Контент

Завиванець з маком та вишнею

Порцій: 2 завиванці  
Калорійність: ккал  
Час приготування: 2 години

Опис

На Різдво я зазвичай печу або пиріжки з маком, або макові та вишневі завиванці, вони ж - рулети або струделі з маком. Цій традиції вже чимало років, такі завиванці ми почали пекти набагато раніше, ніж дізналися рецепт австрійського штоллена, тож тепер маємо кілька видів різдвяної випічки.

маковий завиванець з вишнею

Це напрочуд смачні завиванці, до того ж, пекти їх можна не тільки на Різдво, а й увесь рік, коли забажається чогось смачненького до чаю!

дріжджовий завиванець

Якось я вирішила поєднати макову начинку із вишнями, і отримала новий імпровізований рецепт - маково-вишневий струдель. Він виявився іще кращим за просто маковий чи тільки із вишнями. А ще у мене було трохи сиру, який я вирішила додати до дріжджового тіста - в результаті тісто вийшло ще більш пухке та смачне, ніж звичайно.

завиванець з маком та вишнею

Експромт виявився настільки вдалим, що тепер я печу завиванці з маком саме за цим рецептом.

інгредієнти для завиванців з дріжджового тіста

Інгредієнти:

Для тіста:
  • 35 г свіжих дріжджів;
  • 100 мл молока;
  • 75 г цукру;
  • 2 яйця + 1 білок (а 1 жовток для змащування);
  • 100-120 г сиру;
  • 100-120 г вершкового масла;
  • 2 столові ложки олії (соняшникової без запаху, та краще гірчичної, з нею дріжджова випічка смачніше);
  • ¼ чайної ложки солі;
  • Пакетик ванільного цукру чи ванілин на кінчику ложки;
  • Близько 600 г борошна ( десь 5 склянок; може знадобитися більше чи менше, від 550 до 700 г).
Для начинки:
  • 500 г макової начинки;
  • 1-2 склянки вишень без кісточки.
Макову начинку можна використати готову чи приготувати самостійно, рецепт тут: Вишні підійдуть свіжі, консервовані або заморожені. Зі свіжих або консервованих треба злити сік. Замороженим дати відтанути, віджати сік (з нього можна зварити компот).

Інструкція:

Готуємо опару. Дріжджі кришимо до миски, додаємо 1-2 ложки цукру, розтираємо.

розтираємо дріжджі з цукром

Коли дріжджі розтануть, вливаємо тепле молоко та розмішуємо.

додаємо молоко

Тоді просіюємо трохи менше, ніж склянку борошна і знов перемішуємо.

просіюємо борошно

Має вийти негусте тісто без грудочок. Накриваємо миску рушником та ставимо в тепле місце на 15-20 хвилин.

Поки опара підходить, в одній тарілці розтоплюємо вершкове масло, а в іншій - збиваємо 2 яйця та 1 білок із цукром, що залишився. Важливо, щоб на момент додавання до дріжджового тіста усі продукти були не гарячі і не холодні, а теплі чи кімнатної температури.

підготуємо масло та яйця

Коли опара підніметься й наповниться бульбашками, час додати інші інгредієнти.

дріжджова опара

Просіємо частину борошна, додамо збиті яйця, перемішаємо.

додаємо яйця

Далі - борошно та сир.

додаємо сир

Тоді додаємо ще частину борошна і розтоплене масло.

додамо борошно та масло

Знов борошно, сіль, ванілін та олію.

замішуємо тісто

Замішуємо м’яке, не липке тісто, за потреби підсипаючи трошки борошна. Вимісивши 5-7 хвилин, залишаємо у теплі під рушником на 1-1,5 години. Тим часом підготуємо начинку.

тісто піднялося

Коли тісто збільшиться удвічі, обережно обминаємо його та ділимо на дві частини. Одну розвалковуємо у прямокутний пласт 0,5 см завтовшки на столі, притрушеному борошном. Розподіляємо по тісту макову начинку.

розкачуємо тісто

Потім викладаємо віджаті від соку та не холодні вишні, а щоб зайва волога з них не промочила тісто, створивши ефект непропеченості, спочатку трохи притрушуємо крохмалем.

викладаємо начинку

Завертаємо заготовку рулетом, защипуємо край.

завертаємо рулетом

Викладаємо струделі швом донизу на лист, застелений пергаментом, що змащений олією. Залишаємо їх під рушником на 15-20 хвилин, щоб розстоялися. Тим часом розігріваємо духовку до 180С.

рецепт макових струделів

Перед тим, як ставити у духовку, змащуємо рулети жовтком із 1 чайною ложкою молока, щоб вони гарно зарум’янилися.

змащуємо завиванці жовтком

Випікаємо на середньому рівні духовки при 180С упродовж 30-35 хвилин, до сухої палички та рум’яної скоринки.

випікаємо рулети

Хай готові завиванці з маком охолонуть, а тоді можна нарізати їх та посмакувати!

струделі з маком

Маківники не черствіють 2-3 дні, якщо зберігати їх під рушником.

рулет із маковою начинкою
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(7 голосів, в середньому: 4.1 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів