Контент

Пиріг Дунайські хвилі з яблуками та вишнями

Порцій: 12-15  
Калорійність: ккал  
Час приготування: підготовка 25 хвилин, випікання 45 хвилин

Опис

Цей пиріг мандрує інтернетом під поетичною назвою Хвилі Дунаю, є два варіанти його рецепту: із вишнями та з яблуками. Я вирішила сумістити їх обидва та зробила великий, смачний яблучно-вишневий пиріг!

пиріг Дунайські хвилі з яблуками та вишнями

Це радше навіть не пиріг, а торт чи пляцок, бо він багатошаровий, з двома видами тіста, фруктами, ягодами, заварним кремом та шоколадною глазур’ю!
Чому назвали цей пиріг Дунайскі хвилі? А Ви погляньте, який цікавий та гарний візерунок виходить на розрізі: наче справді хвилі, білі та шоколадні, які утворюють з тіста шматочки яблук та ягідки.

пиріг Дунайські хвилі

Я пекла пиріг у прямокутній скляній формі 24х34 см. Підійде і кругла або квадратна, роз’ємна чи цільна. Для меншої за місткістю форми зменшуємо кількість інгредієнтів у 1,5 рази. Але раджу пекти великий пиріг, бо він дуже смачний!

інгредієнти для пирога

Інгредієнти:

  • 5 яєць;
  • 225 г вершкового масла;
  • 100 г цукру;
  • 200 г борошна;
  • 2 ¼ чайнї ложки розпушувачу;
  • ¼ чайної ложки соди;
  • 8 столових ложок сметани;
  • 3 столові ложки какао-порошку;
  • 1/3 чайної ложки солі;
  • 7-8 середніх яблук;
  • 1 склянка вишень без кісточки, свіжих чи заморожених.

Для заварного крема:

  • 0,5 л молока;
  • 150 г цукру;
  • 2 маленьких яйця;
  • 2 ¼ столові ложки борошна;
  • 75 г вершкового масла.

Для шоколадної глазурі:

  • 150 г молочного чи темного шоколаду;
  • 4-5 столових ложок 10% вершків чи молока.

Для посипання:

  • 50 г шоколаду.

Інструкція:

Форму вистеляємо пергаментом, який змащено олією.

Готуємо тісто. Розм’якшене за кімнатної температури масло збиваємо із цукром.

масло збиваємо із цукром

По одному додаємо яйця, кожного разу збиваємо по 10-15 секунд.

додаємо яйця і збиваємо

Додаємо 4 столові ложки сметани та перемішуємо.

додаємо сметану

Поєднуємо борошно, розпушувач та соду і просіюємо усе разом до тіста. Додаємо сіль та перемішуємо.

просіюємо  борошно та соду

Половину білого тіста викладаємо до форми та розподіляємо рівненько.

половину тіста викладаємо до форми

До другої половини тіста додаємо какао-порошок та перемішуємо.

додаємо какао-порошок

Виходить густе шоколадне тісто. Щоб воно стало за густиною таким, як біле, додамо решту сметани – ще 4 ложки – та знов перемішаємо.

додаємо сметану до шоколадного тіста

Розподіляємо шар шоколадного тіста на білому.

розподіляємо шоколадне тісто

Яблука миємо, очищуємо від серцевинок та шкірки, ріжемо на чверті та викладаємо на пиріг рядами. Між яблуками викладаємо рідочки вишень. Заморожені не треба розморожувати. Зі свіжих бажано злити сік, щоб він не промочив пиріг.

викладаємо фрукти та ягоди

Ставимо форму із пирогом до духовки, яка попередньо розігріта до 180 С, та випікаємо до сухої шпажки, приблизно 35-40 хвилин.

випікаємо пиріг Дунайські хвилі

Доки пиріг печеться, можна приготувати заварний крем. Розтираємо у тарілці цукор із одним яйцем.

розтираємо цукор з яйцем

Додаємо борошно та знов розтираємо.

додаємо борошно і розтираємо

Увіллємо до розтертої маси половину молока та гарно розмішаємо, щоб не лишалося грудочок.

додаємо молоко готуємо заварний крем

А другу половину молока у цей час підігріваємо на плиті. Молоко має стати гарячим, але не закипіти.

підігріваємо молоко

Коли гарно нагріється, вливаємо туди тонкою цівкою розтерту суміш, увесь час помішуємо.

Продовжуємо нагрівати при постійному помішуванні кілька хвилин, доки крем загусне.

помішуючи нагріваєм крем

Знімаємо посуд з вогню, хай крем охолоне до кімнатної температури. Щоб пришвидшити процес, поставте посуд із кремом до миски із холодною водою. Коли крем набуде кімнатної температури, додаємо м’яке вершкове масло та збиваємо міксером до однорідності, 30-45 секунд.

додаємо м’яке вершкове масло

Виходить смачний ніжний заварний крем.

смачний заварний крем

А тим часом і пиріг готовий. Виймаємо його з духовки, хай вистигне до кімнатної температури просто у формі. Тоді розподіляємо по верху пирога заварний крем та ставимо на 10-15 хвилин до холодильника, щоб крем трохи застиг та на нього можна було нанести глазур.

покриваємо кремом пиріг

Для глазурі шоколад кришимо, додаємо молоко та ставимо на водzну баню (у ємність із водою, що нагрівається на вогні). Дивіться, аби вода не потрапила до шоколаду. Помішуємо, доки шоколад розтане. Знімаємо з вогню, хай охолоне кілька хвилин. Тоді розподіляємо шоклад зверху по крему.

розподіляємо глазур по крему

Посипаємо пиріг тертим шоколадом.

посипаємо шоколадом

Хай настоїться пару годин – і смачний пиріг Дунайські хвилі можна куштувати!

смачний пиріг Дунайські хвилі

Наріжте пиріг так, щоби було добре видно оригінальний візерунок всередині, та пригощайте гостей. Смачного чаювання!

наріжте пиріг на шматочки
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(5 голосів, в середньому: 5 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів