Контент

5 рецептів на Великдень: випічка країн світу

Порцій: 12  
Калорійність: ккал  
Час приготування: 1 година
Європейська

Опис

Українці на Великдень печуть паски. А що готують у різних країнах світу? Рецепти Українською зібрали для Вас 5 рецептів великодньої випічки європейських країн: британські Hot cross buns, австрійський Jsterpinze, італійська Коломба та La torta pascualina, голандськиий Paasbrood. Спробуйте: я особисто пекла кожен із цих строкатих, розмаїтих, колоритних видів випічки на Великдень, і то було дуже цікаво та смачно!

Ось наші українські пасочки:

А нині пропоную віртуальні кулінарну подорож Європою! І перш за все ми вирушимо у Велику Британію.

Англійські великодні булочки Hot Cross Buns

Ці булочки настільки популярні у Великій Британії, що про них навыть склали дитячу пісеньку. Назву розшифрувати просто: Hot - гарячі, Cross - мають малюнок у вигляді хреста, Buns - власне булочки. Хоча список інгредієнтів довгий, проте сам рецепт простий: ці дріжджові булочкеи на кефірі із великою кількістю прянощів, завдяки котрим вони й виходять такими смачними та запашними.

англійські великодні булочки hot cross buns

Інгредієнти:

Перший заміс:
  • 30 г свіжих дріжджів
  • 1 столова ложка цукру
  • 120 мл молока
  • 120 мл кефіру
  • 130 г борошна (1 склянка об'ємом 200 мл)
Другий заміс:
  • 60 мл кефіру чи сметани
  • 2 яйця
  • 100 г цукру
  • 55 г вершкового масла
  • 0,5 чайної ложки солі
  • 70 г повнозернового борошна
  • 400 г пшеничного борошна (3 склянки)
  • цедра апельсина та лимона
  • 1-1,5 склянки темних та світлих родзинок і цукатів.
  • Спеції:
    • 1 чайна ложка кориці
    • 0,5 чайної ложки молотого сушеного імбиру
    • 1/3 чайної ложки куркуми
    • 1/8 чайної ложки мускатного горіху
    • 1/8 чайної ложки меленої гвоздики
    Змащування:
    • 3 столових ложки абрикосового джему
    Паста:
    • 50 г борошна
    • 50 мл води

    Інструкція:

    Перший заміс: розтираємо дріжджі зі столовою ложкою цукру, вливаємо кефір та молоко (кімнатної температури), розмішуємо, просіюємо склянку борошна та ставимо в тепло на 20 хвилин.

    Тим часом залийте цитрусові окропом, а родзинки - теплою водою, масло розтопіть.

    Як у тісті з'являться бульбашки, робимо другий заміс: додаємо решту кефіру та цукру, яйця (пів білка залишаємо для змащування), частину борошна. Перемішайте, влийте негаряче масло. Знов перемішайте, додайте цільнозернове борошно та натріть цедру з лимона й апельсина. Із наступною порцією пшеничного борошна додайте прянощі та сіль, а з останньою - родзинки та цукати. Вимісіть упродовж 5, а краще - 10 хвилин, якщо тісто липке - змастіть руки олією. Покладіть тісто в миску, накрийте рушником та залиште в теплому місці, допоки збільшиться удвічі.

    Розділіть на 15 булочок, зробіть кульки, викладіть у форму, змащену олією. Залиште в теплі під рушником на 1 годину. Тим часом змішайте воду та борошно для пасти.

    hot cross buns рецепт

    Змастіть булочки яєчним білком, змішаним із водою. Намалюйте пастою візерунок на булочках, випікайте за 190 С упродовж 30-35 хвилин.Готові булочки змастіть абрикосовим джемом, щоб гарно блищали.

