Що готувати на Святвечір: 12 пісних страв

Порцій:   Час приготування: 04. 01. 2018 г.

Щороку напередодні Різдва, у Святвечір, традиційно готують 12 страв, які мають бути пісними. Коли я була ще малою, мої бабуся й мама кожного року готували дванадцять пісних страв, а я їм допомагала. Нині мені подобається берегти цю традицію, щоб і в моїх дітей, коли вони подорослішають, були чудові спогади про Святвечір як особливе домашнє свято у родинному колі. Це ж так гарно - разом готуватися до свята, з нетерпінням виглядати першу вечірню Зорю, слухати колядки, а потім разом зібратися за столом. Різдво єднає, робить нас добрішими, осяває світлом та сповнює радістю.

Рецепти на Святвечір

Нумо разом готувати 12 страв! Але що приготувати на Святвечір, та ще і щоб уся іжа була пісною? Гадаєте, це довго та складно, особливо у нинішньомутемпі життя та зайнятості? Насправді це зовсім не складно! Кожна господарочка легко впорається із цим, і вам не доведеться увесь день бігати по кухні.

Кілька секретів: щоб прискорити справу, овочі для салатів та рис для голубців можна зварити заздалегідь, напередодні Святвечора. Залити водою пшеницю та сухофрукти - також. Якщо конче не встигаєте, за страву можна рахувати домашню консервацію, як-от мариновані помідори, солоні огірки, та навіть хліб. Набір рецептів може варіюватися, є лише дві неодмінні страви - кутя та узвар.

Деякі рецепти вже є на сайті, інші я буду потроху додавати.

Інгредіенти:

Процес приготування:

1. Кутя - пшенична каша із маком, медом та родзинками - найголовніша страва на Різдво та Щедрий Вечір. Пшеницю треба залити водою на ніч, щоб швишде зварилася. Вранці поставити варити (на 1 частину зерна - 3 частини води), під кришкою на малому вогні, допоки пшениця стане м’якою. Якщо крупа ввібрала всю воду і ще тверда, доливаємо води.

Мак для куті запарюємо окропом, проціджуємо та товчемо у ступці. Якщо ступки з товкачиком нема, вдаємося до сучасних технологій - мелемо блендером. Проте товкапчиком краще, тоді з мака виділяється смачне солодке молочко.

Родзинки промиваємо і також запарюємо теплою водою, щоб пом’якшали. А горіхи обсмажуємо на сухій пательнфі, тоді вони смачніші.

Додаємо до куті мак, родзинки, горіхи та мед за смаком.

пшенична кутя

2. Узвар - це корисний зимовий компот із сухофруктів. На 3 л води беремо гарну жменю сушених яблук, груш, абрикосів, вишні, сливи, шипшини - грамів 200. Миємо сухофрукти та заливаємо на ніч, або хоча б на пару годин, холодною чистою водою, краще фільтрованою. Тоді доводимо до кипіння на середньому вогні під кришкою, а коли закипить, варимо ще 5 хвилин. Як пройде хвилини 3, додаємо цукор (3 столові ложки), по тому через 2 хвилини знімаємо з вогню. Довго варити узвар не треба, щоб у напої збереглося якомога більше вітамінів. Можна не додавати цукор, а розчинити у напої мед, коли узвар буде вже не гарячий, а теплий. Ноу-хау: одні й ті самі сухофрукти можна варити тричі, кожного разу виходитиме смачний компот.

узвар

3. Борщ! Аякже, український борщ неодмінно на столі, тільки цього разу він має бути пісний. Але борщ і без м’яса смачний та ситний! Покладіть туди квасолі, додайте болгарського перцю, заготованого влітку, можна зварити борщ з грибами, буде смачно.

борщ із солодким перцем

4. Пампушки до борщу! Борщ іще смачніший із цими кругленькими булочками, які випікаються з пісного дріжджового тіста. Рецепт пампушок ось тут: https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/vypichka/domashnii-khlib/pampushky-z-chasnykom.html

. пампушки

5. Часникова підлива, у яку дуже смачно вмочати пампушки. До того ж, дует цибулі з часником - міцний захист від вірусів. Мілко наріжемо дві великі цибулини та обсмажимо в олії до золотистого кольору. Додаємо 2-3 подрібнені часникові зубки. Вливаємо 0,5-1 склянку води, солимо, тушкуємо 5 хвилин.

6. Голубці. Ви гадали, їх роблять тільки з фаршем і рисом? Ні, є багато видів пісних голубців: із рисом, морквою та цибулею; із рисом та рибою; із пшоном та грибами.

голубці з молодої капусти із рисом та фаршем

7. Вареники! Ось тут є де розгорнутися: самих тільки вареників вистачить на половину з 12 страв. Вареники з вишнею, з картоплею чи капустою, більш незвичайні - з грибами та з гарбузом та зовсім оригінальні - з квасолею або з маком! Обирайте до смаку. Головне, щоб тісто було пісне, без молока та яєць. Наприклад, заварне: у 2 склянки борошна додати дрібку солі, влити 1 склянку окропу та добре вимісити гладке, не липке тісто.

8. Салат із горошком, солоним огірком, цибулею та вареною картоплею, заправлений олією. Напрочуд смачна та легка страва.

рецепт салату з горошком та огірком

9. Вінегрет - улюблений зимовий салат. Відварюємо чи запікаємо картоплю, моркву, буряк, ріжемо кубиками, додаємо сролоний огірок, цибулю, відварну квасолю, квашену капусту, сіль, перець, перемішуємо та заправляємо олією.

10. Салат з квашеної капусти. Тонко наріжемо цибулинку, посолимо та заправимо олією - і смачний та корисний салат (бо у квашеній капусті багато вітаміну С!) готовий. А щоб було ще краще та цікавіше, можна доповнити ягідками журавлини чи шматочками яблука.

11. Смажена риба. Смажимо хека, мінтай чи скумбрію у борошні на олії, без яйця. Як альтернативу, можна подати до столу оселедець чи копчену скумбрію.

12. Картопляне пюре на відварі та олії (замість молока та вершкового масла) або печена картопля.

Бачите, 12 пісних страв - це дуже смачно, просто та ситно! Але не забувайте, що ми збираємося за столом не лише попоїсти. Згадайте про справжню сутність Свята: відчути єдність із своєю родиною та народом, дарувати добро та радість усім довкола. Щасливого Вам Різдва!

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(1 голос, у середньому: 5 из 5)
Напишіть коментар до цього рецепту ↓

Ви можете додати фото до коментаря. Ширина фото бажано 500 пікселів, формати jpg, gif, png.
* Обов`язкові для заповнення поля
Увага: всі коментарі проходять модерацію.