Смачний шоколадний кекс з халвою та вишнями
Опис
Спробуйте неодмінно цей кекс — то справді смакота! Ніжний, в міру вологий та в міру солодкий, злегка розсипчастий, він тане у роті. А все завдяки секретному інгредієнту!
Розсипчастість та приємний смак надає кексу соняшникова халва. Виявляється, можна не лише просто так ласувати халвою, але й додавати до випічки! Спочатку я гадала, що кекс із халвою вийде занадто солодким — але ні, він має дуже гарний смак, навіть як на мене — не любителя надто солодкого. Тут всього в міру, і він справді найсмачніший з-поміж усіх шоколадних кексів, які я пробувала.
Пекла його за тиждень вже двічі, першого разу із чорницею та горіхами, другий — із вишнею, оцей; а в планах третій- із шоколадною крихтою:)
На форму 10*30 см
Інгредієнти:
- 100 г халви
- 2 столові ложки какао-порошку
- 2 яйця
- 100 г цукру
- 100 г м'якого вершкового масла
- 3 столові ложки сметани
- дрібка солі
- 130 г борошна (1 склянка)
- 1 чайна ложка розпушувачу
- жменя вишень без кісточки
Інструкція:
Халву натріть на дрібній тертці та змішайте з какао.
В окремій мисці збийте яйця із цукром до легкої пишності, десь близько хвилини.
Продовжуючи збивати, додавайте потрошку розм'якшене вершкове масло.
Змішайте збиту суміш із халвою з какао.
Додайте сметану та перемішайте.
Просійте борошно, додайте дрібку солі та розпушувач, знов перемішайте.
Тепер можна додати в тісто горішків або шматочків шоколаду, чи ягід — свіжих або заморожених, наприклад, вишню, чорниці. Якщо додаєте ягоди, спочатку просійте ще пару ложок борошна, щоби ягідний сік в процесі випікання не промочив тісто і кекс вийшов не глевким. Заморожені ягоди не треба розморожувати.
Перемішуємо ще раз та викладаємо тісто до форми, застеленої пергаментом, що промащений олією.
Випікаємо шоколадний кекс при 160 С упродовж 1 години (або до сухої шпажки).
Поки кекс вистигає, можна зробити лимонну глазур, з якою він стане ще смачнішим. Змішайте цукрову пудру (півсклянки) та сік лимону (1,5-2 столові ложки) та полийте кекс.
Замість глазурі можна полити розтопленим шоколадом або просто притрусити цукровою пудрою.
Нарізаємо кекс із халвою скибочками та ласуємо із чаєм чи кавою!