Різдвяний Штоллен
Опис
Неодмінно спробуйте цей рецепт! Різдвяний Штоллен - це німецька святкова випічка, така смачнюща, що я вже два роки поспіль печу подвійну порцію, щоб пригостити усіх родичів:) Навчила мене цього рецепту моя подруга Марі з Грузії, якій я щиро вдячна, адже тепер у нас з’явилась ще одна смачна різдвяна традиція!
Я звичайно печу до Різдва макові та вишневі завиванці та пиріжки з вишнями чи з маком, а останнім часом цікавлюся ще й кулінарними традиціями народів світу. Це дуже захоплююче: дізнаватися, що готують до свята у різних країнах, та пробувати і собі страви з усього світу! Нині я поділюся з Вами рецептом німецького Штоллена - він сподобався нам навіть більше, ніж англійський Різдвяний кекс чи італійський Паннеттоне. Штоллен являє собою величезний кекс, чи то пиріг із дріжджового тіста, у якому багато родзинок, цукатів та горіхів. Мигдаль, помаранчеві та цитринові цукати надають штоллену неперевершеного аромату та смаку. Сухофрукти настоюються у коньяку, який покращує цей смак та аромат, а ще відіграє роль консерванту, бо штоллен має випікатися за 2, а краще навіть за 4 тижні до свята. Так, ця незвичайна випічка майже місяць настоюється і стає тільки смачнішою! Гайда пекти штоллен та чекати Різдва:)
Інгредієнти:
- 50 г свіжих дріжджів;
- 100 г цукру (0,5 склянки);
- 300 мл молока (1,5 склянки);
- 200 г вершкового масла для тіста;
- Цедра 1 лимону;
- 2 пакетика ванільного цукру чи ванілін на краєчку чайної ложки;
- 2/3 чайної ложки солі;
- 650-750 г борошна (5-6 склянок + 0,5 склянки на підсипку);
- 250 г світлих родзинок;
- 250 г темних родзинок;
- 100 г мигдалю;
- 100-200 г цитринових чи помаранчевих цукатів;
- 100 мл коньяку (0,5 склянки);
- 100 г вершкового масла для змащування;
- 150 г цукрової пудри (1 склянка).
Інструкція:
Щоб різдвяна випічка вийшла смачною, вершкове масло має бути якісним. Спред чи маргарин не підійде. Для тіста можна взяти недороге масло, а для змащування готового штоллена - більш жирне та смачне.
Цукати для штолена краще зробити домашні, вони корисніші, ліпше пахнуть та смакують, ніж покупні. На сайті є окремий рецепт домашніх цукатів з цитринових шкірок. Їх можна приготувати напередодні, а наступного дня випікати штоллен.
Перш ніж замішувати тісто, промиємо родзинки, змішаємо із цукатами та заллємо коньяком чи ромом. Можна зробити це і за 1-2 дня до приготування штоллена. Не хвилюйтеся щодо алкоголю у тісті, толен можна їсти навіть дітям, бо під час випікання він випаровується, залишаючи лише приємний аромат. До того ж, алкоголь необхідний в цьому рецепті як консервант: завдяки йому штолен не пліснявіє, коли настоюється упродовж тривалого часу.
![заливаємо родзинки та цукати коньяком заливаємо родзинки та цукати коньяком](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-2.jpg)
Горіхи також підготуємо заздадегідь: подрібнюємо мигдаль та обсмажуємо на сухій чистій пательні до приємного аромату.
![обсмажуємо горіхи обсмажуємо горіхи](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-6.jpg)
Масло дістанемо з холодильника, щоб розм’якшилося.
Лимон гарно вимиємо зі щіткою у гарячій воді та заллємо окропом на 5 хвилин, щоб цедра не була гіркою.
Тепер готуємо тісто. Розтираємо дріжджі із цукром.
![розтираємо дріжджі із цукром розтираємо дріжджі із цукром](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-3.jpg)
Вливаємо тепле молоко (36-37 С).
![додаємо молоко додаємо молоко](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-4.jpg)
Перемішуємо та просіюємо 2 склянки борошна.
![додаємо борошно додаємо борошно](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-5.jpg)
Знов перемішавши, отримуємо негусте тісто - опару, яку ставимо у тепле місце на 15-20 хвилин.
![опара для тіста опара для тіста](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-7.jpg)
Коли опара стане пишною, наповниться повітряними бульбашками, час додати ще 3 склянки просіяного борошна, терту цедру лимона, ванілін, сіль та м’яке масло.