    Великодній голландській хліб Paasbrood

    Paasbrood у перекладі означає «Великодній хліб». Колись цей рецепт був секретним, а нині кожна нідерландська господиня пече цю смакоту, не тільки на Великдень, але й о будь-якій опрі року. Бо дуже смачно! Це мій найулюбленіший рецепт європейської великодньої кухні. Запашний, поживний, цей хліб схожий на різдвяний Штоллен. Тільки чекати, щоб спробувати, треба менше: не 4 тижні, а всього 2 дні. голландський паасброд Тісто:
    • 20 г свіжих дріжджів або 7 г сухих
    • 1 столова ложка цукру
    • 250 мл молока
    • 50 г вершкового масла
    • 1 яйце
    • 1 чайна ложка олії
    • 1/4 чайної ложки солі
    • 80 г родзинок
    • 80 г в'яленої журавлини
    • 100 г в'яленої вишні
    • 50 г мигдалю
    • 50 г волоських горіхів
    • 100 г борошна
    Начинка:
    • 150 г цукру
    • 150 г мигдалю
    • сік половини лимона
    • 2 жовтки

    Розтираємо дріжджі з цукром, розмішуємо з теплим молоком та склінкою борошно та залишаємо на 15 хвилин в теплі. Тим часом розтопимо масло, подрібнюємо горіхи та заливаємо родзинки теплою водою.

    Додаємо до тіста розтоплене негаряче масло та яйце (кімнатної температури). Частинами додаємо борошно, солимо, вимішуємо тісто упродовж 10 хвилин. Тоді кладемо в миску, накриваємо рушником та ставимо в тепло на 45 хвилин.

    Тепер час додати ягоди, родзинки (відтиснувши їх від води) та подрібнені горіхи (волоські та 50 г мигдалю).Вимішуємо, щоб розподілилися рівномірно.

    Готуємо начинку з решти мигдалю, лимонного соку, цукру та жовтків. Розвалковуємо тісто завтовшки 2-3 см, по центру викладаємо начинку, гарно защипуємо краї та викладаємо рулет на деко, застелене пергаментом(що змащений олією), швом донизу. Залишаємо в теплі на 45 хвилин.

    paasbrood рецепт

    Випікаємо голландський великодній хліб за 180 С упродовж 45 хвилин. На 5 хвилин збільшіть температуру випікання до 200С для золотистої скоринки.

    Коли рулет трошки охолоне, притрусіть цукровою пудрою.

    Австрійський великодній хліб Osterpinze

    Смачний та оригінальний солодкий хліб, який австрійці освячують у церкві, а тоді куштують із м'ясом. Втім, поєднання солодкого із солоним може бути дуже смачним! австрійський osterpinze На 3 великих хлібці, для тіста:
    • 35 г свіжих дріжджів (або 11 г сухих)
    • 70 г цукру (третина склянки
    • 185 мл молока
    • 3 жовтки + 2 яйця
    • 75 г вершкового масла
    • 1 чайна ложка солі
    • дрібка ваніліну
    • 1 столова ложка соку лимона
    • 1 столова ложка лимона
    • 515 г борошна (4 склянки по 200 мл)
    Для змащування:
    • 1 невеличке яйце
    • 0,5 столової ложки молока
    • дрібка солі
    • дрібка цукру

    Свіжі дріжджі розтираємо із ложкою цукру, додаємо пів склянки молока, розмішуємо та просіюємо 2/3 склянки борошна та залишаємо в теплі на півгодини-годину, зважаючи на те, чи тепло в кухні. Якщо дріжджі сухі в гранулах, перемішуємо їх із цукром та молоком, хай постоять хвилин 15, тоді додайте борошно, перемішайте і залиште в теплі. Якщо сухі дріжджі у порошку, одразу змішуйте з борошном та рештою інгредієнтів і замішуйте тісто.

    Повернемося до тіста на свіжих дріжджах. Додаємо ще чверть склянки молока (50 мл), ложку цукру та три невеличкі жовтки, тоді 1 та 1/3 склянки борошна, перемішуємо (тісто досить липке) та залишаємо на 1 годину в теплі. Лимон запарте окропом на 5 хвилин, аби усунути гіркуватий присмак цедри.

    Тоді додаємо ванінілн, сіль, решту цукру,лимонний сік та цедру, 2 невеличкі яйця та 50 г масла, частинрами просіюємо решту борошна, вимішуємо хвилин 5-10 та ставимо в тепло ще на 1 годину.

    Ділимо тісто на 3 частини, хай полежить на столі 10 хвилин, а ми поки застелимо деко промащеним олією пергаментом. Сформуймо круглі булочки, вкладаємо на деко та хай підійдуть хвилин 15, доки ми змішаємо жовток, трошки білка та цукор, сіль і молоко. Половиною суміші змащуємо булочки, чекаєм ще 15 хвилин (тим часом розігрівається духовка до 200 С), змащуємо другою половиною суміші. Кухонними ножицями робимо по 3 надрізи на булочках від центру до країв. Випікаємо півгодини. Охолоджуємо на решітці та притрушуємо цукровою пудрою.

