Пиріг Дунайські хвилі з яблуками та вишнями
Опис
Цей пиріг мандрує інтернетом під поетичною назвою Хвилі Дунаю, є два варіанти його рецепту: із вишнями та з яблуками. Я вирішила сумістити їх обидва та зробила великий, смачний яблучно-вишневий пиріг!
Це радше навіть не пиріг, а торт чи пляцок, бо він багатошаровий, з двома видами тіста, фруктами, ягодами, заварним кремом та шоколадною глазур’ю!
Чому назвали цей пиріг Дунайскі хвилі? А Ви погляньте, який цікавий та гарний візерунок виходить на розрізі: наче справді хвилі, білі та шоколадні, які утворюють з тіста шматочки яблук та ягідки.
Я пекла пиріг у прямокутній скляній формі 24х34 см. Підійде і кругла або квадратна, роз’ємна чи цільна. Для меншої за місткістю форми зменшуємо кількість інгредієнтів у 1,5 рази. Але раджу пекти великий пиріг, бо він дуже смачний!
Інгредієнти:
- 5 яєць;
- 225 г вершкового масла;
- 100 г цукру;
- 200 г борошна;
- 2 ¼ чайнї ложки розпушувачу;
- ¼ чайної ложки соди;
- 8 столових ложок сметани;
- 3 столові ложки какао-порошку;
- 1/3 чайної ложки солі;
- 7-8 середніх яблук;
- 1 склянка вишень без кісточки, свіжих чи заморожених.
Для заварного крема:
- 0,5 л молока;
- 150 г цукру;
- 2 маленьких яйця;
- 2 ¼ столові ложки борошна;
- 75 г вершкового масла.
Для шоколадної глазурі:
- 150 г молочного чи темного шоколаду;
- 4-5 столових ложок 10% вершків чи молока.
Для посипання:
- 50 г шоколаду.
Інструкція:
Форму вистеляємо пергаментом, який змащено олією.
Готуємо тісто. Розм’якшене за кімнатної температури масло збиваємо із цукром.
По одному додаємо яйця, кожного разу збиваємо по 10-15 секунд.
Додаємо 4 столові ложки сметани та перемішуємо.
Поєднуємо борошно, розпушувач та соду і просіюємо усе разом до тіста. Додаємо сіль та перемішуємо.
Половину білого тіста викладаємо до форми та розподіляємо рівненько.
До другої половини тіста додаємо какао-порошок та перемішуємо.
Виходить густе шоколадне тісто. Щоб воно стало за густиною таким, як біле, додамо решту сметани – ще 4 ложки – та знов перемішаємо.
Розподіляємо шар шоколадного тіста на білому.
Яблука миємо, очищуємо від серцевинок та шкірки, ріжемо на чверті та викладаємо на пиріг рядами. Між яблуками викладаємо рідочки вишень. Заморожені не треба розморожувати. Зі свіжих бажано злити сік, щоб він не промочив пиріг.
Ставимо форму із пирогом до духовки, яка попередньо розігріта до 180 С, та випікаємо до сухої шпажки, приблизно 35-40 хвилин.
Доки пиріг печеться, можна приготувати заварний крем. Розтираємо у тарілці цукор із одним яйцем.
Додаємо борошно та знов розтираємо.
Увіллємо до розтертої маси половину молока та гарно розмішаємо, щоб не лишалося грудочок.
А другу половину молока у цей час підігріваємо на плиті. Молоко має стати гарячим, але не закипіти.
Коли гарно нагріється, вливаємо туди тонкою цівкою розтерту суміш, увесь час помішуємо.
Продовжуємо нагрівати при постійному помішуванні кілька хвилин, доки крем загусне.
Знімаємо посуд з вогню, хай крем охолоне до кімнатної температури. Щоб пришвидшити процес, поставте посуд із кремом до миски із холодною водою. Коли крем набуде кімнатної температури, додаємо м’яке вершкове масло та збиваємо міксером до однорідності, 30-45 секунд.
Виходить смачний ніжний заварний крем.
А тим часом і пиріг готовий. Виймаємо його з духовки, хай вистигне до кімнатної температури просто у формі. Тоді розподіляємо по верху пирога заварний крем та ставимо на 10-15 хвилин до холодильника, щоб крем трохи застиг та на нього можна було нанести глазур.
Для глазурі шоколад кришимо, додаємо молоко та ставимо на водzну баню (у ємність із водою, що нагрівається на вогні). Дивіться, аби вода не потрапила до шоколаду. Помішуємо, доки шоколад розтане. Знімаємо з вогню, хай охолоне кілька хвилин. Тоді розподіляємо шоклад зверху по крему.
Посипаємо пиріг тертим шоколадом.
Хай настоїться пару годин – і смачний пиріг Дунайські хвилі можна куштувати!
Наріжте пиріг так, щоби було добре видно оригінальний візерунок всередині, та пригощайте гостей. Смачного чаювання!