Смачні пиріжки з картоплею, смажені на пательні
Опис
От які мають бути пиріжки з картоплею: такі, що на долоні не вміщуються, тоненькі, з рум'яною скоринкою, тільки-но підсмажені, запашні та апетитні!
Саме такі пиріжки з дріжджового тіста, смажені на пательні, знають і люблять у нашій родині, скільки себе пам'ятаю. Хочете, поділимось рецептом з Вами? 🙂
Влітку до начинки можна додати свіжий кріп, та побільше — тоді пиріжки з картоплею та кропом виходять надзвичайно запашні та ще смачніші, ніж у зимовому варіанті!
Інгредієнти:
- 20-25 г свіжих пресованих дріжджів
- 1 столова ложка цукру
- 300 мл теплої води (півтори склянки)
- 1/3 чайної ложки солі
- 1 столова ложка олії
- 4-4,5 склянки борошна
- картопляне пюре (або 4-5 картоплин)
- 1-2 цибулини
- олія
- сіль
- перець
Інструкція:
Картоплю чистимо та відварюємо до готовності; товчемо на пюре та змішуємо із цибулею, обсмаженою на олії в той час, поки варилася картопля.

Обсмажувати треба мілко нарізану цибулю до золотистого кольору: так красивіше й смачніше, але пильнуйте, щоб не пригоріло. Додаємо сіль та мелений чорний перець за смаком, перемішуємо, і хай трохи вихолоне, поки приготуємо тісто. Бо начиняти дріжджове тісто треба або теплою начинкою, або кімнатної температури, але не гарячою і не холодною.

Для тіста кришимо дріжджі до миски, розтираємо з ложкою цукру та розводимо 1 склянкою теплої води. Просіюємо 1 склянку борошна, розмішуємо та залишаємо на 15 хвилин під рушником у теплому місці.

Коли опара підійметься, наповниться бульбашками, час додати решту води (ще півсклянки) та замішувати тісто, поступово підсипаючи решту борошна.

Разом із борошном додаємо сіль, а із наступною порцією — ложку олії.

Всього знадобиться близько 4 — 4,5 склянок борошна, в 1 склянці 200 мл міститься 130 г борошна, отже, у грамах потрібно 520- 585 г. Але в цьому рецепті не потрібна така точність, беремо приблизно 0,5 кг чи трохи більше. Надто багато не треба, щоби тісто вийшло ніжним, краще його добре вимісити. А якщо прилипає до рук, додати ще трошки олії.

Вимісимо тісто хвилин 5, тоді знов кладемо до миски та накриваємо рушником. Зачекайте хвилин 10, і можна ліпити пиріжки!

Беремо шматочки тіста, робимо пласкі кружальця, на середину накладаємо картопляну начинку — щедро, але так, щоб вона не вилізла через край, як будете заліплювати.
Заліплюємо пиріжки, як вареники. Тоді злегка притискаємо, щоб стали пласкими,викладаємо швом донизу на столі, притрушений борошном, і — найцікавіший момент! - обережно розвалковуємо качалкою. Пиріжки стають тоненькі та великі, на пів пательні, а якщо вийде розкачати акуратно, так, щоб не порвалося тісто, то готовий пиріжок можна буде, відкусивши, надути! Це дуже до вподоби дітям:) Викладаємо пиріжки на добре розігріту пательню із 1-1,5 столовими ложками олії. Смажимо на середньому вогні, доки підрум'яняться з одного боку, тоді перевертаємо на інший.

Готові пиріжки з картоплею знімаємо на тарілку. Смачного!!!