Яблучний пиріг на кефірі та олії
Опис
Вже тричі за тиждень печу цей чудовий пиріг з яблуками на кефірі! Він напрочуд смачний: м’якенький, пухкий - незважаючи на те, що у складі немає вершкового масла. Це один із наших улюблених рецептів яблучного пирога, котрий мені до вподоби навіть більше, ніж бісквітна шарлотка. Бо бісквіт трохи сухуватий, а цей пиріг вологий.
Смачний яблучний пиріг на кефірі та олії можна спекти, навіть якщо в холодильнику немає вершкового масла, а йти до крамниці не хочеться. Чи як Ви бажаєте більш легкого варіанту випічки. Смак олії зовсім не відчувається. Головне - беріть олію без запаху, соняшникову рафіновану. А я ще додаю частину гірчичної олії: з нею здобна випічка виходить особливо смачною - як дріджові пиріжки й хліб, так і пироги.
Цей рецепт пирога з яблуками на кефірі стане в нагоді, якщо вродило багато яблук і Ви гадаєте, що з них приготувати. Також, окрім яблук, до пирога можна додати виші та абрикоси - вийде ще смачніше!
Інгредієнти:
На форму 24 см:
- 200 мл кефіру або закваски (а можна потроху того й того, чи сметанкою додати);
- 200 мл олії;
- 200 г цукру;
- 3 середніх яйця;
- ¼ чайної ложки солі;
- Дрібка ваніліну;
- 3 чайні ложки розпушувачу (12 г);
- 300 г борошна;
- 5-7 яблук;
- Пригорща вишень;
- 3-5 абрикосів;
- 50 г коричневого цукру для начинки (можна й білого);
- ¼ чайної ложки кориці (цінамону).
Інструкція:
Змішуємо у мисці кефір, олію, цукор, сіль та злегка збиваємо, щоб гарно перемішати.

Додаємо яйця та ще трохи збивпаємо - міксером достатньо з півхвилини на низькіій швидкості.

Просіюємо борошно із розпушувачем та ваніліном.

Перемішуємо та отримуємо тісто середньої густини: рідкіше, ніж зазвичайна кекси, та густіше, ніж на оладки. Викладаємо половину тіста до форми, вистеленої пергаментом та злегка змащеної олією. Трохи притрушуємо крохмалем, аби фруктовий сік не промочив тісто.

Яблука миємо, очищуємо від серцевини та шкірки, ріжемо невеличкими шматочками. Додаємо коричневий (буряковий) цукор, корицю та перемішуємо.

Викладаємо яблука на тісто.

Зверху можна посипати вишнями без кісточки та додати трохи абрикосів чи персиків. Знов притрушуємо крохмалем.

Другу половину тіста викладаємо зверху. Можна скористатися кондитерським чи щільним харчовим пакетом: наповнити його тістом, зрізати куточок та викласти тісто. Або ж просто набирати порції тіста змоченими у воді руками та розподіляти по пирогу. Посипаємо пиріг цукром та ставимо до розігрітої до 180 С духовки.

Випікаємо яблучний пиріг на кефірі упродовж 55 хвилин - 1 години, доки івін стане високим, рум’яним та шпажка буде виходити з середини сухою.

Коли готовий пиріг з яблуками трохи уквихолоне в формі, перекладемо його на тацю.

Нарізаємо смачний пиріг з яблуками на порції та частуємо домашніх та друзів!

Чудовий пиріг! Прості і доступні інгридієнти ! Однозначно буду пекти !
Дякую за коментар! Печіть на здоров'я! Чекатиму на Ваші враження 🙂
Дуже вийшло смачно!:) дякую за рецепт і детальний опис приготування!!!
Олено, на здоров'я! 🙂 Дуже рада, що у Вас вийшов смачний пиріг!