Гречаники у томатному соусі
Опис
Гречаники - смачна та поживна страва: тут і м’ясо, і каша в одному, а якщо із підливою, то ще й овочі!
Існує чимало рецептів гречаників: із томатом, у паніровці, у духовці - тушковані, смажені та запечені... Можна робити їх із м’ясного чи курячого фаршу, із печінки та навіть пісні, коли фарш замінюється картоплею. Та основа страви завжди незмінна - гречана крупа.
По суті, це тефтелі із фаршу з крупою, тільки замість рису треба взяти гречку. І виходять не тефтелі, а чудова, колоритна українська страва - гречаники, про які навіть пісню склали!
Наші гречаники неодмінно удадуться вдачні та смачні! Ось спробуйте!
Інгредієнти:
На 15-20 гречаників, в залежності від розміру:
- 500 г фаршу (яловичий або яловичо-свиний);
- 1 склянка гречаної крупи чи 2 склянки гречаної каши (що відповідає 350 г каші);
- 2 середніх яйця;
- 2 середні цибулини;
- 1-2 моркви;
- 2-3 столових ложки томату;
- 2 склянки води;
- 2-3 столові ложки борошна;
- 1,5 чайної ложки солі або за смаком;
- ¼ чайної ложки меленого чорного перцю;
- 10-12 шт. чорного перцю горошком;
- 1-2 шт. лаврових листа;
- Олія для обсмажування.
Інструкція:
Якщо у Вас є готова гречана каша, то півсправи вже зроблено! Якщо ні, зваримо її. На 1 склянку гречаної крупи треба 2 склянки води, трошки підсолити та варити на невеличкому вогні, поки крупа вбере воду. Якщо вже ввібрала, та ще тверда - підлийти трошки, з півсклінки води, та варіть до готовності - м’якості крупи. Охолоджуємо кашу та змішуємо із фаршем. Якщо Ви самі робите фарш із м’яса, то разом із ним перекрутіть одну цибулину. Якщо фарш готовий, тремо цибулину на великій тертці.
Другу цибулину дрібно ріжемо, а моркву тремо на тертці.

Вони будуть потрібні для підливи.

Додаємо яйця, сіль та мелений перець і добре вимішуємо.

Змочуючи руки у воді, формуємо з фаршу котлетки видовженої чи круглої форми, як Вам більше подобається. Обвалюємо їх у борошні. Оті, що біленькі, обвалені у пшеничному, а ті, що жовтенькі, - у кукурудзяному.

Розігріваємо на пательні трохи олії та викладаємо на розпечену поверхню гречаники.

Обсмажуємо на вогні трохи більше за середній з одного боку, потім з другого.

В той же час у іншій, глибокій пательні, розігріваємо ще ложку олії. Викладаємо та пару хвилин обсмажуємо цибулю, потім додаємо моркву та ще трохи обсмажуємо.

Томатну пасту розводимо у 2 склянках води та вливаємо до обсмажених овочів. Готуємо ще 2 хвилини.

Обсмажені гречаники перекладаємо до чавунка, коли збираєтеся доводити їх до готовності на плиті, чи до форми для запікання, якщо хочете приготувати гречаники в духовці.

Заливаємо томатною підливою.

Накриваємо кришкою та тушкуємо (чи запікаємо) 20 хвилин при слабкому кипінні, щоб не розварилися.

Наприкінці приготування додаємо перець горошок та лавровий лист. Ще 2 хвилини - і гречаники в томаті готові!

Викладаємо на тарілки та подаємо теплими, можна зі сметанкою!


Так вони і так напрочуд смачні!


Спробуйте цю чудову страву українською кухні – і гречаники в томаті стануть Вашим улюбленим рецептом:)
