Контент

Тертий пиріг зі смородиновим варенням

Порцій: 12  
Калорійність: ккал  
Час приготування: підготовка 10, очікування 30, запікання 45

Опис

Простий, цікавий та дуже смачний — це він, тертий пиріг! Мабуть, майже всі пам'ятать з дитинства тертий пиріг з варенням! Класика — то чорна смородина, перетерта із цукром. Але це лише один із великого розмаїття варіантів рецепту!

З чим тільки не печуть тертий пиріг! Рецепт підходить для найрізноманітніших фруктів-ягід-вареннів-джемів. Можна зробити із абрикосовим варенням чи яблучний повидлом; із вишнями чи сливами теж здорово смакує. А влітку можна пекти тертий пиріг з ягодами — свіжою чорною смородиною чи червоною порічкою, замість варення. Мені такі варіанти навіть більше до вподоби, бо із ягодами пиріг менш солодкий,з приємною кислинкою. Треба півкіло ягід, цукор за смаком (3-4 столові ложки), та пару ложок крохмалю — насипати на тісто, потім начинку, тоді знов трошки крохмалю, аби ягідний сік не промочив тісто, атоду вже верхній корж.

Цікавинка в тому, то верхній корж формується з тіста, тертого на тертці, тому пиріг і отримав свою назву. Виходить незвичайна фактура, у мілкі “баранці”. А ще ж масло до тіста натирається на тертці. Втім, можна зробити й тертий пиріг на маргарині, тільки обирайте якісний, вершковий маргарин для пишної випічки. Можна сказати, що наш тертий пиріг на сметані, бо вона є в тісті - щоправда, зовсім мало, 2 ложки.

Пропоную Вам базовий рецепт тертого пирога — із смородиновим варенням. А тоді зможете потихеньку пробувати інші варіанти.

Інгредієнти:

Для пісочного тіста на тертий пиріг

  • 450 г борошна
  • 200 г вершкового масла
  • 200 г цукру
  • 2 яйця
  • 2 столові ложки сметани
  • 0,25 чайної ложки солі
  • 1 чайна ложка соди без верху
  • 0,5 столової ложки лимонного соку чи яблучного оцту 6%

Для начинки

  • 1-2 склянки чорної смородини протертої з цукром

Інструкція:

Просіємо до миски борошно разом із содою, додаємо цукор, сіль та натираємо холодне масло на тертці з великими вічками. Можна взяти якісний вершковий маргарин.

Перетираємо руками в крихту. Додаємо сметану, яйця та лимонний сік та замішуємо не липке, м'яке тісто.

Ділимо тісто на дві частини: більшу(2/3) та меншу (1/3). Більшу кладемо в холодильник, меншу — в морозильник на 30 хвилин.

Розігріваємо духовку до 190 С. На аркуші пергаменту, притрушеному борошном, розвалковуємо більшу частину тіста у прямокутний корж за розміром дека.

Переносимо на деко разом із пергаментом.

Розподіляємо по коржу варенням, залишаючи вільними 2-3 см з країв.

Загортаємо краєчки коржа нагору.

Тремо на великій тертці зверху меншу частину тіста.

Тепер час поставити пиріг в духовку... та зачекати хвилин 35-45, допоки скоринка пирога набуде золотистого кольору, а дерев'яна шпажка виходитиме з тіста сухою.

Дамо пирогу трошки охолонути, тоді нарізаємо квадратами та притрушуємо цукровою пудрою крізь ситечко.

Можна ласувати чудовим тертим пирогом домашнього приготування!

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(6 голосів, в середньому: 4.3 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів