського перцю на зиму
Опис
У серпні-вересні раджу заготувати салат з перцю на зиму - хоча б кілька баночок. Я взагалі не дуже полюбляю консервувати, але цей смачний салат із болгарського перцю все ж таки готую, бо він нескладний та дуже апетитний. Разом із домашнім томатним соком та маринованими помідорами перцевий салат - один з неодмінних пунктів у наших нечисленних заготівлях.
Такий салат з перцю взимку добре подавати до гарнірів - смаженої картоплі чи каші, а також додавати до борщевої засмажки, аби отримати, як влітку, борщ із болгарським перцем.
Інгредієнти:
На 3,5 л салату:
- 3 кг болгарського перцю;
- 0,5 кг ріпчастої цибулі;
- 0,5 кг моркви;
- 100-150 г томатної пасти;
- Сіль за смаком (десь 2,5 столової ложки без верху);
- 4-5 столових ложок олії;
- За бажанням - 200-300 г помідорів;
- 2-3 лаврових листочки;
- 10-12 шт. перцю-горошку.
Для салату найкраще підійде соковитий солодкий перець, гарно як він буде різнокольоровим: червоний, жовтогарячий, зеленкуватий. Тоді й салат буде напрочуд барвистим! Втім, зі звичайної «Білозерки» також виходить смачно. Пильнуйте, аби до салату не потрапив перцеь, що зовні виглядає як солодкий, а насправді пекучий, такі трапляються:) Бо одна така перчинка може зіпсувати усю порцію салату, перетворивши її на страву для вогнедишних істот.
Інструкція:
Усі овочі ретельно миємо, очищуємо цибулю від лушпиння, моркву від шкірки, перець - від хвостиків та серцевинок із насінням. Перець шаткуємо тонкими смужками, моркву тремо на тертці із великими вічками, а цибулю дрібно ріжемо.

На денце великої (4-5 л) каструлі наливаємо склянку води, висипаємо перець та тушкуємо на середньому вогні під кришкою, час від часу помішуючи.

Тим часом у пательню розігріваємо олію, висипаємо та пасеруємо цибулю упродовж 4-5 хвилин.

Коли цибуля стане напівпрозорою, додаємо терту моркву та обсмажуємо разом на вогні, трохи більшому за середній, ще 3-4 хвилини, до м’якості.


Додаємо томатну пасту, розбавлену водою до рідкого стану. Можна замість томату взяти домашній томатний сік. Або нарізані шматочками свіжі помідори. Якщо хочете, щоби в салаті не було помідорного насіння та шкурок, тремо томати на великій тертці та протираємо крізь сито. Тушкуємо ще 2-3 хвилини.

Як перець стане м’яким, викладаємо обсмажку до нього в каструлю та перемішуємо.

Доводимо до кипіння та готуємо усе разом ще 10 хвилин.

Додаємо сіль, перець-горошок та лавровий лист, кип’ятимо іще 5 хвилин.

Розкладаємо гарячий салат з перцю по стерильних банках та закриваємо стерильними кришками за допомогою ключа чи такими, що загвинчуються.

Накриваємо чимось теплим до вистигання, а тоді прибираємо до комори на зберігання.