Як зробити домашнє морозиво пломбір
Опис
У спеку так хочеться поласувати чимось прохолодним! Та не поспішайте до крамниці за морозивом. Краще гайда разом зробимо освіжаючий десерт вдома! Як зробити морозиво в домашніх умовах, я зараз детально розповім та покажу Вам. А як приготувати вафельні ріжки та трубочки для морозива, показано у попередньому рецепті.
Домашнє морозиво - надзвичайно смачне та повністю натуральне. А приготувати морозиво в домашніх умовах зовсім нескладно, хоча приготування й потребує очікування. Зате Ви відчуєте «той самий» смак справжнього пломбіру з дитинства та пригостите ним своїх рідних!
Почитайте лише склад магазинного морозива - 9 з 10 пачок зразу ж захочеться покласти на місце. Пальмова олія, модифікований крохмаль, консерванти, загущувачі, ароматизатори... А смачне домашнє морозиво ми зробимо з вершків, жовтків та цукрової пудри. Все! Якщо ж захочете різноманітності смаків та ароматів - будь ласка: рецепт морозива в домашніх умовах універсальний, варто лише додати за бажаннням ванілін чи какао; ягідне пюре чи фрукти - і на десерт маєте найсмачніший та найкориснішний пломбір: вершковий, шоколадний, ягідний!..
Інгредієнти:
З кухонного арсеналу нам знадобиться:
- ложка;
- чавунок чи сотейник;
- міксер;
- сито чи дуршлаг;
- морозильна камера.

З продуктів:
- 4 середні жовтки;
- 1 склянка цукрової пудри (150 г);
- 200 мл вершків 10%
- 500 мл вершків 33%;
- Дрібка ваніліну.

Для ягідного морозива, додатково:
- Свіжі чи заморожені ягоди.

Для шоколадного пломбіру:
- 1-2 столові ложки какао-порошку;
- За бажанням - шматочки шоколаду.
Для приготування морозива я беру магазинні пастеризовані вершки 10 и 33% жирності. Ті вершки, що продають на ринку, не підходять саме для морозива, бо надто густі та жирні.
Інструкція:
Отже, готуємо! Обережно відділяємо жовтки від білків. Білки можна використати для омлету чи безе, а жовтки розтираємо ложкою із цукровою пудрою. Зручно зразу розтирати у чавунку чи подібному товстостінному посуді.


Тонкою цівкою вливаємо до розтертої маси 10% вершки.

Перемішуємо до однорідності та ставимо на вогонь менше за середній, але трошки більш за маленький.

Помішуючи, варимо упродовж близько 10 хвилин (від 8 до 12). Маса не повинна загуснути, але не закипіти, бо тоді жовтки згорнуться. Помішувати важливо регулярно та майже увесь час, щоб крем не взявся грудками та не пригорів. Якщо грудки все ж з’явилися - зніміть з вогню, збийте міксером та поверніть на плиту. При помішуванні особливу увагу приділяємо місцям біля стінок посуду та на дні.
Ось бачите, ложка почала лишати на кремі танучі сліди? Час знімати з вогню. По суті, у нас вийшов заварний крем. Тепер треба протерти його крізь сито, щоб набув ніжнішої консистенції.

Лишаємо крем вистигнути до кімнатної температури.


Тоді ставимо до морозильної камери, поки наполовину замерзне - в залежності від потужності Вашого холодильника, це займе 1,5-3 години.
Далі збиваємо охолоджені 33% вершки міксером до стану густої сметани - десь 2 хвилини на малій швидкості.

Не перезбийте, бо матимете масло. Ось дивіться: спочатку вершки були рідкими, після збивання трохи загусли і вінчики залишають на них сліди - отже, досить.

Дістаємо напівзаморожений крем та поєднуємо із збитими вершками.

Збиваємо усе разом до однорідності та ставимо до морозильної камери на півтори години.

Дістаємо та перемішуємо. Це потрібно, щоб у морозиві не утворювались кристали криги. На цьому етапі можна зробити пломбір шоколадним чи ягідним.
Для шоколадного морозива додаємо какао-порошок, що більше - то насиченіший колір та смак.

Можна ще дрібно покришити шоколад.

Для ягідного морозива змішуємо білий пломбір із ягідним пюре. Щоб у морозиві не траплялись насінинки, бажано такі ягоди, як малина, смородина збити блендером, а потім протерти крізь сито.

Малина та полуниця дають рожевий пломбір; чорниця - бузковий; абрикоси - світло-оранжевий. Можете надати своєму морозиву будь-якого смаку! Бананове, м’ятне, горіхове, вишневе... тільки уявіть, який простір для фантазії!

Перемішавши, знов ставимо морозиво у морозилку до застигання на кілька годин чи на ніч. Втім, морозиво вже й зараз смачне, навіть коли ще не застигло. Таке «тепле» морозиво можно давати дітям, якщо не хочете частувати їх холодним десертом.

Коли морозиво застигне, набираємо ложечкою порції, формуючи кульки, та викладаємо у креманки чи вафельні ріжки.

Якщо нема спецальної ложечки для морозива - розкажу невеличку хитрість. Я нагріваю у гарячій воді напівкруглу ложку-витягачку для консервації - нею чудово формувати порції морозива.

Ласуємо домашнім пломбіром та частуємо друзів!