Корисний та духмяний чай з чебрецем
Опис
На початку червня, коли літо ще молоде, на схилах, степових пагорбах та галявинах у соснових гаях з’являються ніжно-бузкові латочки квітучого чебрецю.
Впізнати цю гарну та корисну рослину легко завдяки чудовим пахощам, які відчуваються довкруж. А якщо розтерти листочок чебрецю у пальцях - від неймовірного приємного аромату голова запаморочиться!
Інколи чебрець плутають з материнкою, вона ж орегано. Але, хоча та й та рослина квітнуть бузковим та трохи подібні на вигляд, це дві різні рослини із різними властивостями. Ось чебрець на фото:
Квітне чебрець цілісіньке літо: від початку червня до кінця серпня. У цей час можна збирати чебрець, щоб засушити для чаювань та солодких снів. Так-так, чебрець не лише заварюють для приготування напою, але й додають у подушку, щоб гарно спалося:) Бо він має заспокійливу дію на нервову систему, знімає розумове та фізичне напруження, а до того ж ще так гарно пахне! Уявіть, як затишно спиться на подушці, де є трішечки сушеного чебрецю!
Чай з чебрецю - відмінний засіб від кашлю. Хтось із моїх знайомих розповідав історію, як саме чаєм з чебрецю бабуся вилікувала його від хронічного бронхіту. Чебрець лікує дихальну й травну системи, зміцнює захисні сили організму, виводить токсичні речовини та покращує апетит, має дезинфікуючі властивості, а для жінок цінний тим, що допомагає врегулювати цикл. Недарма чебрець з грецької мови перекладається як «сила духу».
Чебрець можна не лише вживати, але й застосовувати зовнішньо: наприклад, робити ароматні заспокоюючі ванни для дітей.
Пишу цю статтю, а поруч на столі парує чашка запашного чаю з чебрецем, назбираним на схилам по березі Південного Буга! Зараз розповім і Вам, як готувати чебрецевий чай.
Інгредієнти:
- Чорний чай - дрібка;
- Сушений чебрець - дрібка;
- 200 мл окропу.
Інструкція:
Насипаємо до горнятка по дрібці чорного чаю та сушеного чебрецю, заливаємо окропом та настоюємо кілька хвилин.
За смаком додаємо цукор чи мед. Можна додати меліси, м’яти - тоді чай буде ще кориснішим та духмянішим.
Співвідношення інгредієнтів можна змінювати. На сайті ЛікТрави подається така пропорція: на 800 мл гарячої води - по 1 чайній ложці чорного чаю та чебрецю, настоювати упродовж 8-10 хвилин.
Як засушити чебрець? Так само, як липовий цвіт чи іншу травичку: збираємо у чистому місці, подалі від доріг, тоді вдома розстеляємо у провітрюваному сухому затінку та залишаємо на 1-2 дня, в залежності від погоди. Якщо сухо, то трави сушаться швидше. Сушений чебрець зберігаємо у чистій, сухій ттарі, що щільно закривається. Підійде посуд зі скла чи кераміки, а ось пластик не годиться. Також можна взяти паперовий чи полотняний мішечок, тільки тоді пильнуйте, щоби поруч не знаходилися інші спеції із сильним ароматом.