Гарбузово-шоколадний кекс
Опис
Гарбузові кекси з шоколадом: смугасті, смачні та корисні! Печу ці гарбузово-шоколадні кекси всю осінь: такі вони смачні та симпатичні! А ще й корисні, бо ж гарбуз у каші не всі хочуть їсти, а ці кекси розлітаються вмить.
Гарбузові кекси з шоколадом до вподоби всім: дорослим та діткам. Пригощала ними домашніх та батьків, колег на роботи — і кекси не набридають, хоча печу їх сьогодні вже втретє за сезон. Спробуйте і Ви!
Ми з Вами вже пекли смачні гарбузові кекси із родзинками. Цей рецепт трошки схожий, але, окрім гарбузового тіста, готуємо ще й шоколадне. Поєднання цих двох кольорів та смаків — рудого й шоколадного, чудово виглядає та смакує! Кекси із гарбузом та какао виходять смугасті, як тигри: сонячно-помаранчеві із брунатними смужками. До тіста можна додавати ягоди, горішки, шматочки шоколаду.
Такі кекси з гарбузом та шоколадом можна випікати як у маленьких, так і у великій формі: круглій з отвором (22 см), або прямокутній для хлібу. Сьогодні в мене вийшло 6 порційних кексів та один великий. Маленькі кекси випікаються дещо швидше: 25-30 хвилин, великий — 35-40 хвилин.
Якщо пекти тільки маленькі, вийде 15-18 штук, зважаючи на розмір формочок.
А ще спробуйте манник з гарбузом на кефірі, без яєць та масла. Смачний, із лимонним сиропом!
Інгредієнти:
Для шоколадного тіста:
- 130 г борошна;
- 3 столові ложки какао-порошку;
- 100 г цукру;
- 2 яйця;
- 75 г вершкового масла;
- 3-4 столові ложки сметани;
- 1 чайна ложка розпушувача;
- Дрібка солі.
Для помаранчевого тіста:
- 200 г борошна;
- 100 г цукру;
- 1,5 чайної ложки розпушувача;
- ¼ чайної ложки кориці;
- ¼ чайної ложки куркуми;
- на кінчику чайної ложки ванілін;
- Дрібка солі;
- 200 г гарбузового пюре;
- 1 столова ложка цедри апельсина;
- 2 яйця;
- 75 мл олії без запаху.
Інструкція:
Як готувати гарбузове пюре,Треба нарізати очищений гарбуз кубиками та тушкувати із невеликою кількістю води до м'якості. Тоді воду злити, а гарбуз збити блендером чи потовкти товкачкою для пюре. Що яскравіше гарбуз — то солодший він та смачніший. Найкраща випічка вийде із арабатським гарбузом, схожим на пляшку. Втім, із жовтим круглим теж смачно, а для кольору та користі можна додати трошки куркуми.
Для шоколадного тіста: збити м'яке масло з цукром
По одному додати яйця, щоразу збиваючи до однорідності.
Додати сметану та перемішати.
Просіяти борошно (130 г — це 1 склянка об'ємом 200 мл без верху); й какао, додати розпушувач та сіль, перемішати.
Якщо тісто надто густе, додати 1-2 столові ложки молока.
Для гарбузового тіста: в одній мисці змішати сухі інгредієнти: просіяне борошно, розпушувач, сіль, спеції.
В другій мисці збити яйця з цукром до пишності (2-3 хвилини).
В третій - змішати гарбузове пюре із олією.
Влити збиті яйця до сухої суміші, перемішати.
Додати гарбузове пюре з олією, ще раз перемішати.
В шоколадне тісто я додала шматочки шоколаду а в гарбузове — ягоди журавлини, можна свіжі чи заморожені.
Викласти в форми для кексів почергово гарбузове та шоколадне тісто: тоді кекси вийдуть смугастими.
Випікати при 180С 25-30 хвилин малі кекси, 35-40 хвилин великий.
Перевірити, чи готові, деревяної паличкою: якщо тісто не прилипає, кекси готові.
Як гарбузово-шоколадні кекси трошки охолонуть, дістати з формочок та викласти на тарілки.
Приємного чаювання!