    Італійський великодній пиріг La Torta Pascualina

    Саме в Італії чи не найбільше рецептів великодньої випічки: це і пиріг із рікотою та пшеницею Pastiera Napolitana, і хліб із сиром та шинкою Casatiello, і пасочка у вигляді голубки Коломба, і оцей смачнющий пиріг із несолодкою начинкою з сиру, шпинату та варених яєць. М робиться з готовго листкового ттіста, рецепт дуже простий, а виходить смакота! До того ж, це чудовий спосіб подіти десь крашанки, яких після свят назбирається чимало!

    італійський пиріг з яєчно-шпинатною начинкою На круглу форму 24 см у діаметрі:
    • 450-500 г листкового чи листково-дріжджового тіста
    • 500 г сиру
    • великий пучок шпинату
    • 5-7 варених яєць та 1 сире
    • сіль та перець чорний мелений

    Цим рецептом поділилися мої друзі з Італії. В оригіналі тут 1 кг шпинату. Втім, можна взяти 500-800 г, але що більше, то краще, смачніше, корисніше і то більш зелененький-весняний пиріг.

    Отож, шпинат заливаємо холодною водою на 5 хвилин, тоді промиваємо та проварюємо у підсоленому окропі 5 хвилин, відкидаємо на друшляк та віжимаємо від вологи.

    Тим часом хай тісто розморозиться за кімнатноїх температури. Злегка розвалковуємо тісто та вирізаємо коло діаметром на пару сантиметрів більше за денце форми. Викладаємо в форму, застелену промащеним олією пергаментом. На тітсо викладаємо варені яйця, цілком чи половинками.

    Для начинки змішуємо сир, нарізаний шпинат, сире яйце, сіль та перець за смаком. Викладаємо начинку зверху на яйця.

    З решти тісто робимо коло за діаметром форми, накриваєм пиріг та защипуємо краї нижнього та верхнього коржів. Протикаємо виделкою верх, ставимо в духовку, розігріту до 200С, та випікаємо 35-45 хвилин до золотистого кольору. Нарізати пиріг крашще, як повністю охолоне. Він надзвичайно ефектно виглядає у розрізі.

    Італійська Коломба

    La colomba di Pasqua - великодній голуб. Вигадав коломбу італійський кондитер-директор фабрики, яка випікала різдвяні кекси Панеттоне, щоби виробництво не простоювало під час весняних свят. Італійці печуть коломбу в спеціальній формі, проте таку можна виготовити власноруч із алюмінієвої форми. Пропоную простий рецепт Коломби, який, на відміну від класичного, досить швидкий та нескладний.

    італійська великодня голубка коломба
    • 5 яєць
    • 250 г цукру
    • 400 г борошна
    • 15 г розпушувача
    • пакетик ванільного цукру
    • 1/3 чайної ложки солі
    • 135 г розтопленого вершкового масла
    • 140 г апельсинових цукатів
    • помаранчева та лимонна цедра
    • мигдаль
    • різнобарвна цукрова посипка

    Цитрусові ретельно миємо в гарячій ваоді зі щіточкою та заливаємо окропом на 5 хвилин. Масло треба розтопити.

    Яйця збиваємо міксером із цукром упродовж 8-10 хвилин, доки маса посвітлішає та збільшиться в об'ємі (пильнуйте, щоб міксер не перегрівся). Просіюємо у збиті яйця борошно, додаємо розпушувач, сіль, ванілін, перемішуємо по колу в одному напрямку. Додамє розтоплене вершкове масло, перемішуємо, тремо цедру лимона та пельсина, всипаємо цукати. Перемішуємо та викладаємо у форму, змашену олією. Прикрашаємо мигдалем та посипкою. Витпікаємо за 180 С упровдож 45-50 хвилин, до сухої шпажки.

    А який рецепт Великодньої випічки найбільш до вподоби вам?

    1. 5
    2. 4
    3. 3
    4. 2
    5. 1

    (0 голосів, в середньому: 0 з 5)

    Рекомендуємо прочитати:

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Додайте світлину страви, jpg

    Підвал

    Лічильник відвідувачів