Венеціанський мармуровий кекс
Опис
Цей цікавий рецепт стрівся мені на просторах інтернету під назвою Венеціанський мармуровий пиріг, а оскільки люблю шоколад, то вирішила спробувати. Прочитавши декілька варіацій рецепту на різних сайтах, вигадала свою.
Фішка цього пирога, а точніше — кекса, в темному шоколаді (що більше відсоток какао, то автентичніше!), незвичайному способі його викладання та великій, як на солодку випічку, кількості солі (краще — морської). Я замість пів чайної ложки поклала третину, бо мені здалося, що то трошки занадто. Утім, шоколад із кристаликами солі я люблю, тож чом би й ні?
Оскільки венеціанський кекс за рецептом дуже схожий на масляний бісквіт (м'яке масло збивають з цукром, по одному додають яйця, тоді борошно), то я пекла його на кшталт “Вишневої хвилі”. Тож цей кекс можна назвати “Шоколадна хвиля”.
Інгредієнти:
- 200 г вершкового масла
- 180-200 г цукру (1 склянка)
- 4 яйця
- 260 г борошна (2 склянки)
- 10 г розпушувача (1 столова ложка)
- 1/3 чайної ложки солі
- 80 г темного шоколаду
Інструкція:
Масло хай полежить півгодинки за кімнатної температури. Коли розм'якшиться, додаємо цукор та збиваємо міксером хвилинку-півтори, до ніжної кремоподібної маси. По одному додаємо яйця, щоразу збиваючи 20-30 секунд. Додавши четверте, збиваємо трошки довше, із хвилину. Далі просіюємо борошно, додаємо розпушувач та сіль і перемішуємо. Тісто готове. Застеліть форму пергаментом, промащеним олією, та викладіть половину тіста.
На водяній бані розтоплюємо шматочки шоколаду. Половину шоколаду викладаємо поверх половини тіста в формі та малюємо візерунки зубочисткою. Я про цей момент забула, тож в розрізі кекс мав не мармуровий малюнок, а шоколадну смужку. Далі розподіляємо другу половину тіста, а зверху — решту шоколаду. Можна трошки залишити та полити готовий кекс.
Ставимо форму в розігріту до 180 С духовку та випікаємо кекс до сухої зубочистки. У моїй духовці знадобилось близько години; в електричній кекс випікатиметься швидше.
Готовий кекс витягаємо із форми разом з папером, пергамент знімаємо, а кекс за бажання поливаємо шоколадом.