Пиріжки із кваском
Опис
Впевнена, багато хто робив печені дріжджові пиріжки із зеленою цибулею та яйцем. Смакота!.. А ось чи пробували Ви пиріжки із кваском? Отим самий, що з ним варять зелений борщ. Так, із кваском, він же щавель, можна не лише борщі варити, але й пекти пиріжечки, до того ж… солодкі!
Так-так, в начинку кладеться свіжий квасок та ложечка цукру, і виходить дуже смачно. Декому таке поєднання на смак нагадує… суниці чи полуниці.
Пропоную і Вам спробувати цей цікавий рецепт печених пиріжків із кваском!
Інгредієнти:
На 15-20 пиріжків
Для тіста:
- 35 г свіжих дріжджів;
- 1 столова ложка цукру;
- 1 склянка води чи молока;
- 2 яйця;
- 100 г вершкового масла;
- 1 чайна ложка солі;
- 5,5-6 склянок борошна.
Для начинки:
- Пучок свіжого кваску;
- Цукор.
Для змащування:
- 1 жовток;
- 1 столова ложка молока.
Інструкція:
Спершу активуємо дріжджі. Я надаю перевагу свіжим пресованим: із ними випічка краще підходить та смакує, ніж із сухими. Я печу із Львівськими дріжджами. Отож кришимо дріжджі до миски, додаємо цукор та розтираємо ложкою. Тоді вливаємо тепле (не гаряче! 36С) молоко чи воду та розмішуємо. Просіюємо склянки півтори борошна (склянка 200 мл, в ній вміщується 130 г борошна) та знов перемішуємо – щоб вийшло негусте тісто. Ставимо миску із ним у тепле місце на 15-20 хвилин. Інші продукти – масло та яйця – дістаємо з холодильника, бо до дріжджового тіста необхідно додавати інгредієнти теплі або кімнатної температури, але не гарячі й не холодні.

Коли тісто стане пишним та підніметься, додаємо туди яйця та м’яке вершкове масло, перемішуємо та поступово просіюємо борошно, замішуючи тісто. Разом із борошном додаємо сіль. Тісто має вийти не липке, але м’яке. Для цього недодавайте надто багато борошна, а якщо тісто трохи прилипає до рук, змастіть їх олією та гарно вимісіть тісто 5-10 хвилин. Тоді воно перестане прилипати та при цьому залишиться м’яким. Вимішане тісто накриваємо рушником у мисці та ставимо у тепле місце. Якщо у кухні тепло, досить хвилин 45, якщо прохолодно – може знадобитися 1 година. Тим часом можна підготувати квасок для начинки. Хвостики відрізаємо, бо вони жорсткі та саме в них найвища концентрація щавелевої кислоти. Щоб гарно помити листя, зануріть його у холодну воду на 5 хвилин, тоді промийте під проточною водою та покладіть у сито, щоби обсушити.
Коли тісто підійде удвічі, час ліпити пиріжки! Обімніть тісто та розділіть на невеликі шматочки. З кожного робимо кружальце. Посередині викладаємо порцію кваска, нарізаного смужками – щедро, скільки влізе, бо під час випікання зелень зменшується в об’ємі, та чайну ложечку цукру без верху.

Гарно заліплюємо пиріжки та викладаємо на деко, застелене пергаментом, що змащений олією.

Поки духовка розігрівається до 180С, пиріжки розстоюються у теплі, це хвилин 10-15.

Змащуємо пиріжки жовтком із молоком.

Ставимо до духовки та випікаємо при 180-190С упродовж 25-30 хвилин, або поки пиріжки стануть рум’яними, з блискучою скоринкою, та пропечуться всередині (перевіряємо бамбуковою шпажкою).

Якщо у Вас духовка з нижнім нагрівом, на дно поставте термотривкий посуд з водою. Тоді пиріжки не пригорять знизу. А якщо вони бліді та не поспішають рум’янитися зверху, хвилин за 5 до готовності треба збільшити температуру випікання до 200 С.

Готові пиріжки викладаємо на тацю.

А якщо хочете, щоби вони були особливо м’якими, накрийте ще гарячі пиріжки рушником.

Трошки охолонуть – і можна пригощатися!
