Різдвяний Штоллен

Порцій: 20   Час приготування: Підготовка 1 година, випікання 1,5 години 31. 12. 2017 г.

Неодмінно спробуйте цей рецепт! Різдвяний Штоллен - це німецька святкова випічка, така смачнюща, що я вже два роки поспіль печу подвійну порцію, щоб пригостити усіх родичів:) Навчила мене цього рецепту моя подруга Марі з Грузії, якій я щиро вдячна, адже тепер у нас з’явилась ще одна смачна різдвяна традиція!

Різдвяний штоллен

Я звичайно печу до Різдва макові та вишневі завиванці та пиріжки з вишнями чи з маком, а останнім часом цікавлюся ще й кулінарними традиціями народів світу. Це дуже захоплююче: дізнаватися, що готують до свята у різних країнах, та пробувати і собі страви з усього світу! Нині я поділюся з Вами рецептом німецького Штоллена - він сподобався нам навіть більше, ніж англійський Різдвяний кекс чи італійський Паннеттоне. Штоллен являє собою величезний кекс, чи то пиріг із дріжджового тіста, у якому багато родзинок, цукатів та горіхів. Мигдаль, помаранчеві та цитринові цукати надають штоллену неперевершеного аромату та смаку. Сухофрукти настоюються у коньяку, який покращує цей смак та аромат, а ще відіграє роль консерванту, бо штоллен має випікатися за 2, а краще навіть за 4 тижні до свята. Так, ця незвичайна випічка майже місяць настоюється і стає тільки смачнішою! Гайда пекти штоллен та чекати Різдва:)

австрійський штоллен

інгредієнти для штоллена

Інгредіенти:

Склянка 200 мл.
  • 50 г свіжих дріжджів;
  • 100 г цукру (0,5 склянки);
  • 300 мл молока (1,5 склянки);
  • 200 г вершкового масла для тіста;
  • Цедра 1 лимону;
  • 2 пакетика ванільного цукру чи ванілін на краєчку чайної ложки;
  • 2/3 чайної ложки солі;
  • 650-750 г борошна (5-6 склянок + 0,5 склянки на підсипку);
  • 250 г світлих родзинок;
  • 250 г темних родзинок;
  • 100 г мигдалю;
  • 100-200 г цитринових чи помаранчевих цукатів;
  • 100 мл коньяку (0,5 склянки);
  • 100 г вершкового масла для змащування;
  • 150 г цукрової пудри (1 склянка).

Процес приготування:

Щоб різдвяна випічка вийшла смачною, вершкове масло має бути якісним. Спред чи маргарин не підійде. Для тіста можна взяти недороге масло, а для змащування готового штоллена - більш жирне та смачне.

Цукати для штолена краще зробити домашні, вони корисніші, ліпше пахнуть та смакують, ніж покупні. На сайті є окремий рецепт домашніх цукатів з цитринових шкірок. Їх можна приготувати напередодні, а наступного дня випікати штоллен.

Перш ніж замішувати тісто, промиємо родзинки, змішаємо із цукатами та заллємо коньяком чи ромом. Можна зробити це і за 1-2 дня до приготування штоллена. Не хвилюйтеся щодо алкоголю у тісті, толен можна їсти навіть дітям, бо під час випікання він випаровується, залишаючи лише приємний аромат. До того ж, алкоголь необхідний в цьому рецепті як консервант: завдяки йому штолен не пліснявіє, коли настоюється упродовж тривалого часу.

заливаємо родзинки та цукати коньяком

Горіхи також підготуємо заздадегідь: подрібнюємо мигдаль та обсмажуємо на сухій чистій пательні до приємного аромату.

обсмажуємо горіхи

Масло дістанемо з холодильника, щоб розм’якшилося.

Лимон гарно вимиємо зі щіткою у гарячій воді та заллємо окропом на 5 хвилин, щоб цедра не була гіркою.

Тепер готуємо тісто. Розтираємо дріжджі із цукром.

розтираємо дріжджі із цукром

Вливаємо тепле молоко (36-37 С).

додаємо молоко

Перемішуємо та просіюємо 2 склянки борошна.

додаємо борошно

Знов перемішавши, отримуємо негусте тісто - опару, яку ставимо у тепле місце на 15-20 хвилин.

опара для тіста

Коли опара стане пишною, наповниться повітряними бульбашками, час додати ще 3 склянки просіяного борошна, терту цедру лимона, ванілін, сіль та м’яке масло.

додамо борошно, сіль, ванілін, цедру додаємо масло

Замішуємо тісто, за необхідности підсипаючи ще трохи борошна. Тісто має бути м’яке та приємне. Покладемо його до миски, накриємо рушником та залишимо на 30-40 хвилин у теплі, щоб підійшло.

дріжджове тісто для штоллена

Тоді притрусимо стіл борошном та розвалкуємо тісто у коло 2 см завтовшки.

Віджимаємо родзинки від зайвої вологи (залишки коньяку можна використати для пропитки бісквіту) та висипаємо на тісто, додаємо мигдаль.

викладаємо на тісто сухофрукти

Защипуємо краї тіста.

защипуємо краї

Та вимішуємо, доки родзинки та горіхи розподіляться у тісті рівномірно. Якщо тісто починає липнути, підсипаємо трішки борошна.

вимішуємо тісто

Тепер будемо формувати штоллен. Традиційно він має трикутну форму. Але щоб отримати її, треба випікати штоллен у формі. Просто на листі він виходить більш плаский і скоріш прямокутний. Але на смак це не впливає:)

Розвалкуємо тісто у прямокутник 2-3 см завтовшки. Посередині робимо заглибення у вигляді борозни.

як зробити штоллен

Тоді загинаємо обидва краї, правий та лівий, як на фото.

як сформувати штоллен

Далі складаємо удвічі, ось так.

рецепт різдвяного штоллена

Викладаємо штоллен на лист із пергаментом, змащеним олією, та залишаємо під рушником на 15-20 хвилин. У цей час духовка розігрівається до 180С.

Випікаємо штоллен упродовж 1 -1,5 години посередині духовки, допоки бамбукова паличка буде виходити з тіста сухою, а скоринка набуде золотистого кольору. Якщо низ почне пригорати - переставте лист вище. Якщо підгорає верх - накриваємо штоллен аркушем фольги.

як спекти різдвяний штоллен

Готовий гарячий штоллен з усіх боків обмащуємо розтопленим вершковим маслом та щедро обсипаємо цукровою пудрою.

змащуємо штоллен розтопленим маслом обсипаємо цукровою пудрою

Герметично загортаємо у фольгу.

загортаємо у фольгу

А потім у харчовий пакет.

загортаємо у пакет

Зберігаємо штоллен до Різдва у прохолодному місці, наприклад у холодильнику чи на балконі.

розкриваємо штоллен на Різдво

Нарізаємо штоллен шматочками.

рецепт штоллен

Та пробуємо смачну Різдвяну випічку!

штоллен фото
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(1 голос, у середньому: 5 из 5)
Позначки запису:
Напишіть коментар до цього рецепту ↓

* Обов`язкові для заповнення поля
Увага: всі коментарі проходять модерацію.