Салат з листя кульбаби
Опис
Кульбабки такі сонячні, золоті! Поглянеш на ці маленькі сонечка - і радісно стає. А якщо іще й з’їсти листячка, то взагалі звеселитеся! Бо страви з листя кульбаби піднімають тонус, покращують настрій та заряджають весняною сонячною енергією!
У кульбабці містяться речовини, які поліпшують апетит та зміцнюють сердце, судини й нервову систему; очищують організм, здіснюють протизапальну дію, допомагають у очищенні шкіри від косметичних дефектів. Тож кульбабка, багата на антиоксиданти, магній, калій та чимало інших мікроелементів та вітамінів, - це здоров’я та краса!
Листячко кульбаби для їстівних цілей, як і молоду кропиву на борщ, збирають навесні, у квітні-травні, коли воно молоде та ще не набуло гіркуватого присмаку. Гайда за місто, десь у село чи на луки, де є багато чистих, не забруднених автівками чи домашніми тваринами кульбабкових галявин! А ось у багатьох країнах світу, уявіть, кульбабки навіть вирощують на спеціальних плантаціях! Такі є у Голандії, Франції, Австрії, Індії, США та навіть Японії! Може, й нам варто вирощувати кульбабки на своєму городі, як Ви гадаєте?
З листя кульбабки готують смачні весняні салати та соуси, з квітів - кульбабковий мед - смачне та корисне варення; бутони маринують, а французи ще й вино роблять!
А ми сьогодні приготуємо простий салат з листя кульбаби. Для нього треба небагато інгредієнтів, а приготувати цей салатик можна просто на природі. Наврати свіженького листя, помити - і зразу ж зготувати, щоби збереглося найбільше вітамінів!
Інгредієнти:
- Пучок листя кульбабки;
- 2 яйця, відварених вкруту;
- Сметана;
- сіль.
Інструкція:
Яйця заздалегідь відварюємо вкруту та заливаємо холодною водою, щоб легче було очистити.
Збираємо молоде листячко та гарненько його миємо. Спочатку ражду потримати листя у холодній воді хвилин п’ять - так треба відмочувати всю зелень, що росте при землі: шпінат, салату, петрушку. Бо часто, особливо після дощів, на листі земля чи пил. Потім прополоскати під проточною водою, струснути чи трохи обсушити на рушнику - і можна робити салат.

Яйця нарізаємо невеличкими кубиками.

Трохи подрібнюємо листя, змішуємо з нарізаними яйцями, заправляємо сметаною та солимо за смаком.

Перемішуємо, і весняний салат готовий!

Можна додати до нього ще й іншої зелені: зеленої цибулі чи молодого часнику, кропу або шпинату. Але мені захотілося зробити суто кульбабковий салат:)

Смачного Вам!

Цього року вiдкрили для себе вiдьмацький ресторан "Лиса гора" у Киевi на Воровського.
I потрапили там на сезонне меню - жовтi промiнцi кульбабки у всiх салатах та коктейлях-напоях. Чудове авторське меню.
А в Хмельницькому у ресторацii Шпiгеля потрапили на кропивне меню, кропивний торт вразив неймовiрно, повторити на жаль не вдалось.
О, кропивний торт!!! Це дуже цікаво!
А як він виглядає? Він зелений? Солодкий чи закусочний?
Я обожнюю страви з кропиви - готую з неї смачнющі оладки та зелений борщ, рецепти є тут на сайті:)
Колись ще пекла зелений кропив'яний хліб.
А ось про торт вперше чую. Може, це на кшталт шпінатного зеленого бісквіту?
Якщо Ви опишете цей торт, може спробуємо разом його приготувати?
Як їх їсти
Як будь-яку зелень:)