Шоколадний пиріг із грушами
Опис
Цей нескладний, але дуже ефектний, оригінальний та смачний шоколадний пиріг із грушами я печу вже вдруге за тиждень! По-перше, він чудово смакує – для любителів шоколадної та фруктової випічки те, що треба; по-друге, гарно та незвичайно виглядає.
За бажанням, можна зробити цей пиріг білим, якщо заміть какао додати на 4 ложки більше борошна. Але мені до вподоби саме шоколадний варіант, я взагалі люблю таку випічку.
Горіхова крихта та шматочки шоколаду у тісті додають пирогу поживності та багатства смаку, а половинки груш із ягідками всередині вилядають цікаво та колоритно!
Інгредієнти:
На форму 24 см:
- 3 середніх яйця;
- 5-6 груш;
- 100 г вершкового масла;
- 150 г цукру;
- 200 г борошна;
- 1 столова ложка розпушувачу;
- ¼ чайної ложки солі;
- 4 столові ложки какао-порошку;
- 100 мл молока;
- 100 г очищених та подрібнених волоських горіхів;
- 50 г шоколаду, темного чи молочного;
- Жменя вишень без кісточок, ягід полуниці, чи журавлини.
Ягоди можна брати будь-які – кожного разу у Вас буде трішечки новий пиріг із сюрпризом. Усередину груш можна класти не лише ягоди, але й шматочки шоколаду, родзинки чи інші сухофрукти.
Інструкція:
Масло дістаємо з холодильника за півгодини до приготування тіста, аби воно нагрілося за кімнатної температури та стало м’яким. Додаємо до масла цукор та розтираємо ложкою чи збиваємо міксером.
До збитого із цукром масла по одному додаємо яйця та кожного разу збиваємо міксером на невеликій швидкості 10-20 секунд, до однорідності.
Тепер просіюємо борошно разом із розпушувачем та какао, додаємо сіль та перемішуємо.
Вливаємо молоко, краще, як воно буде не холодним і не гарячим, а кімнатної температури чи трохи теплим. Знов перемішуємо.
Горіхи очищуємо, ретельно перебираємо від шкаралупи та подрібнюємо у дрібну крихту. Зручно прокачати горіхи качалкою на дошечці.
Всипаємо до шоколадного тіста горіхову крихту, шматочки шоколаду та пригорщу ягід, свіжих чи заморожених. 12 вишень залишаємо для «сюрпризів».
Груші миємо, розрізаємо навпіл, очищуємо від серцевини з насінням та від шкірки. До середини грушевих половинок кладемо по вишеньці.
Груші викладаємо розрізом донизу у форму, застелену пергаментом, що змащений олією.
По грушах розподіляємо тісто.
Ставимо пиріг до духовки, розігрітої до 180 С. Випікаємо упродовж 35-45 хвилин, допоки шпажка під час перевірки пирога у найвищому місці залишатиметься сухою.
Дамо пирогу постояти в формі кілька хвилин, тоді розкриваємо форму, накриваємо тацею та перевертаємо. Пиріг опиняється на таці у перевернутому вигляді. Бачте, як цікаво виглядає.
Притрушуємо його через невеличке сито цукровою пудрою.
Коли шоколадний грушевий пиріг трохи охолоне, можна розрізати його на шматочки та пригощатися!
Сподіваюся, що цей оригінальний пиріг із грушами стане й Вашим улюбленим!