Вареники з маком
Опис
Які Ваші улюблені вареники із солодкою начинкою? Мабуть, одразу згадали вареники з вишнями чи з сиром. А чи пробували Ви вареники з маком?
Це менш відомий, але також дуже смачний та давній рецепт української кухні. Зазвичай із маком нині роблять завиванці та пиріжки. А між тим, макові вареники теж варті уваги!
Пропоную Вам згадати давні традиції та приготувати на Щедрий Вечір смачні вареники з маком!
Інгредієнти:
Для тіста:
- 250 мл молока;
- 50 г вершкового масла;
- ¼ чайної ложки солі;
- 2 яйця;
- 2,5-3 склянки борошна. (склянка 200 мл).
Для начинки:
- 150 г маку;
- 50 г родзинок;
- 3 столові ложки цукру.
Інструкція:
Готуємо заварне тісто для вареників на молоці: нагріваємо у посуді з товстими стінками молоко та масло із сіллю, а коли масло розтане та суміш почне кипіти, всипаємо 1 склянку борошна, швиденько перемішуємо та знімаємо з вогню. Залишаємо охолонути на 10 хвилин, тоді по одному додаємо яйця, кожного разу гарно вимішуючи. Тоді поступово домішуємо решту борошна. Замішуємо м’яке тісто та залишаємо під рушником на півгодини.
![готуємо заварне тісто на молоці готуємо заварне тісто на молоці](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/01/varenyky-z-makom-1.jpg)
Тим часом готуємо макову начинку для вареників. Промиті родзинки заливаємо теплою водою на 5-10 хвилин, тоді зливаємо воду та віджимаємо.
Мак заливаємо окропом та чекаємо 30 хвилин. Тоді проціджуємо крізь марлю та збиваємо блендером, доки з’явиться макове молочко. Якщо є ступка, можна потовкти у ній. Або ж тричі прокрутити на м’ясорубці. Змішуємо мак із родзинками та цукром.
Ділимо тісто на 2-3 частини. Розвалковуємо у пласт 2 мм завтовшки. Склянкою вирізаємо кружальця.
![вирізаємо кружальця з тіста вирізаємо кружальця з тіста](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/01/varenyky-z-makom-3.jpg)
Посередині кожного кладемо чайну ложку макової начинки.
![кладемо начинку на кружальця кладемо начинку на кружальця](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/01/varenyky-z-makom-4.jpg)
Заліплюємо вареники та викладаємо на стіл чи дощечку, притрушені борошном.
![формуємо вареники з маком формуємо вареники з маком](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/01/varenyky-z-makom-5.jpg)
Опускаємо вареники до підсоленого окропу та варимо до того, як спливуть, та ще 2 хвилини.
![варимо вареники з маком варимо вареники з маком](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/01/varenyky-z-makom-6.jpg)
Викладаємо вареники з маком до миски, додаємо шматочки вершкового масла, струшуємо, щоби не злипалися, та подаємо до столу!
![додаємо шматочки вершкового масла додаємо шматочки вершкового масла](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/01/varenyky-z-makom-7.jpg)
Зручно струшувати вареники не в мисці, а у глибокій пательні.
![смачні вареники з маком смачні вареники з маком](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/01/varenyky-z-makom-8.jpg)
Найкраще макові вареники смакують зі сметаною чи варенням.
![макові вареники макові вареники](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2019/01/varenyky-z-makom-11.jpg)