Контент

Варення з чорниці

Порцій: 850 мл  
Калорійність: ккал  
Час приготування: 2 доби

Опис

Чорниця - моя найулюбленіша ягідка, дуже смачна та корисна! Найбільш мені подобається чорниця із цукром у свіжому вигляді, домашні сирні десерти, йогурти-смузі та пироги з нею.

чорничне варення

Але ж хочеться і на зиму заготувати цієї чудової ягоди, бо я часто працюю за компьютером, а діти багато читають та пишуть у школі - тож усім нам треба їсти чорницю для гарного зору. Тому я й заморожую ягоди, і перетираю з цукром, а ще варю чорничне варення. Взимку дуже смачно поливати ним свіжий сир чи куштувати із чаєм.

варення з чорниці

Є два способи заготувати чорницю: зварити варення чи перетерти з цукром, як чорну смородину. Якщо будете варити, беремо ягоди та цукор у співвідношенні 1:1, якщо перетирати у сирому вигляді - 1:2.

З 500 г ягід та 500 г цукру в мене вийшло близько 800-900 мл варення.

інгредієнти для чорничного варення

Інгредієнти:

  • 1 кг чорниці;
  • 1 кг цукру;
  • ¼ склянки води (50 мл).
Якщо не любите надто солодке, можна зменшити кількість цукру до 700-800 г.

Інструкція:

Ягоди треба помити й перебрати, щоб до варення не потрапили листочки. Тоді наливаємо на денце каструлі трохи води, висипаємо ягоди і цукор. Використовуємо посуд із неіржавіючої сталі чи емальований.

засипаємо ягоди цукром

Ставимо каструлю на маленький вогник та нагріваємо до розчинення цукру. Поволі доводимо варення до закипанння та кип’ятимо упродовж 5-10 хвилин.

проварюємо ягоди

Далі знімаємо з вогню та даємо повністю охолонути та настоятися 3-4 години або до ранку.

хай варення настоїться

Потім іще раз проварюємо варення таким самим чином - на слабкому вогні доводимо до кипіння та, зрідка обережно помішуючи, варимо 10 хвилин. Ягідки чорниці маленькі порівняно із полуницею чи вишнею, тому їх достатньо проварити двічі, а не 3-4 рази. Гарячим розливаємо варення по стерильних слоїкам та загвинчуємо кришками. Залишаємо до охолодження, вкутавши чимось теплим, тоді ставимо до комори.

як зварити чорничне варення

Якщо ж хочете заготувати протерту чорницю із цукром - чисті ягоди (1 кг) прокручуємо на м'ясорубці та перемішуємо з цукром (2 кг), або розтираємо цілі ягоди із цукром дерев'яною ложкою. Розфасовуємо по стерильних слоїках та зберігаємо у прохолодному місці чи у холодильнику.

рецепт варення з чорниці
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(4 голоса, в середньому: 2.3 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів