Контент

Домашні заварні еклери

Порцій: 30-50 штук  
Калорійність: ккал  
Час приготування: підготовка 30 хвилин, випікання 30 хвилин

Опис

Легенькі, запашні, золотаві із легким сніжком цукрової пудри та ніжним кремом всередині - тістечка заварні еклери з дитинства мої улюблені! Вони такі смачнющі та гарнющі, а чого лише варте приготування еклерів, схоже на магію! Просто викладаєш тісто, печеш, а вони стають порожніми усередині! Й туди, всередину еклера, можна покласти все що завгодно. Будь яку начинку, солодку чи солону - до заварного тіста пасує все.

Найбільш мені до смаку еклери із заварним кремом, також як варіант - варене згущене молоко, збите із вершковим маслом - це солодкі; а еклери з солоною начинкою можна наповнити сирковою масою з часником та кропом; печінковим чи оселедцевим паштетом. Можна й не класти начинку, а просто притрусити еклери цукровою пудрою та з’їсти так - дуже смачно. Або ж покласти досередини записки із гарними побажаннями:)

З порції тіста еклерів виходить багато-багато, десятки 2-3, в залежності від розміру тістечок. А якщо викладати тісто чайною ложкою, та приготувати не еклери, а профітролі - по суті, ті ж самі тістечка, тільки геть мініатюрні - тоді вийде аж 5 десятків! Вистачить на всіх домашніх та друзів:) За що я обожнюю рецепт еклерів, окрім смаку - що готувати еклери легко, виходить багатенько, а продуктів треба мінімум.

Інгредієнти:

Для заварного тіста:

  • 150 мл води (3/4 склянки);
  • 100 г вершкового масла;
  • Дрібка солі;
  • 160-170 г борошна (повнісінька склянка з гарним вершечком);
  • 4 середніх яйця, ближче до великих.

Для заварного крему:

  • 100 мл води (0,5 склянки);
  • 100 г цукру (0,5 склянки);
  • 1 повна з верхом столова ложка борошна;
  • 100 г якісного вершкового масла.

Інструкція:

Якщо для тіста можна взяти масло простіше (аде не маргарин та не спред), то для крема, щоб він вийшов таким, як треба, густим та смачним, - варто обрати найкраще вершкове масло.

Готувати заварне тісто краще у посуді з товстими стінками - чавунці чи невеликому сотейнику. Наливаємо туди воду, ріжемо шматочками вершкове масло, солимо та нагріваємо на середньому вогні, доки масло розійдеться.

Всипаємо просіяне борошно та швидко перемішуємо.

Тісто миттєво загущується - знімаємо з вогню та відставляємо для охолодження.

Коли тісто охолоне до кімнатної температури, одне по одному додаємо яйця. І вже час розігрівати духовку до 220-230 С.

Додаємо яйце та ретельно перемішуємо.

Тоді додаємо друге...

І так, доки вмішаєте усі чотири яйця.

Застеляємо деко пергаментом, легенько змащуємо його олією - багато не варто, бо через надмір жиру еклери можуть потріскатися знизу. Достатньо тоненього ша, щоби істчека не прилипли. Чайною ложкою викладаємо порції тіста на невеликій відстані одну від одної.

Випікаємо еклери 25-30 хвилин. Готові еклери помітно підійдуть, злегка розтріскються, набудуть золотистого кольору, стануть легкими та дзвінкими: при постукуванні пальцем чутно, що еклер порожній всередині, а скоринка стає твердою та не приминається.

Викладаємо тістечка на тарілку, хай вихолонуть, а тим часом займаємося приготуванням заварного крема для еклерів.

Щоб приготувати заварний вершковий крем без яєць, наливаємо до невеличкого банячка половину води (чверть склянки), всипаємо цукор (півсклянки) та нагріваємо, помішуючи, до розчинення цукру.

У другій половині води (теж чверті склянки) розмішуємо повнісіньку, скільки втримається, столову ложку борошна - так, щоб не було грудочок. Як цукор розчиниться та сироп почне кипіти, вливаємо воду з борошном до цукрового сиропу тонкою цівкою, весь час помішуючи.

Варимо 2-3 хвилини при постійному помішуванні. Коли загусне та почне булькати, знімаємо з вогню та відставляємо, хай вистигне до кімнатної температури. Щоб прискорити вистигання, можна пустити посуд із кремом до миски з холодною водою. Тільки дивіться, щоб вода не потрапила у крем.

Коли крем вистигне, додаємо вершкове масло кімнатної температури та збиваємо міксером упродовж 3-4 хвилин.

Спочатку крем досить рідкий, жовтуватого кольору; далі він стає білішим та густішим. Коли побіліє та гарно триматиме форму - заварний крем для еклерів готовий. Для кращого смаку та густоти раджу потримати його хвилин 20 в холодильнику.

Розрізаємо еклери не повністю та наповнюємо заварним кремом.

Викладаємо назад на тацю та притрушуємо цукровою пудрою.

Домашні еклери готові!

Можна запрошувати домашніх та гостей до чаювання:)

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(2 голоса, в середньому: 5 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів