Тертий пиріг зі смородиновим варенням
Опис
Простий, цікавий та дуже смачний — це він, тертий пиріг! Мабуть, майже всі пам'ятать з дитинства тертий пиріг з варенням! Класика — то чорна смородина, перетерта із цукром. Але це лише один із великого розмаїття варіантів рецепту!
З чим тільки не печуть тертий пиріг! Рецепт підходить для найрізноманітніших фруктів-ягід-вареннів-джемів. Можна зробити із абрикосовим варенням чи яблучний повидлом; із вишнями чи сливами теж здорово смакує. А влітку можна пекти тертий пиріг з ягодами — свіжою чорною смородиною чи червоною порічкою, замість варення. Мені такі варіанти навіть більше до вподоби, бо із ягодами пиріг менш солодкий,з приємною кислинкою. Треба півкіло ягід, цукор за смаком (3-4 столові ложки), та пару ложок крохмалю — насипати на тісто, потім начинку, тоді знов трошки крохмалю, аби ягідний сік не промочив тісто, атоду вже верхній корж.
Цікавинка в тому, то верхній корж формується з тіста, тертого на тертці, тому пиріг і отримав свою назву. Виходить незвичайна фактура, у мілкі “баранці”. А ще ж масло до тіста натирається на тертці. Втім, можна зробити й тертий пиріг на маргарині, тільки обирайте якісний, вершковий маргарин для пишної випічки. Можна сказати, що наш тертий пиріг на сметані, бо вона є в тісті - щоправда, зовсім мало, 2 ложки.
Пропоную Вам базовий рецепт тертого пирога — із смородиновим варенням. А тоді зможете потихеньку пробувати інші варіанти.
Інгредієнти:
Для пісочного тіста на тертий пиріг
- 450 г борошна
- 200 г вершкового масла
- 200 г цукру
- 2 яйця
- 2 столові ложки сметани
- 0,25 чайної ложки солі
- 1 чайна ложка соди без верху
- 0,5 столової ложки лимонного соку чи яблучного оцту 6%
Для начинки
- 1-2 склянки чорної смородини протертої з цукром
Інструкція:
Просіємо до миски борошно разом із содою, додаємо цукор, сіль та натираємо холодне масло на тертці з великими вічками. Можна взяти якісний вершковий маргарин.
Перетираємо руками в крихту. Додаємо сметану, яйця та лимонний сік та замішуємо не липке, м'яке тісто.
Ділимо тісто на дві частини: більшу(2/3) та меншу (1/3). Більшу кладемо в холодильник, меншу — в морозильник на 30 хвилин.
Розігріваємо духовку до 190 С. На аркуші пергаменту, притрушеному борошном, розвалковуємо більшу частину тіста у прямокутний корж за розміром дека.
Переносимо на деко разом із пергаментом.
Розподіляємо по коржу варенням, залишаючи вільними 2-3 см з країв.
Загортаємо краєчки коржа нагору.
Тремо на великій тертці зверху меншу частину тіста.
Тепер час поставити пиріг в духовку... та зачекати хвилин 35-45, допоки скоринка пирога набуде золотистого кольору, а дерев'яна шпажка виходитиме з тіста сухою.
Дамо пирогу трошки охолонути, тоді нарізаємо квадратами та притрушуємо цукровою пудрою крізь ситечко.
Можна ласувати чудовим тертим пирогом домашнього приготування!