Вареники з маком
Опис
Які Ваші улюблені вареники із солодкою начинкою? Мабуть, одразу згадали вареники з вишнями чи з сиром. А чи пробували Ви вареники з маком?
Це менш відомий, але також дуже смачний та давній рецепт української кухні. Зазвичай із маком нині роблять завиванці та пиріжки. А між тим, макові вареники теж варті уваги!
Пропоную Вам згадати давні традиції та приготувати на Щедрий Вечір смачні вареники з маком!
Інгредієнти:
Для тіста:
- 250 мл молока;
- 50 г вершкового масла;
- ¼ чайної ложки солі;
- 2 яйця;
- 2,5-3 склянки борошна. (склянка 200 мл).
Для начинки:
- 150 г маку;
- 50 г родзинок;
- 3 столові ложки цукру.
Інструкція:
Готуємо заварне тісто для вареників на молоці: нагріваємо у посуді з товстими стінками молоко та масло із сіллю, а коли масло розтане та суміш почне кипіти, всипаємо 1 склянку борошна, швиденько перемішуємо та знімаємо з вогню. Залишаємо охолонути на 10 хвилин, тоді по одному додаємо яйця, кожного разу гарно вимішуючи. Тоді поступово домішуємо решту борошна. Замішуємо м’яке тісто та залишаємо під рушником на півгодини.
Тим часом готуємо макову начинку для вареників. Промиті родзинки заливаємо теплою водою на 5-10 хвилин, тоді зливаємо воду та віджимаємо.
Мак заливаємо окропом та чекаємо 30 хвилин. Тоді проціджуємо крізь марлю та збиваємо блендером, доки з’явиться макове молочко. Якщо є ступка, можна потовкти у ній. Або ж тричі прокрутити на м’ясорубці. Змішуємо мак із родзинками та цукром.
Ділимо тісто на 2-3 частини. Розвалковуємо у пласт 2 мм завтовшки. Склянкою вирізаємо кружальця.
Посередині кожного кладемо чайну ложку макової начинки.
Заліплюємо вареники та викладаємо на стіл чи дощечку, притрушені борошном.
Опускаємо вареники до підсоленого окропу та варимо до того, як спливуть, та ще 2 хвилини.
Викладаємо вареники з маком до миски, додаємо шматочки вершкового масла, струшуємо, щоби не злипалися, та подаємо до столу!
Зручно струшувати вареники не в мисці, а у глибокій пательні.
Найкраще макові вареники смакують зі сметаною чи варенням.