![додамо борошно, сіль, ванілін, цедру додамо борошно, сіль, ванілін, цедру](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-8.jpg)
![додаємо масло додаємо масло](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-9.jpg)
Замішуємо тісто, за необхідности підсипаючи ще трохи борошна. Тісто має бути м’яке та приємне. Покладемо його до миски, накриємо рушником та залишимо на 30-40 хвилин у теплі, щоб підійшло.
![дріжджове тісто для штоллена дріжджове тісто для штоллена](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-10.jpg)
Тоді притрусимо стіл борошном та розвалкуємо тісто у коло 2 см завтовшки.
Віджимаємо родзинки від зайвої вологи (залишки коньяку можна використати для пропитки бісквіту) та висипаємо на тісто, додаємо мигдаль.
![викладаємо на тісто сухофрукти викладаємо на тісто сухофрукти](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-11.jpg)
Защипуємо краї тіста.
![защипуємо краї защипуємо краї](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-12.jpg)
Та вимішуємо, доки родзинки та горіхи розподіляться у тісті рівномірно. Якщо тісто починає липнути, підсипаємо трішки борошна.
![вимішуємо тісто вимішуємо тісто](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-13.jpg)
Тепер будемо формувати штоллен. Традиційно він має трикутну форму. Але щоб отримати її, треба випікати штоллен у формі. Просто на листі він виходить більш плаский і скоріш прямокутний. Але на смак це не впливає:)
Розвалкуємо тісто у прямокутник 2-3 см завтовшки. Посередині робимо заглибення у вигляді борозни.
![як зробити штоллен як зробити штоллен](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-14.jpg)
Тоді загинаємо обидва краї, правий та лівий, як на фото.
![як сформувати штоллен як сформувати штоллен](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-15.jpg)
Далі складаємо удвічі, ось так.
![рецепт різдвяного штоллена рецепт різдвяного штоллена](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-16.jpg)
Викладаємо штоллен на лист із пергаментом, змащеним олією, та залишаємо під рушником на 15-20 хвилин. У цей час духовка розігрівається до 180С.
Випікаємо штоллен упродовж 1 -1,5 години посередині духовки, допоки бамбукова паличка буде виходити з тіста сухою, а скоринка набуде золотистого кольору. Якщо низ почне пригорати - переставте лист вище. Якщо підгорає верх - накриваємо штоллен аркушем фольги.
![як спекти різдвяний штоллен як спекти різдвяний штоллен](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-17.jpg)
Готовий гарячий штоллен з усіх боків обмащуємо розтопленим вершковим маслом та щедро обсипаємо цукровою пудрою.
![змащуємо штоллен розтопленим маслом змащуємо штоллен розтопленим маслом](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-18.jpg)
![обсипаємо цукровою пудрою обсипаємо цукровою пудрою](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-19.jpg)
Герметично загортаємо у фольгу.
![загортаємо у фольгу загортаємо у фольгу](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-20.jpg)
А потім у харчовий пакет.
![загортаємо у пакет загортаємо у пакет](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/rizdvianyi-shtolen-21.jpg)
Зберігаємо штоллен до Різдва у прохолодному місці, наприклад у холодильнику чи на балконі.
![розкриваємо штоллен на Різдво розкриваємо штоллен на Різдво](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/shtollen-1.jpg)
Нарізаємо штоллен шматочками.
![рецепт штоллен рецепт штоллен](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/shtollen-2.jpg)
Та пробуємо смачну Різдвяну випічку!
![штоллен фото штоллен фото](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/shtollen-5.jpg)
Пекла за вашим рецептом (єдине, взяла не родзинки, бо в мене їх в випічці ніхто не любить, а журавлину і вишню)))
Так от) Куштували один за тиждень після випікання: мені спокійно (я аж засмутилась трохи, хоч і розуміла, що то - мало, аби штоллен дозрів, але - таки засмутилась... а сестричка сказала - смачно)
Але реті стояли-чекали, як має бути)) Тож за три тижні - це проооосто фантастика: смак яскравий, насичений і просто - ідеальний! Домашні всі в захваті, сестричка сказала, що різниця - відчутна (хоча наполягає, що він і одразу - смачний), а я підозрюю, що наступного разу випікатиму подвійну порцію, бо на роботі не всім вистачило))
То я до чого те все написала - дяяяякую вам, дуже хороший рецепт)
Натхнення і ще більше смачних рецептів)
Наталя, на здоров'я! 🙂
Дуже рада, що штоллен Вам до смаку!
Я теж минулого разу випікала подвійну порцію, щоб вистачило усіх пригостити:)
Чудова ідея з журавлиною та вишнею, варто спробувати!
Щиро вдячна за коментар. Гарного Вам дня! 🙂