Шоколадний манник на кефірі з вишнями
Опис
У Вас в холодильнику бовтається залишок кефіру чи закваски? А може, у шафці ще й трохи манної крупи знайдеться? Нумо пекти чудовий пиріг на кефірі - манник! Це один з моїх найулюбленіших рецептів випічки, бо по-перше, дуже смачно, по-друге, надзвичайнго просто, а по-третє, можна вигадати безліч варіантів на базі одного рецепту. Ось нині пропоную Вам спекти шоколадний манник з вишнями!
А можна пекти також і білий манник з будь-якими ягодами чи фруктами: чорницею, полуницями, шматочками яблук, груш, абрикосів, персиків... із родзинками чи горіхами, із шматочками шоколаду чи сухофруктами! Уявіть лише, скільки смачних рецептів можна вигадати! А база одна й та сама: по склянці манки, борошна, цукру й кефіру, та ще півпачки вершкового масла. Так-так, яєць сюди не треба, ще іще одна перевага рецепту. Кефір можна замінити ряжанкою чи закваскою, навіть молоком - тоді буде манник на молоці. Тільки в цьому разу замість соди додавайте розпушувач (1,5 ч.л.), бо сода найкраще реагує з кисломолочним продуктом, а до просто молочного продукту треба розпушувач.
Отже, сьогодні готуватимемо шоколадний пиріг на кефірі з вишнями. Манна крупа робить тісто особливо розсипчатим, надає пирогу крупитчастої структури, то є дуже смачно. І дуже зручно, коли раптово скінчилося борошно та яйця, а до крамниці йти не хочеться. Бо манник можна пекти як навпіл із борошна з манкою, так і цілком із манної крупи, тоді він буде ще розсипчастішим.
Випікати можна у кільцевій формі з отвором, у круглій діаметром 22-24 см - металевій чи силіконовій. У довгастій формі для сирнику також можна, але тоді манник випікатимеся довше, бо шар тіста буде вишим.
Інгредієнти:
Об’єм склянки 200 мл.
- 1 склянка манки;
- 1 склянка кефіру;
- 1 склянка борошна;
- 1 склянка цукру (я буре трохи менше - ¾ склянки);
- 100 г вершкового масла;
- 1 чайна ложка харчової соди;
- Дрібка солі;
- 2 столові ложки какао-порошку;
- 1 склянка вишень без кісочки (свіжих, заморожених чи у власному соці).
Інструкція:
Манку висипемо до миски, заллємо кефіром, перемішаємо й залишимо на півгодини чи хоча б на 20 хвилин.
Тим часом підготуємо інші продукти: масло розтопимо, свіжі вишні очистимо від кісточок та покладемо до друшляка, щоб стік сік. Заморожені ягоди не треба розморожувати. Форму змастимо вершковим маслом та обсиплемо манкою.
До манки з кефіром додаємо цукор та розтоплене масло, перемішуємо.
Просіюємо разом із содою борошно та какао, солимо та знов перемішуємо. Виходить досить густе тісто.
Додаємо відтиснуті від соку та обкачані у борошні вишні. Обрережно, аби не пом’яти, перемішуємо, щоб вишні розподілилися у тісті.
Викладаємо тісто до форми та ставимо до духовки, попередньо розігрітої до 180С.
Випікаємо шоколадний манник до сухої палички. Час випікання 35-45 хвилин.
Коли готовий манник 7-10 хвилин вихолоне у формі, акуратно пройдіться лопаткою по краєчку, щоб відділити пиріг від форми, накрийте тацею та переверніть.
Шоколадний пиріг на кефірі з вишнями напрочуд смачний!
Ось спробуйте самі:)