Контент

Сметанник із родзинками та горіхами

Порцій: 10-12  
Калорійність: ккал  
Час приготування: підготовка 15 хвилин, випікання 1 година

Опис

Старий рецепт простого домашнього пирога сметанника з кулінарної брошурки, якій вже років двадцять п'ять. Коли я була маленька, мама часто пекла сметанник за цим рецептом. То був один з “чергових” пирогів, разом із Зеброю — швидкий, нескладний та смачний і тому улюблений.

Для тіста на сметанник підійде сметана не першої свіжості, така, яку вже до борщу не покладеш, і то є дуже зручний та вигідний спосіб врятувати стару сметану. Головне, перевірте, щоб вона буле не геть вже зіпсована, не гірка, та сміливо печіть домашній сметанник!

До тіста можна додавати не лише горіхи та родзинки, але різні сухофрукти, свіжі чи заморожені ягоди та шматочки фруктів. Тільки не сухі ягоди та фрукти треба під час додавання в тісто змішати з додатковими кількома ложками борошна.

Інгредієнти:

  • 1 склянка сметани (200 мл, 10-15%);
  • 1 склянка цукру (200 г);
  • 1 склянка борошна (130 г);
  • 1 чайна ложка розпушувачу або 1/4 чайної ложки соди;
  • 1/4 чайної ложки солі;
  • 3 невеличких яйця або 3 жовтки;
  • родзинки та горіхи.

Інструкція:

Збиваємо яйця чи жовтки із цукром до легкої піни.

Додаємо сметану та знов збиваємо.

Просіюємо борошно із содою (гасити не треба — сода погаситься сметаною). Або ж додаємо у просіяне борошно розпушувач.

Додаємо сіль, подрібнені горіхи, промиті та висушені родзинки.

Перемішуємо та викладаємо тісто до форми, змащеної вершком маслом та обсипаної борошном чи манкою.

Випікаємо сметанник при 180 С 50-60 хвилин, до того часу, коли дерев'яна паличка буде виходити сухою з його середини.

Накриваємо форму вологим рушником, хай постоїть кілька хвилин. Тоді піддіваємо лопаткою по краях, накриваємо тарілкою та перевертаємо. Сметанник опиниться на тарілці. Притрусимо його цукровою пудрою..

Нарізаємо сметанний пиріг на шматочки.

Приємного чаювання!

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(2 голоса, в середньому: 5 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *