Варення з чорниці
Опис
Чорниця - моя найулюбленіша ягідка, дуже смачна та корисна! Найбільш мені подобається чорниця із цукром у свіжому вигляді, домашні сирні десерти, йогурти-смузі та пироги з нею.
Але ж хочеться і на зиму заготувати цієї чудової ягоди, бо я часто працюю за компьютером, а діти багато читають та пишуть у школі - тож усім нам треба їсти чорницю для гарного зору. Тому я й заморожую ягоди, і перетираю з цукром, а ще варю чорничне варення. Взимку дуже смачно поливати ним свіжий сир чи куштувати із чаєм.
Є два способи заготувати чорницю: зварити варення чи перетерти з цукром, як чорну смородину. Якщо будете варити, беремо ягоди та цукор у співвідношенні 1:1, якщо перетирати у сирому вигляді - 1:2.
З 500 г ягід та 500 г цукру в мене вийшло близько 800-900 мл варення.
Інгредієнти:
- 1 кг чорниці;
- 1 кг цукру;
- ¼ склянки води (50 мл).
Інструкція:
Ягоди треба помити й перебрати, щоб до варення не потрапили листочки. Тоді наливаємо на денце каструлі трохи води, висипаємо ягоди і цукор. Використовуємо посуд із неіржавіючої сталі чи емальований.

Ставимо каструлю на маленький вогник та нагріваємо до розчинення цукру. Поволі доводимо варення до закипанння та кип’ятимо упродовж 5-10 хвилин.

Далі знімаємо з вогню та даємо повністю охолонути та настоятися 3-4 години або до ранку.

Потім іще раз проварюємо варення таким самим чином - на слабкому вогні доводимо до кипіння та, зрідка обережно помішуючи, варимо 10 хвилин. Ягідки чорниці маленькі порівняно із полуницею чи вишнею, тому їх достатньо проварити двічі, а не 3-4 рази. Гарячим розливаємо варення по стерильних слоїкам та загвинчуємо кришками. Залишаємо до охолодження, вкутавши чимось теплим, тоді ставимо до комори.

Якщо ж хочете заготувати протерту чорницю із цукром - чисті ягоди (1 кг) прокручуємо на м'ясорубці та перемішуємо з цукром (2 кг), або розтираємо цілі ягоди із цукром дерев'яною ложкою. Розфасовуємо по стерильних слоїках та зберігаємо у прохолодному місці чи у холодильнику.
