Виноградно-яблучний пиріг
Опис
З винограду можна робити не тільки вітамінний сік чи родзинки — із ним також можна готувати чудову випічку. Пропоную Вам рецепт смачного пирога з виноградом та яблуками.
Втім, Ви можете пекти такий пиріг з будь-якими фруктами чи ягодами! Від початку то був вишневий пиріг, і рецепт тіста мені настільки сподобався, що стала пробувати його у різних варіантах: із полуницею, абрикосами, сливами... Кожного разу виходило смачно та цікаво, бо трішки по-новому! А якщо насипати в тісто маку чи горішків... Спробуйте і Ви: пиріг наскільки простий, настільки чудовий на смак.
Тісто готується дуже легко, за рецептом масляного бісквіта. Можна варіювати кількість масла та сметани в тісті. Якщо хочете більш автентичний варіант — беріть 200 г вершкового масла. Якщо бажаєте нежирну випічку — по 100 г масла та сметани. Тоді пиріг більш схожий на кекс. Можна 150 г масла і 50 г сметани, або ж навпаки. Із цукром та ж історія: любите солодке — сипте до тіста 200 г цукру (1 склянку), не дуже солодке — досить 150 г (3/4 склянки).
Інгредієнти:
На форму 24-26 см:
- 150 г вершкового масла
- 150 г цукру
- 50 г сметани
- 4 яйця
- 260 г борошна (2 склянки 200 без гірки)
- 10 г розпушувачу (1 столова ложка)
- дрібка соди
- 1/4 чайної ложки солі
- 2 столові ложки маку (за смаком)
- 1-2 яблука
- 1-2 грона винограду
Інструкція:
Звісно, простіше взяти для випічки виноград без кісточок, але підійде і звичайний. Що правда, тоді приготування потребуватиме більше часу, бо кісточки з виноградин необхідно вийняти.
Вершкове масло дістанемо з холодильника за півгодини до приготування, аби розм'якшилося за кімнатної температури. Тоді збиваємо його з цукром за допомогою міксера, чи розтираємо ложкою. Додаємо по одному яйця, кожного разу збиваємо до однорідності. Додаємо сметану та перемішуємо. Просіюємо до тіста борошно (в одній 200-грамовій склянці міститься 130 г без вершечку). Разом із борошном просіюємо соді (якщо в тісті є сметана, сода реагуватиме з нею та пиріг буде пишнішим). Якщо кисломолочного продукту в тісті немає, соду не додаємо, тільки розпушувач — в ньому вже збалансована кількість лугу (сода) та кислоти (лимонна). При додаванні ж сметани кислого продукту в тісті виходить більше, тому й варто в цьому разі додавати соду. Розпушувач раджу не просіювати, а всипати у вже просіяне борошно, тому що при просіюванні кристали лимонної кислоти з розпушувача можуть залишитися у ситі.
Додаємо сіль, можна ваніліну на кінчику ножа, тоді пиріг буде ще ароматнішим, або пару ложок сухого маку — він цікаво виглядає в тісті та чудово смакує, до того ж ще й корисний. Кладемо до тіста очищені та нарізані шматочками яблука.
![замішуємо тісто](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/09/pyrih-z-vynohradom-8.jpg)
Перемішуємо та викладаємо тісто до форми, застеленої пергаментом та змащеної маслом чи олією.
Виноград (вимитий та обсушений) ріжемо на половинки, очищуємо від кісточок та викладаємо на пиріг.
![викладаємо виноград](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/09/pyrih-z-vynohradom-1.jpg)
Ставимо форму з пирогом до духовки, розігрітої до 180-190 С, та випікаємо до сухої шпажки та золотистого кольору (45 хвилин — 1 година).
![ставимо пиріг до духовки](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/09/pyrih-z-vynohradom-3.jpg)
Коли дерев'яна шпажка виходить з середини пирога сухою — він готовий.
![виноградний пиріг з яблуками](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/09/pyrih-z-vynohradom-4.jpg)
Коли виноградно-яблучний пиріг трохи охолоне, перекладаємо на тацю та нарізаємо на порції.
![нарізаємо пиріг з яблуками та виноградом](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2020/09/pyrih-z-vynohradom-7.jpg)
Смачного чаювання!