Кекси Кажани до Хеллоуїну
Опис
Страшенно милі кексики із симпатичними кажанчиками на верхівках — те, що треба для пригощення друзів на Хеллоуїн! Особлива така незвичайна випічка сподобається діткам. Тільки-но вони почнуть вимагати смаколиків зі словами: “Ласощі або капості!”, аж ось вони — солодощі!
Кекси за будь-яким рецептом достатньо прикрасити білковим кремом, а на вершечок посадити кажанчиків із пісочного тіста. Як пекти таке шоколадне пісочне печиво, я зараз розповім, а білковий крем ми щойно готували: Заварний білковий крем.
Кекси ж підійдуть найпростіші, наприклад, за цим рецептом: https://рецепти-юльєтти.in.ua/vypichka/keksy/keksy-z-polunytseiu-ta-shokoladom.html — полуниці в жовтні шукати необов'язково, можна додати до тіста родзинки чи горішки, журавлину або шматочки яблук. Можна сипнути какао чи маку чи взагалі нічого не додавати. Втім, гарно пасують до тематики свята також гарбузові кекси, адже гарбуз - невід'ємний символ Хелловіну.
Інгредієнти:
- 3 яйця
- 125 г цукру
- 200 г сметани
- 70 г вершкового масла
- 200 г борошна
- 1,5 чайні ложки розпушувачу
- дрібка соди
- дрібка солі
- 2 столові ложки какао-порошку (за бажанням)
- 2 столові ложки маку (також за бажанням)
- 150 г борошна
- 100 г цукрової пудри
- 2 столові ложки какао-порошку
- 100 г вершкового масла
- 1 жовток
- дрібка солі
- 2 яєчних білка
- 100 г цукру (0,5 склянки)
- 50 мл води (0,25 склянки)
- маленька дрібка солі
Інструкція:
Спочатку приготуємо пісочне тісто. Борошно, какао та цукрову пудру просійте в миску, додайте дрібку солі та порізане шматочками холодне масло. Р=перетріть у крихту, додайте жовток та швидко замісіть тісто. Як тільки зібрали докупи — досить, довгого вимішування пісочне тісто, на відміну від дріжджового, не потребує. Якщо тісто кришиться — додайте ложку холодної води, якщо навпаки, липке — трошки борошна. Зробіть з тіста диск, загорніть у харчову плівку чи пакет та покладіть на 20-30 хвилин в холодильник.

А тим часом приготуємо кекси. Яйця збиваємо із цукром ложкою чи вінчиком, можна й міксером, але не обов'язково. Додаємо сметану, перемішуємо, додаємо розтоплене масло, знов перемішаємо. Просіюємо борошно разом із дрібкою соди, додаємо розпушувач та сіль, перемішуємо. Тоді ж можна додати какао чи мак, шматочки шоколаду, фруктів, горіхи, родзинки чи ягоди, свіжі або заморожені. Розкладаємо тісто у форми, заповнюючи їх на 2/3 висоти, та ставимо у духовку, розігріту до 180 С. Випікаємо 30 хвилин, до сухої шпажки.

Коли кекси майже готові, час зайнятися печивом. Охолоджене тісто розкачаємо між двох аркушів пергаменту 3-5 мм завтовшки. Тонке печиво буде більш хрустким, товстіше — більш розсипчастим.

Вирізаємо формочкою фігурки та викладаємо на деко, застелене пергаментом. Випікати пісочне печиво треба за 200 С 12-15 хвилин.

Поки кекси та печиво охолонуть, приготуємо крем. Як зробити заварний білковий крем, детально описано в окремій статті. Також можна зробити масляний крем, але він, як на мене, надто жирний. А ось білковий — легкий та ніжний, хоча й досить солодкий.

Прикрашаємо верхівки кексів кремом, а зверху садимо кажанчиків. Можна додатково притрусити кекси тертим шоколадом.

Веселих свят!