Липовий чай: духмяний напій сонячного Літа

Порцій: 2   Час приготування: 5 хвилин 03. 06. 2018 г.

Вранці улітку вийдеш надвір - і ранкове повітря здається духмяним напоєм, настояним на липовому цвіті! Немовби не просто дихаєш, а п’єш ароматний чай. Бажаєте зберегти на зиму ці чудові пахощі Літа? Тоді гайда збирати липовий цвіт!

Коли збирати липовий цвіт? Коли липа у самому розквіті: більшість квіточок вже розкрилися, подекуди ще у бутонах. Якщо липа вже відцвітає, то квіті починають жовтіти та засихати, а подекуди перетворюються на кульки-майбутні насінини. Ось нам треба вловити момент на початку, коли цвітіння щойно розпочалось. Збирати липу найкраще спекотної, але вологої пори, у пешій частині доби, коли нема дощу, а небом линуть легкі хмарки. Тоді у квітах найбільш користі та пахощів.

липовий цвіт

Як правильно збирати липу? Не варто ламати гілки - подумайте, що наступного року ви знов прийдете до цієї липи по квіти! Тому бережіть дерево, акуратно зривайте, а краще - зрізайте ножицями суцвіття разом із крильчатками. Пам’ятаєте гарний дитячий віршик?

Я маленька липка,
Виросту велика, —
Не ламай мене.
Я медовим цвiтом
Зацвiту над свiтом, —
Бережи мене.
Тiнь тобi я кину
У гарячу днину, —
Ти шануй мене.
Вiд дощу сховаю
Вранцi серед маю, —
Ти полий мене.
Будемо з тобою
Ми рости обоє, —
Ти люби мене.
Виростеш за роки,
Пiдеш в свiт широкий, —
Не забудь мене.

Платон Воронько

По тому, як зібрали липовий цвіт, розстеліть його на ряднині у сухому, провітрюваному холодочку, та хай посушиться днів 2-3. Тоді покладіть для зберігання до скляної чи керамічної герметичної тари (пластикова не підходить), або до паперових чи полотняних пакетів. Зберігайте липовий цвіт у темному сухому місці.

Інгредіенти:

На 1 л окропу

  • 1-2 столові ложки сушеного липового цвіту;
  • За бажанням і смаком - цукор чи мед.

Процес приготування:

Рецепт липового чаю

Заливаємо суцвіття гарячою кип’яченою водою, накриваємо та настоюємо упродовж 15-20 хвилин. Напій набуває гарного прозоро-золотавого кольору. Тепер, коли чай з липи вже не гарячий, а теплий, можно розмішати в ньому ложечку липового меду. Уявляєте, яка смакота? Звісно, можна підсолодити напій і цукром, але медом смачніше й корисніше. Якщо, звісно, нема алергії.

липовий чай

Користь липового чаю

Окрім того, що чай з липи духмяний та приємний, він ще й має багато корисних властивостей. Напій з липового квіту укріплює захисні сили організму: зміцнює імунітет, запобігає застудам та допомагає вилікувати нежить. Чай має протизапальні, жарознижувальні, тонізуючі властивості. Допомагає від кашлю, здійснює, пробачте за подробиці, потогінну та сечогінну дію. Розумію, що на кулінарному сайті це не надто апетитні подробиці, але ж про ці особливості чаю варто знати:) А ще особливо корисний липовий чай для жінок, бо містить фітогормони, близькі до жіночних.

корисний липовий чай

Але що занадто, то не здраво, як то кажуть наші друзі поляки. Тому не слід пити той чай увесь час замість звичайного чаю, бо у великих дозах липовий напій перевантажує серце та нервову систему. Якщо занадто тонізувати ним організм, може підвищитися тиск та дошкуляти безсоння. Усе гарно у міру, тому цілком досить пити одну чашку липового чаю на добу, час від часу роблячи перерву на кілька днів.

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(2 голоса, у середньому: 5 из 5)
Позначки запису: ,
Напишіть коментар до цього рецепту ↓

Ви можете додати фото до коментаря. Ширина фото бажано 500 пікселів, формати jpg, gif, png.
* Обов`язкові для заповнення поля
Увага: всі коментарі проходять модерацію.