Вареники з шампіньонами
Опис
Які вареники із несолодкими начинками Ви готуєте? Мабуть, з картоплею чи капустою. А ще? Пропоную Вам приготувати дуже смачну та цікаву страву - вареники з грибами. Цей оригінальний та надзвичйно апетитний різновид несолодких вареників неодмінно буде до смаку Вашій родині!
Взагалі-то, для начинки підходять будь-які їстівні гриби, але, оскільки зараз важко сказати точно, чи дійсно можна їсти зібрані у лісі грибочки, ражду піти по них не у ліс, а на ринок.
Ми готували вареники з шампіньонами, підійдуть також і вешенки.
Інгредієнти:
- 100 мл води;
- 100 мл молока (по півсклянки);
- 1 яйце;
- 0,5 чайної ложки солі;
- 2 столові ложки олії;
- 2,5-3 склянки борошна.
- 300 г свіжих грибів;
- 2 ріпчасті цибулини;
- Зелена цибуля, петрушка;
- Сіль, перець за смаком;
- Олія для смаження 2 столові ложки.
Інструкція:
Для тіста просіюємо в миску борошно, додаємо яйце та злегка перемішуємо. Змішуємо тепле молоко та воду, всипаємо сіль, розмішуємо та вливаємо до борошна. Тожі додаємо олію та замішуємо м’яке тісто, яке не липне до рук. Якщо воно трохи липке, потрошку підсипаємо борошо та гарно вимішуємо. Багато борошна не сипте - краще вимісити подовше, хвилин 5, щоб тісто залишилося еластичним, не крутим, тоді воно буде легко розкочуватися.

Накриваємо тісто рушником та залишаємо на 40 хвилин, а тим часом готуємо начинку, щб вона встигла охолонути.

Гриби очищуємо та миємо, цибулю також чистимо та дрібно ріжемо. Розігріваємо олію у пательні та викладаємо подрібнену цибулю. Обсмажуємо до м’якості пару хвилин, тим часом ріжемо шампіньонами шматочками.

Додаємо гриби до цибулі та обсмажуємо разом, доки з начинки випарується уся волога.

Додаємо сіль, перець та дрібно нарізану зелень, перемішуємо та викладаємо до тарілки, щоб охолола. Теплу начинку накладати на тісто не можна, бо воно розм’якшиться і буде рватися.

Притрусивши борошном стіл, розвалковуємо тісто якомога тонше, десь 3 мм завтовшки - тоді вареники будуть смачні та ніжні.

Вирізаємо чашкою кружальця та викладаємо у центрі кожного по чайній ложці начинки.

Заліплюємо вареники та викладаємо на дошку, притрушену борошном.

Вареники можна заморозити або зварити просто зараз. Щоб заморозити, посставьте їх до морозилки разом із дощечкою, а коли замерзнуть, поскладайте до пакету - тепер вони не змерзнуться в один великий вареник. Якщо ж хочете зразу зварити, закип’ятіть 2 л води із додаванням 0,5 столової ложки солі та опускайте у окріп вареники по одному, щоб не злиплися.
Варимо упродовж 5-7 хвилин після того, як спливуть, виймаємо шумовкою та викладаємо до миски.

Вареники з шампіньонами добре заправити олією або підсмаженою на олії цибулею, чи шматочком вершкового масла, сметаною та подрібненою свіжою зеленню.
