Вишневий пиріг, неймовірно смачний!
Опис
Нарешті настала вишнева пора, і я радо ділюся з Вами рецептом пляцка з вишнями, котрий є моїм найулюбленішим із вишневої випічки вже багато років! Печу його кілька разів на сезон, вся родина завжди куштує із величезним задоволенням! Також можна пекти цей пиріг і взимку, із замороженою вишнею. Цей чудовий вишневий пиріг нам до смаку навіть більше, ніж вишнева шарлотка. Лише печені пиріжки з вишнею можуть змагатися з ним на звання найсмачнішої випічки з вишнями!
Це дуже простий пиріг, який готується на раз-два, та при цьому напрочуд смачнющий. Він являє собою двоколірний масляний бісквіт із вишнями. Відмінність масляного бісквіту від звичайного в тому, що для нього не потрібно довго збивати яйця, а до тіста додається вершкове масло. Завдяки цьому пиріг виходить особливо смачним, він не сухий, як зазвичай бісквітні коржі, а вологий та більш здобний.
Корж складається з двох шарів: білого та шоколадного тіста, зверху на тісто викладаються вишні, які під час випікання трохи «тонуть» у тісті, тому в розрізі пиріг має чудовий візерунок, що нагадує хвилі. Тому ми називаємо його «Вишнева Хвиля». А з початку я знайшла рецепт під нпазвою «Хвилі Дунаю з вишнями» (буцвають ще з яблуками) і трохи змінила його. У оригіналі рецепту готовий пиріг ще покривають заварним кремом (пудингом) та шоколадною глазур’ю (чи тертим шоколадом, чорним або ж білим). Уявляєте, який багатий смак виходить та шикарний розріз? Тому гадаю, що цей пиріг має повне право зватися пляцком із вишнями!
Як хочете, можете зробити оригінальний варіант, а якщо бажаєте швидкий вишневий пиріг - тоді печіть лише корж із вишнями, все одно буде смачно!
Інгредієнти:
На форму 22-24 см:
- 200 г вершкового масла;
- 150-200 г цукру;
- 4 середніх яйця;
- 1 столова ложка сметани;
- 260 г борошна (2 склянки по 200 мл);
- 10 г розпушувачу (1 столова ложка);
- ¼ чайної ложки солі;
- 2 столові ложки какао-порошку;
- 1 склянка вишень без кісточки.
Кількість цукру регулюємо за смаком, у відповідності до того, наскільки кислі вишні та який смак вам до вподоби. Якщо не любите дуже солодке, візьміть менше цукру.
Інструкція:
Масло заздалегідь дістаємо з холодильника, щоби розм’якшилось за кімнатної температури. Тоді збиваємо міксером масло із цукром до ніжної маси, подібної до крему упродовж 1-1,5 хвилини.

Додаємо яйця та знов збиваємо до однорідності. Що довше збиваєте, то пухкішим буде пиріг. Я поспішаю та збиваю 1-2 хвилини, але можна і 3-4:)

Тепер просіюємо до маси змішане із розпушувачем борошно, додаємо сіль та перемішуємо.

Виходить тісто густиною як дуже жирна домашня сметана. Половину тіста викладаємо до форми, денце якої вистелене промащеним олією пергаментом. Олію беріть рафіновану, щоби пиріг не пахнув нею, та змащуйте тонким шаром. Можна змастити вершковим маслом. Розподіляємо біле тісто лопаткою.

До другої половини тіста додаємо какао та перемішуємо.

А оскільки тісто після додавання сухого інгредієнту стає густішим, то додамо ще ложку сметани, аби воно стало за густиною, як біле тісто, та легко розподілялося.

Викладаємо шоколадне тісто на біле та розподіляємо лопаткою.

Миті та обсушені вишні без кісточок злегка відтискаємо від соку, щоб не промочили пиріг, та викладаємо згори на тісто, трохи притискаючи.

Ставимо пиріг до духовки, розігрітої до 180С, та випікаємо до сухої шпажки, приблизно 35-45 хвилин. Точний час залежить від розміру форми та вашої духовки. Коли дерев’яна палчка виходить з середини пирога сухою -він готовий.

Хай вишневий пиріг постоїть кілька хвилин у формі, тоді перекладіть на тацю та за бажанням посипте тертим шоколадом.

Нарізаємо пляцок з вишнями на порції та милуємося гарним малюнком усередині! Схоже на хвилі, чи не так?

Ще версія - що пиріг схожий на вогнище, в якому жевріють вуглинки-вишні.

Смачного чаювання!
Смачний пиріг з кислинкою. Дякую
На здоров'я! 🙂 Дуже приємно, що пиріг Вам до смаку! 🙂