Смугастий кекс Тигр
Опис
Всі з дитинства пам'ятають смачний та гарний пиріг Зебра у смужку! А нумо перейменуємо Зебру на Тигра — на честь Року Тигра 2022! Потішимо смугастого хижака оригінальною випічкою на його честь, адже хижаки теж люблять солодке. Так, тигри в природі не проти поласувати ягодами та фруктами!
Щоб перетворити Зебру на Тигра, треба всього лише замість білого тіста зробити руде. А в цьому нам допоможе гарбуз! Ми з вами вже пекли смачні та корисні гарбузово-шоколадні кекси. От їх рецепт і візьмемо за основу. Тільки тісто викладемо на хаотично (виходить мармуровий малюнок), а так, щоб отримати смужки. І ось — маємо смугастий кекс Тигр!
Я взяла у 1,5 рази більше інгредієнтів, тож у мене вийшов не тільки великий кекс у формі 24 см, а ще й 6 маленьких кексиків. Подаю кількість інгредієнтів на 1 кекс у формі 22-24 см.
Спеції можна додавати за вашим смаком (імбир, кориця, кардамон — за бажанням). А от куркуму раджу покласти неодмінно, бо із нею тісто жовтіше.
А ще спробуйте бісквітний тигровий рулет.
Інгредієнти:
130 г борошна — це якраз 1 склянка 200 мл без верху.
Для рудого-гарбузового тіста:
- 125 г гарбуза
- 50 мл олії без запаху
- 1 яйце
- 75 г цукру
- 130 г борошна
- 1 чайна ложка розпушувача
- дрібка солі
- 1/4 чайної ложки куркуми
- 1/4 чайної ложки кориці
- 1/4 чайної ложки кардамону
- 1/4 чайної ложки імбиру
Для шоколадного тіста:
- 75 г вершкового масла
- 100 г цукру
- 2 яйця
- 4 столові ложки сметани
- 130 г борошна
- 1 чайна ложка розпушувача
- дрібка солі
- 3 столові ложки какао-порошку
- 2-3 столові ложки молока
Інструкція:
Готуємо помаранчеве (гарбузове) тісто. До речі, можна за бажанням додати в тісто цедру з апельсина,, тоді буде ще й помаранчевий аромат. Гарбуз ріжемо кубиками та тушкуємо до м'якості із невеликою кількістю води, тоді воду зливаємо й блендером (чи товкачиком) робимо гарбузове пюре, треба 125 г. Додаємо до гарбуза олію та перемішуємо.
![готуємо гарбузове тісто](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/12/keks-tyhr-12.jpg)
В іншому посуді збиваємо яйце із цукром за допомогою міксера, до пишності, зо 2 хвилини.
![змішуємо яйце з цукром](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/12/keks-tyhr-13.jpg)
![збиваємо яйце з цукром](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/12/keks-tyhr-14.jpg)
В третю миску просіюємо борошно, додаємо розпушувач та спеції, сіль.
![просіюємо борошно](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/12/keks-tyhr-15.jpg)
Тепер змішуємо все: в миску з борошном виливаємо збите яйце, перемішуємо, тоді додаємо гарбузове пюре, перемішуємо, руде тісто готове.
![додаємо збите яйце в борошно](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/12/keks-tyhr-16.jpg)
![додаємо гарбузове пюре](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/12/keks-tyhr-17.jpg)
Готуємо шоколадне тісто. В одній мисці змішуємо просіяне борошно, какао, сіль, розпушувач.
![готуємо шоколадне тісто](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/12/keks-tyhr-18.jpg)
В другій мисці злегка збиваємо м'яке масло із цукром, тоді по одному додаємо яйця, щоразу збиваючи з пів хвилини до пишності.
![збиваємо масло з цукром](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/12/keks-tyhr-19.jpg)
![додаємо яйця до масла](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/12/keks-tyhr-20.jpg)
Додаємо до збитої суміші сметану, перемішуємо.
![додаємо сметану](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/12/keks-tyhr-21.jpg)
Поєднуємо суху та рідку суміш, перемішавши, вливаємо пару ложок молока.
![поєднуємо суміші](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/12/keks-tyhr-22.jpg)
![вливаємо молоко](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/12/keks-tyhr-23.jpg)
Тісто має вийти, як густа сметана. Обидва види тіста мають бути однакової густини, тож, як треба, домішайте молока і в гарбузове тісто.
Застилаємо форму пергаментом, змащуємо олією. Викладаємо по повній столовій ложці тіста в центр форми за чергою: руде-шоколадне, і так, доки викладете все тісто.
![вливаємо тісто в форму](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/12/keks-tyhr-1.jpg)
Можна намалювати візерунок зубочисткою.
![малюємо візерунок](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/12/keks-tyhr-3.jpg)
В маленькі порційні формочки викладаємо по пів столової ложки рудого та шоколадного тіста, чергуючи кольори 4-5 разів.
![заливаємо тісто в маленькі формочки](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/12/keks-tyhr-2.jpg)
Ставимо форми в розігріту до 180С духовку та випікаємо 30-40 хвилин, допоки дерев'яна паличка виходитиме з середини кексу сухою. Якщо робите маленькі кексики, вони будуть готові скоріше, за 25-30 хвилин.
![випікаємо кекси](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/12/keks-tyhr-4.jpg)
Викладаємо кекс на тацю та милуємося от який гарний смугастик вийшов!
![викладаємо кекс на тацю](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/12/keks-tyhr-9.jpg)
Веселих свят та щасливого Нового року!
![випікаємо гарбузово-шоколадний кекс](https://xn----itbambrzfvda4byf0a6g.in.ua/wp-content/uploads/2021/12/keks-tyhr-7.jpg)