Контент

Виноградно-яблучний пиріг

Порцій: 12  
Калорійність: ккал  
Час приготування: підготовка 25 хвилин, випікання 45-60

Опис

З винограду можна робити не тільки вітамінний сік чи родзинки — із ним також можна готувати чудову випічку. Пропоную Вам рецепт смачного пирога з виноградом та яблуками.

Втім, Ви можете пекти такий пиріг з будь-якими фруктами чи ягодами! Від початку то був вишневий пиріг, і рецепт тіста мені настільки сподобався, що стала пробувати його у різних варіантах: із полуницею, абрикосами, сливами... Кожного разу виходило смачно та цікаво, бо трішки по-новому! А якщо насипати в тісто маку чи горішків... Спробуйте і Ви: пиріг наскільки простий, настільки чудовий на смак.

Тісто готується дуже легко, за рецептом масляного бісквіта. Можна варіювати кількість масла та сметани в тісті. Якщо хочете більш автентичний варіант — беріть 200 г вершкового масла. Якщо бажаєте нежирну випічку — по 100 г масла та сметани. Тоді пиріг більш схожий на кекс. Можна 150 г масла і 50 г сметани, або ж навпаки. Із цукром та ж історія: любите солодке — сипте до тіста 200 г цукру (1 склянку), не дуже солодке — досить 150 г (3/4 склянки).

Інгредієнти:

На форму 24-26 см:

  • 150 г вершкового масла
  • 150 г цукру
  • 50 г сметани
  • 4 яйця
  • 260 г борошна (2 склянки 200 без гірки)
  • 10 г розпушувачу (1 столова ложка)
  • дрібка соди
  • 1/4 чайної ложки солі
  • 2 столові ложки маку (за смаком)
  • 1-2 яблука
  • 1-2 грона винограду

Інструкція:

Звісно, простіше взяти для випічки виноград без кісточок, але підійде і звичайний. Що правда, тоді приготування потребуватиме більше часу, бо кісточки з виноградин необхідно вийняти.

Вершкове масло дістанемо з холодильника за півгодини до приготування, аби розм'якшилося за кімнатної температури. Тоді збиваємо його з цукром за допомогою міксера, чи розтираємо ложкою. Додаємо по одному яйця, кожного разу збиваємо до однорідності. Додаємо сметану та перемішуємо. Просіюємо до тіста борошно (в одній 200-грамовій склянці міститься 130 г без вершечку). Разом із борошном просіюємо соді (якщо в тісті є сметана, сода реагуватиме з нею та пиріг буде пишнішим). Якщо кисломолочного продукту в тісті немає, соду не додаємо, тільки розпушувач — в ньому вже збалансована кількість лугу (сода) та кислоти (лимонна). При додаванні ж сметани кислого продукту в тісті виходить більше, тому й варто в цьому разі додавати соду. Розпушувач раджу не просіювати, а всипати у вже просіяне борошно, тому що при просіюванні кристали лимонної кислоти з розпушувача можуть залишитися у ситі.

Додаємо сіль, можна ваніліну на кінчику ножа, тоді пиріг буде ще ароматнішим, або пару ложок сухого маку — він цікаво виглядає в тісті та чудово смакує, до того ж ще й корисний. Кладемо до тіста очищені та нарізані шматочками яблука.

Перемішуємо та викладаємо тісто до форми, застеленої пергаментом та змащеної маслом чи олією.

Виноград (вимитий та обсушений) ріжемо на половинки, очищуємо від кісточок та викладаємо на пиріг.

Ставимо форму з пирогом до духовки, розігрітої до 180-190 С, та випікаємо до сухої шпажки та золотистого кольору (45 хвилин — 1 година).

Коли дерев'яна шпажка виходить з середини пирога сухою — він готовий.

Коли виноградно-яблучний пиріг трохи охолоне, перекладаємо на тацю та нарізаємо на порції.

Смачного чаювання!

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(2 голоса, в середньому: 5 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів